Elva skånska caféer du inte får missa

Fika är något som många svenskar älskar att göra, och för de som besöker Skåne finns massor av mysiga caféer att upptäcka. Vi listar elva unika caféer från Båstad i norr till Landskrona i söder som erbjuder det lilla extra.

1. Café Killeröd – njut av fikan i anrik miljö

Äppelmarängtårta, valnötshjärtan, toscabullar, blå vallmobullar, räkmackor och mycket mycket mer hittar du på det anrika Café Killeröd. Beläget mellan Förslöv och Båstad ett stenkast från havet njuter man en fantastisk utsikt över Bjärebygden och Kullaberg. Här har Carl Johan Bernadotte gett namn till den omtalade tryffelbiskvien som ägaren Dick skapade till prinsens 80-årsdag.

Café Killeröd är känd för sin anrika inredning och fantastiska utsikt.

Ljuvliga räkmackor är det perfekta sättet att njuta av en smarrig måltid.

https://www.cafe-killerod.se/
Killeröds byaväg 124, Båstad

2. Lillaro Café – en stilla oas i ingenmansland

En stilla oas mitt ute i ingenstans. Här bakas det bröd, pizza och serveras kaffe i den vackra miljön på gården. Under vinterhalvåret är det lördagsöppet i bageriet och det langas ut surdegsbröd, pizzadeg, focaccia och smarriga bullar. Till påsk öppnas både café och butik upp och under hela sommarhalvåret kan du slå dig ner i trädgården med en tallrik vällagad mat och njut av blomsterprakten runt omkring.

Mysfaktor med det lilla extra.

Avnjut din fika i denna extraordinära skånska oas.

Mycket att titta på! Lillaro Café är inrett med smakfulla detaljer.

En perfekt balansgång mellan ruff och karismatisk inomhusmiljö. Foto: Petra Bindel.

www.lillaro.nu
Lillahultsvägen 118, Förslöv

3. Panini – mysigt italienskt krypin

Mitt på gågatan i Ängelholm hittar man det lilla italienska krypinet Panini. Här huserar Mimmi Bergenstam som driver butiken tillsammans med sin familj. Innanför dörren hittar man ett litet kök i ständig förändring. Specialiteten är deras goda romanska pizza, Pinsa Romana, gjord på soyamjöl, rismjöl och 00-mjöl. Ett måste att prova om man besöker Ängelholm! I butiken hittar man även alla möjliga olika sorters italienska delikatesser i form av olivoljor, antipasta och andra delikatesser.

Ett gemytligt italienskt krypin i Ängelholms centrum.

Låt dig inspireras av Paninis spännande menyer.

Italienska delikatesser utöver det vanliga.

Avnjut en äkta italiensk pizza.

www.cafepanini.se
Storgatan 59A, Ängelholm

4. Tomarps Kungsgård – medeltidsborg med anor från 1300-talet

Besök Sveriges enda bebodda medeltidsborg i sommar! Tomarps kungsgård ligger belägen i det böljande landskapet vid Rönne å i Nordvästra Skåne och har anor tillbaka till 1300-talet. Under 1990-talet förvandlades borgen till en populär mötesplats och galleriverksamhet. Idag drivs platsen av familjen Väpnargård. Under högsäsongen kan du som besökare besöka borgen och ta del av historia, mat, musik, teater och kultur. I slottscaféet serveras det mat och bakverk lagat från grunden med råvaror i säsong och från lokala producenter. Utbudet är nästan helt vegetariskt men om det serveras kött är det antingen vilt från de egna ägorna eller från svenska djur som levt ett bra liv. Här tar man tillvara på det som är nära och allt som oftast hamnar ätliga växter från skog och mark på tallriken.

Sveriges enda bebodda medeltidsborg. Foto: Lena Evertssons.

Avnjut en mysig gofika i en medeltida miljö. Foto: Lena Evertssons.

www.tomarps-kungsgard.se
Tommarpsvägen 180, Kvidinge

5. Sandgårdens Skafferi – genuin skånsk gårdsmiljö

På vackra Bjärehalvön vid det natursköna fiskeläget Vejbystrand hittar du den lilla men välfyllda gårdsbutiken Sandgårdens Skafferi. På gården föds det upp lamm, förädlas fram produkter och bakas bröd och bakverk. Helt enkelt en delikatessbutik med förkärlek för det lokalproducerade. I butiken hittar du allt från hembakat bröd och väldoftande bakverk till delikatessostar, chark och ägg från lokala producenter. Dessutom finns här en mängd olika sorters marmelader, oljor, inläggningar, choklad och andra sötsaker. För den som ska på utflykt, kanske till den vackra stranden för ett dopp i havet, kan man beställa färdiga picknick-korgar och ta med sig ut. Det går också att beställa färdiga presentkorgar och delar från gårdens egna lamm.

En äkta skånsk gård med en välfylld gårdsbutik.

Muffins med glasyr avnjuts bäst i skånska landskap.

Sandgardensskafferi.se
Magnarps Byaväg 350, Vejbystrand

6. Flickorna Lundgren på Skäret – ljuvliga dofter från klassiska bakverk

Den riksbekanta kaffestugan belägen på Kullahalvön, mellan Arild och Jonstorp, är fortfarande en klassiker för många att besöka. Huset som, än idag används, byggdes redan år 1732 som ett kombinerat fiskar- och jordbrukstorp. Med en historia som tog sin början i maj 1938 är det många generationer som kommit hit på sommarsemestern för att njuta av den blomstrande trädgården, nybryggt kaffe i kopparkanna, hembakat och skånska rätter.

Som gäst njuter man av klassiska bakverk i caféet och från köket serveras traditionell skånsk husmanskost tillsammans med rätter inspirerade av den nordvästskånska omgivningen. Allt lagas från grunden med ett klassiskt hantverk – det mesta i samarbete med lokala producenter som levererar närproducerade råvaror i säsong.

Njut av klassiska bakverk i caféet och från köket serveras traditionell skånsk husmanskost.

Sitt gärna på uteservering och njut av den blomstrande trädgården.

Det doftar ljuvligt från bakverk som till största del använder ingredienser från lokala producenter.

www.flickornalundgren.se
Skäretvägen 19, Skäret

7. Kullabygens Bakgård – avnjut gofika i grönskande miljö

Ett litet gårdsbageri, kafé och butik med ekologisk inriktning utanför Jonstorp. Här bakas det i en tidigare garagebyggnad som också har varit bilverkstad. I det gamla stallet har det inretts en mysig fikamiljö med härliga möbler. En regnig dag passar det utmärkt att slå sig ner med en kaffe och en nybakad kardemummabulle tillsammans med en bok eller ett sällskapsspel. När solen tittar fram öppnar den vackra trädgården upp sig med all sin prakt och här finns även stora ytor för barnen att leka på.

Skånsk gofika i grönskande miljö.

Avnjut en riktigt god kardemummabulle med färska bär.

Njut av den grönskande trädgården där det även finns stora ytor för barnen att leka på.

www.facebook.com/kullabygdensbakgard
Åhusavägen 38, Mjöhult

8. Salthallarna – gamla Skånska keramikfabriken

Nu pyser och puttrar det i den gamla vackra keramikfabriken mitt i Höganäs. Förr i tiden hettades brännugnarna upp för att saltglasera lergodset. Nu ska det eldas för att kunna servera läcker välsmakande mat till hungriga gäster. De senaste åren har Magasin 36 med bland annat Höganäs Saluhall gett liv och fart åt den gamla keramikfabriken. Men nu lanseras det nya konceptet Salthallarna. En synergi och samverkan mellan olika butiker, kreativa verksamheter och smakfullt tillagad mat.

Salthallarna erbjuder en magisk kombination av butiker, kreativitet och mat.

Upplev unika smaker från mat och bakelser som skapats i de keramiska brännugnarna från förr.

www.salthallarna.se
Bruksgatan 36, Höganäs

9. Bruket Kaffebar – genuin skandinavisk miljö

Mitt i centrala Helsingborg hittar du denna pärla bland caféer. Här möts du av en genuin skandinavisk miljö med ett ekologiskt och miljömässigt tänk i allt från inredning till bakverk och kaffe. Menyn är baserad på vad som finns i säsong och allt som serveras är ekologiskt och närproducerat. Här kan du titta in för en god frukost med bland annat övernattade gryn, surdegsfrallor och smoothieskål med skånska bär. Till lunch finns allt från grillade mackor till soppor och hummusskålar. Hela dagen serveras det goda hembakta kakor och smarriga bakverk.

Upplev genuin skandinavisk miljö, inredning och bakverk – hos denna pärla. Foto: William Styrlander.

Goda råvaror ger smarriga smaker till frukost, lunch och gofika.

Ekologiskt och miljömässigt tänk i allt från inredning till bakverk.

www.bruketkaffebar.se
Bruksgatan 9, Helsingborg

10. Ålabodarnas Hamnkrog – västkustens smultronställe

På den skånska västkusten ligger det vackert belägna och pittoreska fiskeläget Ålabodarna och Ålabodarnas hamnkrog. Med klassiska röda fiskebodar runt knuten och fiskenät som svajar i den stilla brisen från havet är detta ett riktigt smultronställe. Köket fokuserar på fisk från sundet och det är lokala fiskare som står för fångsten när kockarna i köket skapar sina menyer.

Här njuter man av vällagad mat alldeles vid vattenbrynet och med en fantastisk utsikt över Öresund och Ven.

Förundras över naturvackra Öresund och Ven från klassiska fiskebodar.

www.alabodarnashamnkrog.se
Ålabodstranden, Landskrona

11. Flinckmans Café – sommarcafé mitt ute på landsbygden

En resa tillbaka i tiden möter dig när du kliver in genom dörrarna på Flinckmans café i Sireköpinge. Här har det genom åren skapats en gemytlig och mysig miljö med en avslappnad och hemtrevlig stämning. I caféet serveras det matiga smörgåsar och hembakta kakor för både liten och stor. Ute i trädgården njuter man av en sagolik utsikt över de gröna svajande fälten. Passa på och ta en titt in i den lilla butiken som ligger i anslutning till caféet, här hittar du udda inredningsdetaljer som du aldrig trott att du behövt.

Flinckmans Café erbjuder mycket mer än bara gofika. Upplev udda och roliga detaljer i denna pärla. Foto: Christer Hellemarck.

Gemytligt och mysigt sommarcafé mitt ute på den Skånska landsbygden.

Grundare av caféet är After Dark-artisten Lasse Flinckman.

Flinckmans Café bjuder på härlig skånsk grönska med 60 utomhusplatser.

Inomhus möts ni av en avslappnad och hemtrevlig stämning.

www.flinckmanscafe.se
Sireköpinge 1160, Tågarp

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket