Sövde har fått en ny attraktion. Sideriet lockar med god mat och dryck framställd av lokala råvaror. – Målet är att skapa en mötesplats där cider står i centrum, säger Pernilla Lindeberg.
Sideriet slog upp portarna i påskas lagom till konstrundan och gjorde succé direkt med sina tapasrätter och uppfriskande fruktdrycker. Restaurangen ligger i anslutning till Sövde musteri, i ett gammalt stall med ingång från musteriets bakgård. Bakom satsningen står Pernilla Lindeberg som har lång erfarenhet av samarbeten med skånska mat- och dryckesproducenter. Hon driver företaget Smakvandringar sedan år 2016, ett koncept som kombinerar naturupplevelser och god närproducerad mat.
– Det handlar om att till exempel vandra, cykla, paddla eller åka dressin och uppleva den fantastiska skånska naturen. Som pricken över i bjuder jag på några matstopp längs vägen med delikatesser som till exempel ost, chark, fisk och grönt och dryck så klart, berättar Pernilla.
Just nu anordnar hon smakvandringar i Snogeholm, Björnstorp, Christinehof Ekopark och på Sövdesjön.
– Vandringarna tar mellan tre och sex timmar att genomföra och är väldigt uppskattade. Det är ett trevligt sätt att uppleva variationerna i det skånska landskapet – allt från öppna vidder till lummiga skogspartier och vackra blomsterängar – och samtidigt upptäcka godsaker från lokala matproducenter, säger Pernilla.
Smakvandringarna arrangeras vid ett 30-tal tillfällen mellan april och september.
Pernilla har genom åren haft ett återkommande samarbete med Sövde musteri och tillsammans med dess ägare Bonny Håkansson uppstod planerna på en restaurang. Det renoverade gamla stallet bakom musteriet har tidigare varit bistro och kafé, men lades ner för fem år sedan. Nu får det nytt liv i och med öppnandet av Sideriet.
– Sideriet ska bli en mötesplats där cider står i centrum. Musteriets egna drycker i fokus så klart, men även andra skånska, svenska och internationella cidertillverkare ska få plats.
Under våren har Sideriet erbjudit alkoholfria drycker, men Pernilla berättar glatt att serveringstillståndet nu är på plats och att en dryckesmeny är på gång.
– Den domineras av drycker från Sövde musteri, allt från äpplemust, fläderdryck och hantverkscider till äppledestillat – vår egen calvados – och Bonnys helt nybryggda öl. Men även John Taylors torra engelska cider och drycker från andra lokala bryggerier kommer att serveras, berättar Pernilla.
En del av musteriets breda sortiment – i vackra flaskor.
Matmenyn kommer att bestå av mindre rätter baserade på produkter och råvaror från lokala tillverkare. Ostar från Ebbesons gårdsmejeri, konfektyr från Mandel & mandel, charkprodukter från Per i Viken och fisk från hoddarna i Malmö är bara några exempel.
– Vi har ett stort nätverk av lokala producenter och lyfter gärna fram små familjeföretag. Det kommer även att bli korta gästspel från olika lokala profiler, bland annat Rasmus Larsson som varit kökschef på Kronovalls Vinslott.
Sideriet sätter hantverkscider i fokus, både från Sövde Musteri och andra svenska tillverkare.
Hållbarhet är viktigt för Pernilla och hon är noga med att både smakvandringarna och restaurangen ska ha en positiv inverkan på miljön.
– Vi jobbar bland annat för att minska matsvinnet, bli självförsörjande på el via solceller och genom att bygga upp en skogsträdgård med kompostering hoppas vi på sikt kunna odla egna grödor till restaurangen.
Under sommaren håller Sideriet i Sövde öppet varje dag. Pernilla planerar att skapa olika evenemang som dryckesprovningar och konserter. Först ut var en spelning med ett holländskt bluegrassband den 5 juli.