Tips och tricks inför kanotsemestern

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Här följer lite tips och råd inför kanotsemestern, samt lite om första hjälpen.

Klicka för större bild Slussen – en vattenhissI Sverige finns det många slussar och skulle du få möjligheten att prova på en sådan ifrån vattnet, skall du inte lura dig själv på upplevelsen. Det är kul att sitta i kanoten och stilla och lugnt låta vattnet lyfta kanoten från den ena sjön till den andra.När du kommer in i slussen bör du:Hålla dig längst bak, där vattnet är lugnast. Oftast finns ett rep eller en stege som du kan hålla fast i. Kom ihåg att hela tiden dra in eller släppa efter i repet beroende på om du skall upp eller ned!OBS!  Slussens sidor är ofta insmorda i tjära, så se upp så inte kanot gnider sig mot sidorna under slussningen. Det är omöjligt att tvätta bort.Behåll flytvästen på, ta det lugnt och följ slussvaktarens anvisningar. FörtöjningHa med två rep på 10-15 meter. Dessa sätts bak och fram i kanotens förtöjningsöglor. Du kan då förtöja kanoten enkelt när befinner dig på land.Använd det när du vadar, i slussar etc. I lägret kan repen användas som torklina.I båtbutiker kan du köpa rep som flyter. Jag har med ett 5 mm klättringsrep som är tillräckligt starkt och lätt att knyta upp även när det är vått.. Vattentät burkGör en vattentät burk av en liten plasthink, plaströr eller liknande. I burken kan du ha bilnycklar, anteckningsblock, klocka och alla de saker du behöver när du kommer tillbaka till civilisationen.Sätt fast burken i kanoten, så den inte försvinner. Sov under kanotenOm du vill resa med lätt packning, kan det faktiskt fungera att sova under kanoten. Vänd kanoten upp och ner och täck de öppna sidorna med en presenning. Två kanoter som sätts intill varandra ger faktiskt mer golvplats än de flesta fyrmannatält.Huvudhöjd: Nej, men man ligger torrt och bra.

Klicka för större bild Första hjälpenDet säkraste sättet att undgå att komma till skada på, är att uppföra sig förnuftigt. Låt bli att paddla ut om det blåser mycket eller om det åskar. Om det är någon enda i gruppen som inte är trygg med att ge sig av, bör man stanna på land.Var försiktig när du flyttar varma grytor eller pannor, och låt bli att tända brasor i stark vind och resa tält i vindriktningen, så gnistor kan antända tältet. Du får inte tända köket inne i tältet och där röker man inte heller.Vid isättning och upptagning av kanoten skall du vara uppmärksam på halkiga stenar, precis som du skall vara försiktig vid bruk av yxa och kniv.Använd alltid flytväst när du befinner dig i kanoten.Se till att hålla dig torr och varm. Köp regnkläder av god kvalitet. Ha ett set med torra kläder packat i plastpåsar, så att du snabbt kan komma i torra kläder om du skulle kantra.Lär dig första hjälpen och sätt dig in i hur man rengör ett sår och lägger om ett bandage. Tänk på att hjälpen kan vara mycket långt bort, om du skulle komma till skada.Köp ett rejält tält, som är vattentätt och stabilt även i stark vind.Kom ihåg en påse med lite plåster, bandage och reparationsgrejer till din utrustning.Få ytterligare tips och råd till en aktiv semester på www.vildmarksliv.dk

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket