Nordvästra Skåne: Sälsafari och en rundtur i Torekov

Ett par dagars semester eller bara en dagsutflykt. I Torekov på Bjärehalvön kan man alltid räkna med en fantastisk upplevelse. Turbåt till Hallands Väderö, sälsafari, morgondopp i hamnen och härliga vandringar längs med klippiga stränder är bara början. Lägg till glass och nyfångad fisk i hamnen, självplock av bär och fina gårdsbutiker - ja då börjar pusslet att bli klart.

– Ta på flytvästarna och hoppa ner i båten, ropar skepparen till oss när vi kommer gående på bryggan.
Solen skiner och det är dags att åka ut för att se om vi hittar några sälar på stenarna utanför Hallands Väderö. Vi har tagit oss till Ramsjöstrand strax utanför Torekov för att uppleva en sälsafari tillsammans med skepparn Pekko Svensson som är vår guide de kommande timmarna. Båten åker sakta ut på det öppna havet med sikte på naturreservatet runt Hallands Väderö, vi har ståtliga Kullaberg på ena sidan och Bjärehalvöns vackra nejder på andra sidan. En bit ut kan vi även ana Hovs Hallar lite längre bort, fast fokus just nu är ön som snabbt nalkas framöver. Skarvar flyger i full fart bredvid båten och nästan tävlar om att komma först fram.
– Där ute på kobbarna ser ni de första sälarna, säger Pekko och pekar. Sälarna är fridlysta sedan 1960-talet och här ute brukar bortåt 500 sälar hålla till, men nu under sommaren är de lite färre. Vi fortsätter en bit bort så kommer ni att troligen få se några till, fortsätter Pekko.

Med Pekkos båt rundar vi Hallands Väderö och glider förbi de nyfikna sälarna.

Vy av Hovs hallar

Mycket riktigt, helt plötsligt tornar sälarna upp sig för oss. De ligger på kobbarna och tittar på oss med sina stora hundögon. I vattnet dyker ett tjugotal kutar som nyfiket kommer fram mot båten där vi ligger och guppar. Precis innan de är framme dyker de ner i djupet och tittar sen upp igen ett tiotal meter bort. I förgrunden ser vi fyren som ståtligt står och vaktar ön, precis som den gjort i alla tider.

Efter en lång stund hos sälarna går turen vidare. Vi åker runt ön och får en fantastisk vy av Hovs hallar och Torekovs Hamn på vår väg tillbaka till Ramsjöstrand. På bara några timmar har vi fått vara med om en upplevelse som vi sent kommer att glömma. När vi gått av båten tackar vi för oss och kör tillbaka in till Torekov igen. På vägen stannar vi till vid en gårdsbutik och köper med oss några lådor nyplockade jordgubbar.

Kutarna är nyfikna och vill kolla in oss.

Fisk och bad

Nere i hamnen slår vi oss ner på en av bänkarna. Runt omkring oss trängs fiskebåtar och superlyxiga segelbåtar samtidigt som besökare äter glass medan de väntar på att ta turbåten ut till Hallands Väderö. På Fiskekrogen sitter besökarna med den vackra utsikten framför sig samtidigt som det serveras ostron, skaldjursplatåer eller nypanerad spätta. För den som vill köpa med sig något gott kan man köpa med sig räkmackor, rökta musslor och färsk fisk från delin. Är man däremot sugen på ett dopp är det bara att gå tvärs över torget till badbryggan som för övrigt är Torekovsbornas absoluta favorit. Hit vallfärdar alla boende på morgnarna i sina färgglada morgonrockar. Kanske därför bryggan är döpt till Morgonbryggan?

– Torekov är verkligen en pärla under sommarhalvåret och mycket kretsar kring hamnlivet. säger Åsa Ragnarsson, turistchef på Torekovs Turisbyrå. Men det finns så mycket mer att se runt Torekov. Att ta båten ut till Hallands Väderö, vandra längs stränderna bort till Hovs hallar eller besöka gravhögarna vid Dagshög är alla oförglömliga upplevelser, fortsätter Åsa.

Mysiga promenader längs kajen.

Sjöfartsmuseum

För barnen är det roligt att titta in i den gamla segelskutan Fram av Brantevik som ligger i hamnen. Här har man inrymt ett Sjöfartsmuseum och det känns verkligen som att man förflyttas något århundrade tillbaka i tiden när man går omkring här inne. Framför båten ligger den kända gula lotsutkiken som anses vara en symbol för Torekov. Den byggdes 1878 och var i funktion till 1936. Sedan slutet av 1950-talet ägs den av Sjöfartsmuseet. Idag ett perfekt ställe att slå sig ner vid för en stunds vila eller bara för den vackra utsikten.

Vi äter upp våra jordgubbar och ger oss av vidare. Vi kör längs med de slingrande vägarna, tittar in till keramikern Mia Blanche som har en liten butik på gården. Vidare till Blomsterfältet som har ett fantastiskt självplock av blommor. Avslutningsvis går vi in till Bjäre Bär för att plocka hallon och handla goda närproducerade råvaror i deras gårdsbutik. Väl tillbaka i Torekov stannar vi ytterligare en natt och njuter av en magisk solnedgång över Hovs hallar.

Den vackra båten Nanny.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket