Astrid Lindgrens Värld – familjeparadiset i Småland

Planerar ni att besöka Småland i sommar? I Vimmerby hittar ni Astrid Lindgrens Värld som är ett paradis för barnfamiljer och alla vuxna med barnasinne. Här träffar ni några av Astrid Lindgrens många karaktärer såsom Pippi, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga.
I vårt reportage får ni ta del av vad ni kan förvänta er vid ett besök.

Under två fullspäckade dagar i början av juni besökte vi Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Vårt sällskap bestod av två familjer med sammanlagt fyra barn i åldrarna 5-9 år och två pensionärer med barnasinnet kvar. Här delar vi med oss av våra upplevelser.

Dag 1

Så fort vi passerar entrén till Astrid Lindgrens Värld välkomnas vi artigt av poliserna Kling och Klang och rör oss vidare mot Bråkmakargatan. Omedelbart infinner sig en känsla av att vara på en magisk plats. De pittoreska miljöerna med den höga detaljrikedomen gör det enklelt att leva sig in i Astrids berättelser.

”Blomgrens mack” inhyser besöksinformation och amningsrum.

Vi fortsätter längs den lilla gatan som kantas av butiker, restauranger och caféer som alla har ett eget tema. Den påtagliga 50-talsromantiken gör en nostalgiker som mig själv alldeles varm i kroppen.

En stödkorv finns alltid nära till hands.

Problem i paradiset

Efter ca 45 minuters vistelse i parken dyker våra första problem upp. Vad ska vi göra? Vilka föreställningar ska vi se? Viljorna är lika många som familjemedlemmarna. Vi ska besöka parken i två dagar och känner att vi har gott om tid att se och göra allt. Efter en stunds överläggande gör vi upp en skaplig plan för vad som bör hinnas med under dagen och vi delar upp oss efter ålder och intresse. De yngre vill se Emil i Lönneberga och för de lite äldre barnen är det Madicken som hägrar.

Föreställningarna är 20-30 minuter långa och spelas flera gånger varje dag oavsett väderlek (förutom vid åska). Det är olika berättelser som spelas upp vid varje tillfälle.

Ett tips är att ladda ned appen till din telefon för att enklare hänga med i programmet.

Nytt för i år är är att Astrid Lindgren Värld öppnar med fullt program redan under lågsäsong. Alla miljöer är alltså öppna och samtliga karaktärer är på plats, vilket tidigare endast gällt under högsäsong.

Prova på livet som pyssling.

Vi imponeras av skådespelarna, scenografin och musikarrangemangen som är i toppklass. Alla i familjen, oavsett ålder, dras in i berättelserna och det fälls en och annan tår. Mellan föreställningarna får barnen leka i de olika miljöerna som är del av scenografin och även prata med de olika karaktärerna.

Emil på väg till doktorn i Mariannelund.

Vällagad mat till rimliga priser

Den svenska försommaren visar upp sin soligaste sida och efter en varm och intensiv förmiddag är det dags för lunch. Utbudet av matställen är stort på Astrid Lindgrens Värld och det finns även många fina picnic-platser och grillar för den som har med sig egen mat. I brist på god planering väljer vi dock att äta på restaurang.

Den fascinerande pannkaksmaskinen som matar ut nystekta pannkakor på löpande band.

Vi låter barnen bestämma och valet faller på ”A. Larssons pannkakor” där det serveras pannkaksbuffé. Pannkakorna steks ”live” i en pannkaksmaskin som barnen observerar storögt genom en fönsterruta vid kön till buffén. Tillbehören består av hemkokt sylt och vispad grädde från småländska kossor. Alla restauranger och matställen på Astrid Lindgrens Värld använder genomgående lokalproducerade råvaror och maten är mycket vällagad.

Aldrig en tråkig stund

Med magarna fulla av pannkakor tar vi sikte på Villa Villekulla och Pippi-teatern som alla i familjen sett fram emot. Vi tar en promenad via Junibacken, Lilla Vimmerby, Bullerbyn och Rasmus på Luffen. Längs vägen möter vi hela tiden olika karaktärer ur berättelserna som hälsar glatt och pratar med oss.

Kling och Klang på patrull.

Vi når till slut Villa Villekulla där leken redan är i full gång. Vi tar plats på läktaren med en svalkande glass och väntar på att ”Här kommer Pippi Långstrump!” ska börja. Det är en livfull föreställning som får med hela publiken på allsång. Höjdpunkten är när Hoppetossa seglar in i hamnen och avfyrar sina kanoner.

Hoppetossa angör Villa Villekulla.

Glada men trötta börjar vi vandra mot utgången. Redan nu planeras det för vad som ska hända dag två.

Dag två

Vid frukosten pratar vi om gårdagen och konstaterar att vårt schema varit lite väl pressat. Vi bestämmer därför att ta rygg på barnen och låta dem bestämma idag. Det skulle visa sig fungera väldigt bra.

Vi börjar med att ta sikte på Mattisborgen och föreställningen ”Natten då Ronja föddes”. Efter en fin promenad genom Mattisskogen via Vargklämman och Kvarnen tornar slutligen Mattisborgen upp sig. Borgen är ett imponerande bygge och den omgivande skogen gör verkligen att det känns som att vi förflyttats till en annan tid och plats.

Mattisborgen delar sig i två delar

Mattisborgen delar sig i två delar mitt under föreställningen.

Föreställningen börjar och vi imponeras återigen av hur proffsigt allting är. Åskknallen som slår ner och klyver borgen i två delar är så stark att hela publiken studsar till. Efter föreställningen utforskar barnen borgen och när vi bjuder rövaren Knotas på vattenmelon blir han väldigt nyfiken på denna besynnerliga frukt från fjärran land.

Rövare från Ronja Rövardotter

Rövarna visar upp sina färdigheter.

Vi går vidare mot Körsbärsdalen där Bröderna Lejonhjärta precis ska börja spela ”Färden från Körsbärsdalen”. Denna föreställning har även djur på rollistan och vi får se både hästar och duvor. På flera ställen i parken betar många av djuren vid små fäbodar, vilket är roligt att stanna till vid när man är på väg till nästa miljö.

Körsbärsdalen på Astrid Lindgrens Värld

Vem är förrädaren i Körsbärsdalen?

Efter föreställningen är det dags för lunch som idag intas på Stadsmästargården. På menyn finns bl a köttbullar, panerad fisk och så klart småländska isterband. Maten är vällagad och prisvärd och det ingår en fräsch salladsbuffé.

Spara det bästa till sist

Efter lunch blir det ytterligare en Emil-föreställning och sedan lite bollkastning och lotterier innan det är dags att bege sig mot Törnrosdalen där vi ska se ”Bröderna Lejonhjärta – Stridens dag” som vi hört ryktas vara väldigt bra. Mycket riktigt, var detta den häftigaste föreställningen som vi såg under våra två dagar. Tengils vakter som rider in på häst är ruskigt respektingivande och specialeffekterna när Katla gör entré är fantastiska.

Jonatan Lejonhjärtas strid mot Katla.

Bröderna Lejonhjärta sätter punkt för vår vistelse på Astrid Lindgrens Värld denna gång och vi hoppas på ett återseende inom en snar framtid.

Våra intryck

Helhetsbilden av Astrid Lindgrens Värld är att det är väldigt genomtänkt. Det är gott om plats även när det är många besökare i parken och det finns alltid nya saker att upptäcka. Det är rent och snyggt överallt och personalen vi möter i hela parken är väldigt tillmötesgående. Det enda jag kan komma på att jag saknar är fler ställen att fylla sina vattenflaskor. De två ställen vi hittade var det lång kö till eftersom det var en väldigt varm dag.

Boenden i närheten av Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld erbjuder flera olika boende alternativ i stuga, husvagn/husbil och i ”Den lilla staden”.

Camping

Inför säsongen 2022 har campingen fått helt nya ställplatser. Numera har campingen 200 ställplatser för husbil och husvagn. Campingen ligger alldeles intill parken och har moderna faciliteter. Incheckning sker via din smartphone.

– Läs mer om campingen på Astrid Lindgrens Värld.

– Hitta andra campingplatser runt Vimmerby.

”Den lilla staden”

I direkt anslutning till parken hittar ni Den lilla staden. Området består av små gator och omgivningar som är inspirerade från det tidiga 1900-talets Vimmerby. Det finns många olika typer av boenden att välja mellan. Inför sommaren har Den lilla staden fått ett helt nytt kvarter och till 2023 planeras ytterligare ett kvarter.

– Läs mer om Den lilla staden

Stuga

I anslutning till Den lilla staden ligger ett område med stugor och torp. Här kan ni välja mellan tre olika stugtyper beroende på hur många ni är.

– Läs mer om stugorna

Villa Vimmerby

Om ni föredrar att bo inne i Vimmerby finns det ett boende som vi varmt kan rekommendera. Villa Vimmerby är ett litet ”boutique hotel” som drivs av familjen Corneliusson. Fru Corneliusson arbetar med dekor på Astrid Lindgrens Värld vilket märks på detaljerna i inredningen. Alla rum i det lilla gathuset är varsamt renoverade och inredda med tidstypiska detaljer. Ett av rummen ligger i Vimmerby Tidnings gamla tryckeri, där Astrid själv arbetade en gång i tiden.

– Läs mer om Villa Vimmerby

Att tänka på när ni besöker Astrid Lindgrens värld

  • Ha bra skor. Parken är ganska stor och det blir en del promenerande mellan olika scener och lekparker.
  • Ladda ner appen för att hålla koll på föreställningarna. Finns till både iPhone och Android.
  • Föreställningarna i Mattisborgen och Törnrosdalen kan vara lite otäcka för de minsta besökarna.
  • Hyr en skrinda vid entrén för att slippa bära på väskor, vattenflaskor och trötta barn. Det finns gott om vagnparkeringar runt hela parken.
  • Planera tillsammans med barnen vad ni vill få ut av ert besök. Försök inte hinna med ALLT då det är så gott som omöjligt. Att låta barnen bestämma är nog som något Astrid själv hade föredragit.
  • Glöm inte ta en glasspaus…

 

Roligast på Astrid Lindgrens Värld (enligt oss)

Manfred, 5 år Flottarna vid vattenleken
Alice, 6 år Emil och Karlsson på taket
Doris, 8 år Madicken
Märta, 9 år Bröderna Lejonhjärta
Samtliga vuxna Ronja Rövardotter

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket