La Nilsson glömde aldrig sitt Svenstad

Det är långt från betesfälten i Svenstad utanför Båstad till strålkastarljuset på Metropolitan i New York. Birgit Nilsson gick hela vägen och blev en av världens största klassiska sångerskor. Museet på gården där hon växte upp berättar den fascinerande resan.

Utöver tennis och Båstad är förmodligen Birgit Nilsson den som bidragit mest till att sätta Bjärehalvön i fokus. Mellan Båstad kyrka och tennisstadion står en staty av Birgit Nilsson, skapad av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz. Med den som utgångspunkt gav vi oss av mot Svenstad en solig julidag sommaren 2019. Drygt 15 minuters körning västerut från Båstad, uppför den fantastiskt vackra Italienska vägen, når vi så småningom den lantgård som Birgit Nilsson växte upp på och som idag är ombyggd till ett museum tillägnat ”La Nilsson”.

La Nilsson glömde aldrig sitt Svenstad.

La Nilsson glömde aldrig sitt Svenstad.

Enkel uppväxt

Birgit Nilsson (1918–2005) var en 1900-talets mest uppburna operasångerskor. Hon hade en unik röst, var omskriven, omsusad, världsvan, men också folkkär. På gården i Svenstad bodde Birgit med sina föräldrar tills hon var 23 år. Det var en enkel uppväxt utan el eller rinnande vatten. Birgit hjälpte till med alla sysslor på gården, gallrade betor, plockade potatis och skördade hö. Ett liv långt ifrån det hon senare skulle få som en av världens mest kända sångerskor.

Birgit spenderade mycket tid på resande fot.

Birgit spenderade mycket tid på resande fot.

Birgit gungar på Hembygdsgården Boarp.

Birgit gungar på Hembygdsgården Boarp. Kalle Erikssons arkiv.

Fyndade antikt

På den fasta utställningen, Birgit Nilsson – ögonblick och toner, ges en fin inblick i hennes liv såväl på operascenen som utanför. Berättelsen börjar i barndomshemmet, via utbildningsåren i Stockholm och vidare till karriären på världens scener. Med privata föremål, ljud och bilder presenterar utställningen ögonblick ur Birgits liv. Sådana som hon själv delat med sig av, men också sådana som andra berättat genom åren.

Men även en stjärna behöver stunder av anonymitet. Bakom mörka solglasögon stal hon sig då och då tid till sitt eget privata nöje – att fynda i antikaffärer och på loppmarknader. En del av fynden finns till beskådande på museet.

Utställningen innehåller många av Birgits personliga föremål.

Utställningen innehåller många av Birgits personliga föremål.

Instiftade musikpris

Hembygden var viktig för Birgit Nilsson. Hon glömde aldrig ”dem där hemma” under sin karriär. År 1955 fick Birgit en förfrågan från Bjäre Härads Hembygdsförening om att medverka vid en välgörenhetskonsert till förmån för föreningen och den nya hembygdsparken. Detta blev början på en serie konserter som skulle sträcka sig över ett halvt sekel. Dessa ”Birgit Nilsson-konserter” blev ett begrepp bland operavänner i hela världen.

Birgits ville instifta ett musikpris som värnade den klassiska operakonsten. The Birgit Nilsson Prize är världens största pris inom klassisk musik med en prissumma på en miljon amerikanska dollar. År 2018, det år Birgit skulle fyllt 100 år, delades priset ut för fjärde gången och gick till den svenskfödda operasångerskan Nina Stemme, i dag verksam på världens största operahus.

Skulpturen ”Birgit” av Ulla och Gustav Kraitz avtäcktes 17 maj 2013, 95 år efter hennes födelse.

Skulpturen ”Birgit” av Ulla och Gustav Kraitz avtäcktes 17 maj 2013, 95 år efter hennes födelse.

Renoverat stall

Gårdens stall har varsamt renoverats och bevarats i så ursprungligt skick som möjligt. Här finns idag museets kafé. Tegelgolvet är detsamma som på Birgits tid och kättarna finns kvar, som ett tidsdokument såväl som påminnelse om Birgits rötter. Här mjölkade Birgit korna kvällen innan hon begav sig iväg till Stockholm för att göra inträdesprovet till Kungliga Musikhögskolans solosångklass.

Besöket i det gamla stallet blev en fin avslutning på ett par timmars inblick i ett fascinerande, äventyrligt och rikt musikliv.

De stora operarollerna kräver elegant klädsel.

De stora operarollerna kräver elegant klädsel.

Ett museum tillägnat Birgit Nilsson.

Ett museum tillägnat Birgit Nilsson.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket