Simrishamn 900 år: Lena Alebo – folkbildare och underdog

Hon har varit chef för Österlens museum sedan början av 2000-talet och är känd för sin färgstarka berättartalang, något som går att njuta av både på Youtube och i hennes guidningar.

Lena Alebo är uppvuxen på en äppelgård vid Stenshuvud, inledde sin yrkesbana med studier i etnologi och arkeologi vid Lunds universitet och arbetade därefter från början av 80-talet på olika länsmuseer runt omkring i Sverige. 1990 återvände hon till Skåne som chef på Glimmingehus, något som avslutades med borgens 500-årsjubileum 1999.
– År 1999 blev jag tillfrågad att göra en utredning över hur Österlens museum skulle vara organiserat. Efter något år blev jag utsedd till chef och inledde ett förnyelsearbete som bland annat innehöll en stor utställning om knyppling i sydöstra Skåne. Tack vare en internationell konferens lockade den besökare från hela världen.

Lena Alebo har varit chef för Österlens museum i över 20 år. Foto Elisabeth Wikenhed.

Rausing ringde

Arbetet som chef blev dock snabbt dramatiskt. Tidigare museichef Gustaf Åberg hade testamenterat fyra miljoner i aktier till museet – framtiden var lysande.
– Då sjönk plötsligt aktiernas värde över en natt i ett börsfall 2002 och museet gick i konkurs. Det goda med det var att ekonomin utreddes ordentligt och efter några år tog Simrishamns kommun över museet, berättar Lena Alebo.
Eftersom ett kommunalt museum kräver andra brandskydd kunde man nu bara hålla en våning öppen – resterande tre våningar var stängda.
– Då fick jag ett samtal från Birgit Rausing, uppvuxen i Simrishamn och änka efter Tetra Paks grundare Gad Rausing. Hon ville dricka kaffe med mig i museets trädgård, det var sensommaren 2009, jag hade bakat fikonkaka och hon sa: Om jag skulle skänka tre miljoner till museet, skulle det bli ett problem?

Tio goda år

Lena Alebo berättar att hon helt torr i munnen där i trädgården. Budet höjdes dessutom till fyra miljoner, museet brandsäkrades och återinvigdes i juli 2010. Nu med en ingång direkt ut från gatan som går genom museets butik, här kan du som besökare bland annat köpa böcker om Skånes sydöstra hörn och muggar från det pågående jubileumsåret.
– Man kan säga att det var de tio svåra åren, och sedan har vi haft tio goda år efter det. Numera har vi även ett ordentligt arkiv, döpt till Garvaren, tidigare fanns föremålen utspridda på tio olika ställen.

Idag hittar publiken till museet året runt, så var det inte alltid tidigare. Österlens museum har satsat på stadsvandringar, föreläsningar, bussturer till fornminnen, barnaktiviteter, en dag ägnad åt konstnären Ellen Trotzigs minne, och mycket annat.

Folkbildare och underdog

Lena Alebo älskar att lyfta fram den lokala historien. Att arbeta som museichef i en turiststad är speciellt, och kan också vara lite kluvet.
– Mitt huvuduppdrag är folkbildning, att med glädje lära ut något spännande som ger mening åt livet. Väller det in för många människor samtidigt, som till exempel under pandemin, riskerar det att missas. Österlen har så mycket spännande kulturhistoria, det ger mer åt besökarna om de förstår vad de ser.

Nu väntar pensionen, den stora köksträdgården i Rörum, ett nystartat aktiebolag, och kanske fler böcker – hon har varit redaktör för en trilogi om Simrishamns historia de senaste åren. Men först ska hon spela teater om Simrishamns 900 år hela sommaren.
– Det roligaste har egentligen varit de där åren när man fick kämpa lite, en kamp för överlevnad som underdog, sån är jag – jag gillar det, avslutar Lena Alebo.

Historiedetektiverna Lena Alebo och Boel Marie Larsson i gatuteatern om Simrishamns 900 år. Foto Mårten Hård.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket