Vad får man om man kombinerar en Polar-husvagn, tv-kocken Lisa Lemke och kulturarvet Göta kanal? Jo, då får man Off Grid Fine Dining, ett koncept som utforskar campingliv och gourmetmat.
Husvagnssemester och gourmetmat är två begrepp man sällan sätter i samma mening. Men i somras testades just detta vid Göta kanal som ett nytt koncept där campinglivets enkelhet kombinerades med kulinariska ambitioner under det något krystade namnet Off Grid Fine Dining. På ren svenska handlar det alltså om finmiddag i en husvagn och bakom satsningen stod Göta kanal och Forsbergs Fritidscenter som ville visa att husvagnslivet kan rymma mer än grillkorv och engångsbestick. Under juli månad serverades en trerättersmeny på tre särskilt utvalda platser längs kanalen – Bergs slussar, Karlsborg och Borenshult – platser där restaurangbord normalt inte existerar. Gästerna fick sina platser efter att ha vunnit en tävling.
I den dubbelaxlade Polarvagnen som agerade restaurangkök stod tv-kocken Lisa Lemke, känd från bland annat programmen Timjan, tupp & tårta och Grillmästarna. Lemke driver sedan tidigare matdestinationen Skrea Backe i Falkenberg.
– Jag är ju från Småland och är uppvuxen med husvagnssemester och husvagnsmässa på Elmia. Så det var väldigt roligt att testa finmiddag i en husvagn. Vi hade plats för åtta gäster per kväll, alltså fyra par som inte kände varandra och jag tänkte att det kan bli hur fel som helst. Men tvärtom – det blev superbra och så lyckat!
– Bergs slussar, Linköping. Kanalens största slusstrappa med utsikt över sjön Roxen.
– Karlsborg, Västergötland. Vid Vätterns strand, i skuggan av den historiska fästningen.
– Borenshult, Motala. En grönskande slusstrappa där Göta kanal möter sjön Boren.