Wroclaw – storstaden som bytte befolkning

Wroclaw skadades svårt under kriget, men restaurerades in i minsta detalj. Det är rådhuset från 1400-talet och de förtjusande 1500-talshusen Hans och Greta goda bevis för. Det är en vacker stad, byggd på öar i floden Oder, och mikroklimatet ger en blomsterprakt som är sällsynt på dessa breddgrader.

Wroclaw är med sina 650 000 invånare Polen fjärde största stad. Men i början av 1900-talet var det den tredje största staden – i ett annat land och under ett annat namn. Wroclaws historia rymmer hela den dramatik som under 1000 år kännetecknat Centraleuropa. Staden omnämndes första gången redan på 800-talet. Då fanns här en slavisk bosättning med en befästning som tryggade vadstället vid floden Oder. Den antas ha funnits redan på 500-talet. Arkeologer har också gjort fynd efter en bosättning från 2500 år före Kristus.

Runt marknadstorget finns restaurang- och nattliv.

Hansestad

På 900-talet fanns här två herrar: den förste polske kungen, Mieszko I, som behärskade Nedre Schlesien, och den böhmiske prinsen Wrotislaw – som intog staden och gav den namnet. Wroclaw blev snart en knutpunkt för handelsvägar från norr till söder och från väster till öster. På medeltiden var Wroclaw en hansestad, sedan en av habsburgarnas viktigaste städer innan Preussen blev herrar här 1741. 130 år senare blev Wroclaw, eller Breslau som staden då hette, en av de största i det nya tyska riket – i slutet av 1800-talet nummer tre efter Berlin och Hamburg. Resten är nutidshistoria. Efter andra världskriget tillföll Wroclaw Polen, liksom hela Schlesien.

Kriget nådde Wroclaw i ett sent skede. Men då blev staden desto mer förstörd.

Inte minst av tyskarna själva. Man byggde om den till vad man kallade ”Festung Breslau” och rev delar av staden för att bygga bland annat ett flygfält. Det användes dock en enda gång – av flyende officerare.

Wroclaw har universitet och flera högskolor.

Stor folkförflyttning

Efter andra världskriget flyttades Polen västgräns 20 mil västerut, till floderna Oder-Neisse. Samtidigt avträddes de östra delarna av Polen till Sovjetunionen bl a storstaden Lvov. En gigantisk folkförflyttning ägde rum i krigets spår. Wroclaw fick nya invånare efter tyskarna. Många av dem kom just från Lvov och medförde den stadens bok- och konstskatter, bl a den stora rundmålningen som skildrar segern över Ryssland vid slaget i Raclawice 1794. Sedan 1985 finns den på nationalmuseet i en specialbyggd rotunda. Dess mått är väldiga 120 gånger 15 meter.

Det gotiska rådhuset rymmer idag museum och restaurang.

Gamla stan

Wroclaws främsta sevärdheter finns i Gamla stan: Torget som är ett av Polens största. Och vackraste. Mitt på det ligger det gotiska rådhuset som idag är museum och som i källaren, sedan århundraden, rymmer restaurangen ”Piwnica Swidnicka” Här serverades förr det berömda ölet från staden Swidnice, idag brygger man det här i restaurangen efter det medeltida receptet. Sommartid avnjuter man det på de många utomhuspubarna på torget. Här finns också en rad goda restauranger, både polska, italienska och franska.

I torgets nordvästra hörn ligger de förtjusande medeltidshusen Hans och Greta där Napoleon en gång bodde.

Bakom dem reser sig den gotiska St. Elisabeth-kyrkan med sitt 86 meter höga torn. Söder om torget börjar Swidnica-gatan, Wroclaws främsta shoppinggata med bl a det stora varuhuset Renoma byggt i funkisstil på 20-talet.

Marknadstorget är ett av Polens största och vackraste.

Ön Tumski

Wroclaw är broarnas och öarnas stad. Det sörjer Oder för och de fyra bifloder som utmynnar här. På en av öarna, Nobel Ostrów Tumski, som inom parentes inte längre är en ö fast Ostrow betyder just detta, ligger flera kyrkor från olika tidsepoker. Störst är Johannes Döpares katedral från vars torn man har en magnifik utsikt över staden och vid klart väder ända ner till slavernas heliga berg, 718 meter höga Sleza, som givit landskapet Schlesien dess namn. Tumski-ön är Wroclaws allra äldsta stadsdel och pietetsfullt bevarad. Här går fortfarande en äldre man sin kvällsrunda och tänder de många gaslyktorna.

Motorväg över Oder.

Världsarvet Folkets hall

I Wroclaw kan man se avancerade prov på alla stilepoker: Universitetets vackra barockaula. Järnvägsstationen i nygotik. Och kanske den märkligaste skapelsen av dem alla – världsarvet Hala Ludowa, Folkets hall, som rymmer 10 000 personer och som byggdes till 100-årsminnet av slaget vid Leipzig 1813 där Napoleon besegrades. Den här funkisskapelsen, som var sin tids Globen, hade den världsberömde arkitekten Max Berg som sin upphovsman. När den byggdes 1913 var den unik i sin konstruktion i stål och betong. Kupolens mått var nytt världsrekord. Den kommer att kollapsa menade många, men 2006 hamnade den på Unescos världsarvslista och används flitigt för sport, konserter, utställningar och mässor.

Folkets Hall är världsarv sedan 2006.

Japansk trädgård

I anslutning till Hala Ludlowa finns en flera hundra meter lång pergola som omsluter en jättelik plaskdamm. Granne med anläggningen ligger också den botaniska trädgården. En del av denna är den japanska trädgård som kom till samtidigt som Hala Ludowa men som sedan förföll. 1997, i maj, återinvigdes den efter flera års arbete med bland annat hjälp av japanska experter. Två månader senare drabbades Polen av den värsta översvämningen på mannaminne vilket också drabbade den nya japanska trädgården. Men ett år senare var skadorna åtgärdade och trädgården vackrare än någonsin.

Den japanska trädgården.

Kulturhuvudstad

Wroclaw är idag en turistisk magnet. Inte bara genom den egna attraktionskraften som gav utmärkelsen Europas kulturhuvudstad 2016, utan också för att Nedre Schlesiens vackra natur och rika kultur ligger inom nära räckhåll. På mindre än en timme når man Polens mest kända kurorter samt skidorterna på sluttningarna till Sudeternas högsta toppar. Dessutom finns här spännande städer, byar och slott med anknytning till både Röda Baronen och drottning Kristina av Sverige. Hennes bidrag till Schlesiens sevärdheter finns även det på världsarvslistan.

Leopold-aulan i universitetet som har 40 000 studenter.

Ett exempel på Wroclaws vattenkonst.

Humanitarium kombinerar vetenskap och nöje.

Kort om Wroclaw

Geografi: ligger i sydvästra Polen
Provins: Nedre Schlesien
Flod: Oder
Andra namn: Breslau (tyska), Vratislav (tjeckiska)
Folkmängd: 650 000
Storlek: Polens fjärde största stad
Kuriosa: Det finns tolv öar, fem floder och mer än 130 broar, varav den högsta är 122 meter hög.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket