Värmland: Kulturlivet frodas i Arvika

Mitt i hjärtat av Värmland, precis intill Glafsfjorden, ligger Arvika. Här flödar det av hantverkstraditioner och kulturliv. Samtidigt som naturen ligger tätt inpå och inbjuder till uteliv och naturupplevelser. En promenad genom Arvika tar dig till allt från konstmuseum, vackra magasin och gamla fordon, till stadsparken och Friluftsmuseum.

På en höjd mitt i Arvika ligger ett av Sveriges absolut vackraste konstmuseer. Rackstadmuseet grundades utifrån skulptören Christian Erikssons familjehem, men det var konstnärsparet Gustav och Maja Fjæstad som var de första att lägga stommen till det som senare blev känt som Rackstadkolonin. Idag består konstmuseet av Oppstuhage, som var det gamla huset, och den nyare museidelen som byggdes 1993 av den numera bortgångne arkitekten Rune Falk.

Rackstadmuseet visar unika konsthistoria.

Unik konsthistoria

Museet drivs av den ideella föreningen Rackstadmuseet och lockar med sin unika konsthistoria besökare från hela Europa. Förutom museets samlingar finns det alltid en eller flera temporära utställningar. Caféet serverar både lunch och fika som kan intas i den vackra trädgården under gamla fruktträd med utsikt över hela Arvika. I museibutiken hittar man förutom husets egen honung från trädgårdens bigård även ett stort utbud av hantverk från trakten tillsammans med prints på utvalda delar från konstverken.

Gammal brandbil på Fordonsmuseet.

Fordonsmuseum

För den historiskt fordonsintresserade är ett besök på Arvika fordonsmuseum ett måste. Här förflyttas man från dagens moderna teknik bakåt i tiden till en tid då leveranser skedde med cyklar, mopeder och häst- och vagn. Men här finns också världens första eldrivna cykel, mopeder med gaspatroner och bilar från 1900-talets början och framåt. För den motorcykelintresserade har Club MC-Veteranerna sin omfattande samling av olika tvåhjulingar. Njut av gamla Indians, Norton, Bultaco, HVA, Douglas och många fler! Våren 2022 pågår utställningen ”Ljuva 60-tal”.

Övernatta med husvagn och husbil

Kommer du med husbil finns det flera ställen i och runt Arvika där du kan stå. Extra lyxiga platser med eget trädäck och full service finns i småbåtshamnen. Lite enklare övernattning utan service finns det på stora grusplanen vid Arvika hamn. För den som vill bo på camping finns allt från trevliga familjecampingar till fiskecamps och vildmarkscamping.

Ställplatsen i Arvika småbåtshamn.

 

Klässbols linneväveri.

Väggmålning från gatukonstfestivalen Artscape 2017.

Kaffekvarnen drivs av kocken Staffan Kjellberg.

Såguddens Friluftsmuseum ligger vid Kyrkvikens strand.

Kort om Arvika

Arvika tätort har 13950 invånare, i kommunen bor närmare 26000. Fram till 1821 kallades Arvika för Oscarsstad som en hyllning till dåvarande kronprinsen Karl XIV Johans son Oscar. När järnvägen anlades 1871 blev Arvika en blomstrande industristad. Bland den tidiga industrin utmärkte sig tobakstillverkning, sågverk och verkstadsindustri. År 1911 ombildades Arvika från köping till stad. Några kända personer från Arvika är Kenny Bräck, Björn J:son Lindh, Tuva Novotny och artisten Dotter.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket