Konsthall och gourmetkrog i anrikt sliperi

Sedan år 2010 har Sliperiet i Borgvik erbjudit konst och gastronomi mitt på den värmländska landsbygden. Bakom framgångssagan står den välkända musikprofilen Oscar Magnusson.

Sliperiets ägare, den välkända musikprofilen Oscar Magnusson, köpte Borgviks gamla träsliperi & massafabrik år 2009. Året efter öppnades dörrarna till konsthallen Sliperiet, i dag en framgångssaga och viktig del av Värmlands kultur- och besöksnäring. Hit vallfärdar konstintresserade för att uppleva verk från båda erkända och nya konstnärer. Med sitt höga tak, stora fönster och genuina känsla är det enkelt och njutningsfullt att ta till sig den konst som hänger i rummet. Just nu Nick Brandt med sin samlingsutställning The day may break.
– I vår unika miljö möter kulturarv en modern konsthall. Att kunna presentera en samlingsutställning av Nick Brandt, som första konsthall i Sverige, känns otroligt hedrande, säger Johanna Magnusson, konsthallsansvarig.
– Dessutom lyfter just denna utställning något så viktigt som människor drabbade av klimatförändringar och där en del av intäkterna går tillbaka till de fotograferade, fortsätter Johanna.

Utställningen The day may break av Nick Brandt pågår hela sommaren.

Överlevt mycket

Byggnaden som Sliperiet ryms i byggdes ursprungligen 1903 för att tjäna som träsliperi och massafabrik. Här producerades mekanisk pappersmassa. I en tid då många av landets järnbruk stod på randen av konkurs var just bygget av massafabriker räddningen för verksamheten. För Borgviks träsliperi blev dock inte livslängden särskilt lång då ny teknik snabbt gjorde fabriken omodern. Fastigheten byggdes sedermera om till kraftstation och var i drift tills 1936 när den nya stationen högre upp i forsen stod klar. Det gamla träsliperiet överlevde dock och blev nu förrådsutrymme för industriella verksamheter på orten. Värmlands museum bedrev på 2000-talet ett byggnadsvårdmuseum, men besöksantalet motsvarade inte förväntningarna. Huset stod nu tomt i många år och föll i glömska, men det skulle överleva sitt syfte ytterligare en gång.

Kökschef Marie Pihlström Åkesdotter på Sliperiets restaurang.

Råvaran i fokus

I den övre delen av byggnaden ligger Sliperiets Matsal, en gourmetrestaurang väl värd att besöka. I det öppna köket står råvaran i fokus och menyn är skapad efter säsong med fokus på nordiska råvaror. I den varma atmosfären serveras allt från vinkokta musslor och pizza till röding och lamm. Kanske faller du för ”Grisens hemlighet” eller så väljer du att sätta dig i baren med en lokal öl. Oavsett lär du få en oförglömlig kväll i historisk miljö.

Vinkokta musslor med pommes frites, chili och aioli.

Kort om Oscar Magnusson

Oscar Magnusson, född 1981, är musiker och sedan 2006 medlem i ett av Sveriges mest älskade band, Sven-Ingvars, bildat 1956 av Oscars pappa Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Sven Svärd. Sedan Sven-Eriks bortgång år 2017 har Oscar axlat rollen som frontman och bidrar även med låtskrivande. För sin önskan och vilja att främja och stärka kulturutbudet på landsbygden har Oscar Magnusson mottagit Stipendiet till Gustaf Frödings minne, NWT:s kulturstipendium samt utsetts till Årets värmlänning 2019.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket