Svävande pajform blev frisbee

Att kasta frisbee är ett populärt tidsfördriv världen runt. Men visste du att det är tack vare den amerikanska bagaren William Russel Frisbie som vi ägnar oss åt denna sommarlek?

Att kasta frisbee är ett populärt tidsfördriv världen runt.

Att kasta frisbee är ett populärt tidsfördriv världen runt. Bakom frisbee döljer sig den amerikanske pajbagaren William Russel Frisbie (1848-1903) från staden Bridgeport på den amerikanska östkusten. Bakverken och speciellt pajerna som William Frisbie bakade var väldigt omtyckta. Han gräddade dem på runda pajformar med bageriets namn ”Frisbie Pie Company”.   En av storkunderna på 1940-talet var eleverna på det närliggande universitetet Yale. Men det var inte bara pajen som var omtyckt. Efter att man ätit upp bakverket blev det populärt bland eleverna att kasta upp bakformen i luften och få den att sväva så länge som möjligt.

I januari 1957 lanserades de första tefatsliknande plastskivorna i södra Kalifornien.

I januari 1957 lanserades de första tefatsliknande plastskivorna i södra Kalifornien. Flygande tefat

Ungefär vid samma tidpunkt försökte en man, Walter Frederick Morrison, att slå mynt av sitt stora ufo-intresse. Han konstruerade en leksak, en skiva som liknade de flygande tefat som då visades i filmer och påstods besöka vår planet.  I januari 1957 lanserade han så de första tefatsliknande plastskivorna i södra Kalifornien. Det kom att bli ett populärt nöje att leka med dem på stränderna längs med sydkusten. På Yale- och Harvarduniversitet på östkusten var leken med Frisbies pajbakformar så populär att det utvecklats till en idrottsgren som studenterna kallade för ”Frisbieing”.

Det var William Frisbies pajer och dess formar som gav upphov till leksaken frisbee.

Det var William Frisbies pajer och dess formar som gav upphov till leksaken frisbee. Tog patentNär direktören för företaget som tillverkat Morrisons tefatsliknande kastleksaker på västkusten fick nys om företeelsen, såg han möjligheter att tjäna stora pengar. 1959 tog han, utan att känna till bageriet Frisbie Pie Company, patent på namnet ”Frisbiee”. I dag kastar man frisbee över hela världen.      

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket