Tema Sälen: Högfjällshotellet lockar med högklassig mat

Från lyx för överklassen på 1930-talet till en storskalig vintersportanläggning för hela familjen. I dag utmärker sig Högfjällshotellet bland annat med högklassiga restauranger och barer – här finns inte mindre än 13 stycken.

Vid foten av Högfjället ligger Högfjällshotellet, eller Högis som det kallas i folkmun. Det officiella namnet vid invigningen år 1937 var Sälens kur- och högfjällshotell. Det var den norske entreprenören J W Klüver som då förverkligade sin dröm att bygga ett lyxigt högfjällshotell i Sälen. Han hade studerat snötillgång och temperaturförhållanden och valde Sälen för säsongens varaktighet och djupa snötäcke. Klüvers plats för hotellet låg dock ovanför trädgränsen och det fanns ingen väg dit.

Högfjällshotellet år 1938.

Högfjällshotellet är Sälens första riktiga hotell.

Bjöd in Wallenberg

Ett annat problem var finansieringen av den vågade satsningen. Klüver bjöd därför in den svenska storfinansen med bl a Jacob Wallenberg till Sälen. Enda sättet att få dem att ta sig upp till fjället var att låta tolv man skotta i två veckor för att nå hela vägen fram. Finansmännen skjutsades i slädar upp på fjället där Klüver presenterade sina storslagna planer – en miljoninvestering mitt i vildmarken. En fransk kock serverade helstekt spädgris och lamm vid öppna elden och Klüver fick löfte om ekonomiskt stöd för att bygga sitt hotell. Tidningarna skrev ”Miljonbygge åtta kilometer bortom all civilisation. Sälens Kur- och Högfjällshotell torde vara det djärvaste företag i turistbranschen som har startats i detta land”. Hotellet kostade 1,5 miljoner kronor att bygga (cirka 300 mnkr i dagens penningvärde).

Totalt förfogar hotellet över 1800 bäddar.

Njuta av livets goda

Invigningen skedde på påskdagen 1937 med nobless från hela landet. Intresset var inte i första hand skidåkning, utan mer att roa sig, njuta av livets goda och insupa den hälsosamma och stärkande fjälluften. När Tyskland ockuperade Danmark och Norge våren 1940 flydde den norska Kronprinsessan Märtha med barn till Högfjällshotellet och inkvarterades där under stort hemlighetsmakeri på flykt undan förföljare. Ett av barnen i sällskapet var Norges nuvarande kung Harald V.

Tillsammans med Lindvallen har Högfjället 54 nedfarter.

White guide

I dag är det skidåkning som står i fokus för anläggningen, men livets goda är fortfarande en viktig del. Inte minst i form av mat och dryck. På området finns tretton restauranger och barer varav tre är med i White Guide. Man stoltserar även med en stor after ski, egen biograf, spa och gym, skiduthyrning och shop. Totalt förfogar hotellet över 1800 bäddar.

TB Grill Room är en av tretton restauranger på hotellet.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket