Skandinavien Runt 2001, dag 9/10 (Dovrefjäll)

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Jag kanske skulle starta med att säga, att det inte är några problem i campinglägret. Redan från starten var det avtalat, att vi skulle skiljas den här dagen. Peer och Jann kör mot Danmark för att mötas med deras familjer och hålla semester. Vi (Anne-Vibeke och Rasmus) är, som dom flesta redan vet, redan i familj, så vi startar semestern här….. med husvagnen på kroken.

Klicka för större bild Att campera på ett lite annorlunda sättVi lämnar den dock för en stund för att campera på ett lite annorlunda sätt. Då vi kom fram till campingplatsen på måndags kvällen, packade vi ryggsäckarna och gick upp på fjället. Det milda kvällsvädret gjorde, att vi vandrade ända tills kl. 01.00 innan vi slog läger på en liten platå med utsikt till den flottaste fjälltopp. Det är fortfarande snö på en del av topparna. Efter en delikat kvällsmåltid, lagad på vårat medhavda ”fjällkök”, kröp vi ner i dom varma sovsäckarna och sov utan problem fram tills kl. 08.00, då det blev för varmt i tältet. Dagens första tecken på, att vi skulle uppleva en varm och flott dag på fjället. Dovrefjäll har en rik historia bakom sig och det är massor att göra. Men våran största önskan med den här vandringen är att få möjlighet för att se myskoxar. Det levde myskoxar i Europa innan sista istiden, men p.g.a. dom klimatiska förändringarna efter istiden, utdog dom. På Dovre försökte man sig, i 1913, på att sätta ut 10 kalvar från Grönland. Flocken formerade sig, men utdog dessvärre under 2. Världskriget. Från 1947 till 1953 satte man igen ut 23 myskoxkalvar från Grönland, och beståndet är i dag på ca. 100 djur.

Klicka för större bild Vilda djur, som väger mellan 225 och 450 kgDet kräver gott tålamod och också lite tur för att se myskoxar och vi gick också otaliga km och timmar genom den kuperade terängen innan strapatserna gav något. Plötsligt stog dom där i en vacker dal. Några drack vid älven, en enkel låg och tuggade torver och två stora hanar gräsade fredligt längre bort. Fantastiskt, ganska enkelt.Med hänsyn till både våran egen och djurens säkerhet, skall det hållas gott avstånd. Minst 200 meter. Det är frestande att gå tätare på dom gräsande och, som det ser ut till, fredliga djuren. Men kom ihåg att det är vilda djur, som väger mellan 225 och 450 kg och dom kan springa i upp till 60km/t.Vi satte oss i gräset och i 1½ timma satt vi bara och njöt av dom präktiga djuren.Vi gick igen i några timmar upp med fjället, för att finna ett bra ställe för natten. Det lyckades, i fred och ro, långt borta från civilisationen. Det är dock signal på moblitelefonen, vilket inte är något man skall räkna med. Vi ligger vid foten av Dovrefjälls högsta berg Snöhätta (2287 m.ö.h.) och planen var igentligen, att vi ville till toppen i morgon, men det är för mycket snö, så det får bli en annan gång.

Klicka för större bild Den långa vägen tillbaka till campingplatsenHela nästa dag (onsdag) går vi den långa vägen tillbaka till campingplatsen och vårat ”lyx”-hem. Det är varmt bad, mjuk säng och en god natts sömn som står på menyn.NB: Om du gärna vill uppleva myskoxar på Dovre fjäll, kan du anmäla dig till guidade turer på Kongsvold, som ligger få kilometer norr om Hjerkinn Campingplats.Vänliga campinghälsningar och på återseende i morgonFrån Anne-Vibeke och Rasmus Läs dag 11 här Frågor och kommentarer kan mailas till anne-vibeke@rejsejournalisten.dk Få ytterligare råd och inspiration till en aktiv semester på www.vildmarksliv.dk

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket