Familjeföretaget som alltid är StandBy

Sveriges enda förtältfabrik ligger i Dorotea, Lapplands Sydport, som ståtar med storslagen natur och fjällmiljö. Här har det sedan starten år 1983 tillverkats tält till husvagnar och husbilar och andra campingtillbehör.

Svenska Tält är ett litet, men modernt familjeföretag som utvecklat och tillverkat förtält i snart 40 år. År 1977 flyttade Stig och Mirja Berg till Dorotea från finska Vasa för att arbeta på husvagnsfabriken Polarvagnen. Sex år senare blev de entreprenörer och fabriksägare i tältbranschen – och blev kvar.
År 1994 lanserades den hittills mest framgångsrika och populära produktutvecklingen StandBy, som är ett fristående året-runt-tält. StandBy är också företagets registrerade varumärke.

Tält Residens i grått.

Handarbete och teknologi

I fabriken arbetar ett 20-tal anställda som utför kvalificerat handarbete kombinerat med högteknologiska lösningar.
– Vi tar tillvara på all den kunskap och de fördelar som ett familjeföretag har i form av personlig service, ansvarskänsla, flexibilitet och strävan efter långsiktiga relationer. Att vara ett litet företag gör att vi kan ställa om produktionen på några sekunder för att hjälpa en specifik kund. För oss är ingenting omöjligt och det är alltid lätt för kunder att komma i kontakt med oss, berättar Leena Berg, yngsta dotter och ekonomiansvarig i företaget.

Modellen Universal 400.

Svensktillverkat

Svenska Tält har genom åren investerat i tältfabriken och under år 2020 utökat lokalerna genom köp av ytterligare fastighet med vetskapen om att kunderna uppskattar svensk tillverkning och den service man kan tillhandahålla tack vare all tillverkning under samma tak.
– Vi anser att starka varumärken som fötts i Sverige mår bäst av att också fortsättningsvis utvecklas och produceras i Sverige. Vi har aldrig varit intresserade av att flytta tillverkningen till lågavlönade områden utan vet att vårt val av tillverkning i Sverige gynnar våra produkter, fortsätter Leena Berg.

StandBy är Svenska Tälts stora försäljningssuccé.

Tre generationer

Stigs och Mirja Bergs tre döttrar jobbar alla i företaget och åtta av medarbetarna ingår i familjen. I familjeföretaget verkar nu tre generationer tillsammans. Den mellersta generationen har vuxit upp på fabriksgolvet med trådrullar, tyg och sax som leksaker. Stig och Mirja Berg har också tio barnbarn i Dorotea.
– Vi törs garantera att vi vet vad vi pratar om vad gäller förtält och materialval, men vi är samtidigt lyhörda för kundernas önskemål. Vi utvecklar våra produkter med den absolut högsta kvalitén, från design och utveckling till produktion och eftermarknad, säger Mirja Berg och tillägger:
– Det är människors fritid vi håller på med, semestern är den tid då inget får gå fel.

Fakta Svenska Tält i Dorotea AB

Grundades: 1977 som AB Polartält och 1983 som Svenska Tält i Dorotea AB av familjen Berg

Tillverkning: egen fabrik i Dorotea

Anställda: ca 20 st

Omsättning: ca 35 miljoner kronor

Produkter: Förtält, markiser, vindskydd, mattor m.m.

Eget varumärke: StandBy, registrerat 1994

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket