Baldersnäs bjuder på dalsländskt lugn

Baldersnäs herrgård finns omnämnd sedan 1700-talet. Trots att flera byggnader är betydligt nyare än så vilar ett anrikt lugn över platsen. Men det är för den sakens skull inte en plats där man har långtråkigt.

På Baldersnäs läggs det inte bara stor omsorg på maten som serveras. Även hotellrummen är möblerade med eftertanke. Därtill hör en ompysslad park i engelsk stil med sjöutsikt. Hotellchefen
Susanne Björk Jensen säger stolt att Baldersnäs verkligen gör skäl för herrgårdsnamnet.

– Redan i bilen på väg mot herrgården vittnar omgivningen om det dalsländska lugnet.

Den första herrgårdsbyggnaden byggdes 1794 av Carl Fredrik Uggla. Dagens herrgård är på 1200 kvadratmeter och rymmer 58 bäddar.

Den första herrgårdsbyggnaden byggdes 1794 av Carl Fredrik Uggla. Dagens herrgård är på 1200 kvadratmeter och rymmer 58 bäddar.

I Öjentorps Kök serverar köksmästare Emil Öjentorp förstklassig mat med inspiration från den dalsländska vildmarken och traktens många sjöar.

I Öjentorps Kök serverar köksmästare Emil Öjentorp förstklassig mat med inspiration från den dalsländska vildmarken och traktens många sjöar.

Småslingrande vägar leder fram till halvön i Laxsjön

Den vita huvudbyggnaden, inredd i jugendstil, både sticker ut och smälter in i landskapet på samma gång. Susanne berättar att flera av rummen har egen kakelugn och utsikt över den engelska parken och de blånande bergen i periferin.

– Parkens stora gräsytor binds samman av mysiga promenadstigar, där promenaden i sig är en upplevelse.

Nere vid sjökanten ligger en bastu med tillhörande badbrygga och på flera ställen finns paviljonger placerade på konstgjorda holmar.

Nere vid sjökanten ligger en bastu med tillhörande badbrygga.

Nere vid sjökanten ligger en bastu med tillhörande badbrygga.

Vad är det bästa med ditt jobb som hotellchef på Baldersnäs?

– Det är nog gästerna. Eller kanske platsen? Precis när man passerat gamla infarten hit så passerar man en bergsklippa där det på 1700-talet ristades in på latin: ”Gästvän halvön skön mot dig ler bjuder dig sorgerna glömma.” Det sammanfattar så bra hur det känns att jobba och att vara här.

Ett av era inslag har varit en snapsvandring. Men hur går en sån till?

– Då tar vår guide med deltagarna på en promenad genom 200 år ut till Världens ände där det blir smakprover på årgångssnaps skapad med råvaror från Kroppefjäll i Dalsland, säger Susanne.

Hon nämner också att detta blir en snapsvandring med inspirerande kunskap om vad som finns att plocka i skog och mark för att smaksätta sin egen snaps. Ett hantverk som ger nya smakupplevelser, vackra flaskor på hyllorna och förtjänar att lyftas långt från iskylda flaskor och sillburkar.

Sov under stjärnhimlen

Vid Baldersnäs finns två glashus placerade i en lummig del av den engelska parken med utsikt över Laxsjön. Hyr man in sig här får man njuta av den fridfulla naturen och den spektakulära utsikten över både sjö och skog.

Glashusen är ritade av Jeanna Berger, dotter till Henriksholms ägare Staffan och Maria Berger, med målet att ta besökaren närmare naturen. Formspråket är avskalat, funktionellt och materialet kommer från lokala leverantörer.

Glashusen är ritade av Jeanna Berger.

Glashusen är ritade av Jeanna Berger.

Fakta Baldersnäs Herrgård 

Belägen på en grönskande halvö i Laxsjön. Området präglas av den tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns intresse för engelsk parkkultur. Han rönte internationell uppmärksamhet för sina idéer och för skapandet av trädgården där han inkluderade odlingsmarkerna i parklandskapet. Det finns gångstigar i parken och utefter strandpromenaden som sträcker sig ca 7 km runt halvön. Här finns flera fina badplatser och två berömda, konstgjorda holmar. 

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket