Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

5.1.09

Av: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

USA – Arizona - Saguaro Nationalpark: På camping bland kaktusar höga som höghus

Vi rullar sakta fram längs den flacka och enkelriktade asfalterade vägen, som går genom en av USA´s mest imponerande nationalparker. Vi omges av ett närmast ödsligt lugn, men inne i bilen sitter vi alla mäkta imponerade.  Här är makalöst.

Sedan vi lämnade Los Angeles för flera dagar sedan har landskapet konstant bjudit på enformighet längs ”Interstate 10”. Vi befinner oss i det röda landet, där öken, prärie och mindre grupperingar av berg utgör det mest karaktäristiska i landskapet, men även det fascinerar. Oändliga raka sträckor motorväg så långt ögat ser och med få ”Roadhouses” längs vägen. Roadhouses är en blandning av en bensinstation, liten butik, verkstad och enkel övernattning – med andra ord ett ställe där de flestas resbehov kan uppfyllas.

Femton meter höga kaktusar ”Giant Saguaro” en av Vilda Västerns symboler i Saguaro Nationalpark

Femton meter höga kaktusar ”Giant Saguaro” en av Vilda Västerns symboler i Saguaro Nationalpark


Symbol förVilda Västern

För många av oss är de femton meter höga kaktusarna ”Giant Saguaro” en av vilda västerns mesta symbol. Saguaro Nationalpark, som ligger fördelad på bägge sidor av staden Tucson i Arizona, är fylld av dem. De finns överallt och syns så långt ögat kan se.  Som majestätiska maktsymboler på överlevnadskurs i obarmhärtigt karg natur sträcker de sig mot himlen långt över våra små huvuden. Emellanåt sitter vi bara och studerar den naturfilm som spelas upp framför oss.  Vi saknar ord för hur vackert här är.  Men emellanåt är det någon som i vild entusiasm utbryter – wow,  se dääär!

Ingången till Saguaro Nationalpark, som är en del av Sonoran öknen

Ingången till Saguaro Nationalpark, som är en del av Sonoran öknen


1,6 milj jättar

Saguaro Nationalpark, som är en del av Sonoran öknen, täcker två områden fördelade nordväst och öst om staden Tucson. År 1933 skrev president Hoover under det sista pappret som gjorde parken till en realitet.

Sedan dess har förhållandena utvecklats med förbättrat informationsmaterial och rangers som håller ett öga så att förhållandena i Parken är stabila. Vid huvudingången finns det informationscenter, toaletter m.m. Det rekommenderas att stanna till och kolla förhållandena här.

Många av de markerade vandringslederna varar ½ till 1 timme och gör att man fortfarande känner att man är långt bort från civilisationen

Många av de markerade vandringslederna varar ½ till 1 timme och gör att man fortfarande känner att man är långt bort från civilisationen


Cykla eller vandra

I Saguaro Nationalpark finns det mer än 264 kilometer vandringsleder. Är du inte väldigt erfaren så börja med de kortare. Naturen, värmen och alla djuren i området är mycket annorlunda än det vi normalt färdas i. Många turer varar ½ till 1 timme och gör att man fortfarande känner att man är långt bort från bilar och civilisationen över lag. Kom ihåg att läsa igenom alla regler för både vandring och cykling i parken. Det hålls noggrann kontroll så att man håller sig till reglerna för naturens skull. Kom ihåg att ha med rikligt med vatten – det är hett året runt.

I nationalparken finns fler än 1,6 miljoner Saguaro kaktusar

I nationalparken finns fler än 1,6 miljoner Saguaro kaktusar


Varierad natur

Det finns fler än 1,6 miljoner Saguaro kaktusar i hela nationalparken och de växer ganska naturligt här som på enda platsen i hela världen. De kan bli upp till 200 år gamla och väga ett ton.

Naturen verkar på ett sätt ödslig och ändå är den rik på både varierat djur – och växtliv. Det finns många olika slags kaktusar och ökenväxter, som växer i alla höjder. Djur finns det också gott om, även om det verkar livlöst. Här lever tex sex olika slags skallerormar, landsköldpaddor, kaniner och ekorre. Var för sig och tillsammans är de fascinerande när man tänker på att deras levnadssätt i högsta grad är anpassat efter de karga förhållandena som vi människor skulle lida under efter en kort tid.

Regn förkommer av och till men när det regnar kan det regna våldsamt, vilket gör att man bör hålla ett öga med kaskader som väller ner från bergen. Det kan inte rekommenderas att uppehålla sig i parken under dåligt väder.

Här försöker Mathias att nå runt en Saguaro kaktus

Här försöker Mathias att nå runt en Saguaro kaktus


Vi tittar både upp och ner

Vi kör, stannar till och går några kortare turer för att få uppleva naturen ända inpå. Först när man rör sig ute på marken och står sida vid sida med kaktusarna blir man medveten om hur stora de verkligen är, eller med andra ord, hur små vi är. En vuxen man kan inte nå runt dem och varje tagg är i storlek med en stoppnål – och lika hård, så pass på. Vi tittar både upp och ner. Upp mot de stora jättarna och ned för att kolla marken . Man vet ju aldrig vad som gömmer sig inne i buskarna…

Fakta

Övernattning: Campingplatserna ligger som pärlor på ett snöre och är både lätta att hitta och att använda. Bo till exempel på Saguaro Nationalpark – east (endast tält) eller Voyager RV Resort, Tucson.

Viktigt: Solen är obarmhärtig, kom ihåg rikligt med vatten och bra skor – gärna höga vandrarkängor.

Bästa tiden: Maj och juni, då de flesta kaktusar blommar.

Saguaro uttalas Sa-Wah-Ro

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt