Engelbrekt – idyllisk lantgård med ställplats

Engelbrekt gård utanför Trollhättan är en idyllisk lantgård med ställplatser för husbil och husvagn. Hälsa på djuren, ”tjöta” lite med ägarna och njut av en promenad eller cykeltur in till stan. I gårdsbutiken finns det ägg och ibland även en våffla eller två.

Några kilometer utanför Trollhättan ligger Engelbrekt gård. Här huserar Annika och Håkan Engelbrektsson. Gården har anor från 1800-talet och hette tidigare Holmgården. Idag är mangårdsbyggnaden totalrenoverad och sakta men säkert fortsätter paret att ömt renovera resten av byggnaderna.
– När jag var liten och åkte buss till skolan tittade jag alltid på den här gården och tänkte att den vill jag ha! Och en dag blev den drömmen verklighet, berättar Håkan.

Gårdsbutik

På lördagar öppnas gårdsbutiken med ägg från gårdens frigående höns, men även andra produkter från närliggande gårdar. Har man tur så är Annika på humör för att göra våfflor som man kan njuta av medan man tittar på djuren. Den gamla ladan är ombyggd till hemmarestaurang med plats för både sittande gäster och livemusik. Genom åren har det arrangerats både marknader, fester, bröllop och musikspelningar på gården. Ibland drar Håkan fram den stora grillen och ställer till med barbecue på bakgården. Men just nu ligger det största fokuset på att måla färdigt ladan och ta hand om alla djuren som numera huserar på gården.

Gården har ett tiotal ställplatser.

Titta på djuren

Idag finns det Highland Cattle-kor, kalkoner, höns, får, hästar, hundar och påfåglar på gården. Det är fritt fram att gå runt och titta på djuren, men man får inte gå in i hagarna. Innanför stängslen har djuren sin egen frizon där de själva bestämmer.
– Efter att ha arbetat hela dagen på våra ”riktiga” arbeten är det som balsam för själen att gå ut i hagen och låta all stress rinna av som ljummet regnvatten. Ingen av oss skulle vilja vara utan detta. Det har blivit ganska många djur på kort tid och fler kommer säkerligen att dyka upp framöver, säger Annika.

En av hästarna kommer fram och hälsar lite försiktigt.

Ställplats

För den som kommer med husbil och husvagn är detta verkligen en liten pärla. På baksidan av ladan finns en stor yta där man gärna får övernatta. Det finns tillgång till vatten och el. Men det är inte främst därför man kommer för att stå här. Nä, hit kommer man för att njuta av lugn och ro, öppna vida fält, hästarnas mjuka mular, kornas råmande och tuppens tidiga morgonsång. Att det sedan enbart är sex kilometer upplyst cykelbana in till slussarna i Trollhättan gör inte det hela sämre. För den som inte vill cykla finns det en busshållplats precis ute vid vägen. Här bor man verkligen på landet, men ändå i staden.

Fakta Engelbrekt gård

Gård med djur, butik och ställplats
Service: vatten och till viss del el. Obs, ej toalettömning.
Pris: 100 kr per dygn.
Busshållplats i direkt anslutning till gården samt en upplyst cykelväg (6 km) in till centrum.
Adress: Holm 9, Trollhättan
GPS: 58.240484,12.296384

Ljudet av kalkonerna hörs över hela gården.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket