Solhem Husbil

CampingSverige.se

14.3.13

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Bosnien i Hercegovina: Camping i Jajce – en forntida konungaby

Det är inte (ännu) så många skandinaviska campare som känner till staden Jajce, som ligger i norra delen av federationen Bosnien i Hercegovina (BiH), ett av de nya balkanländer som öppnats upp för turister ifrån EU-länderna. Både camparna och landet har tagit ett jättesprång ut i den västliga kulturens krav om modern turism. Därför finns det redan bra campingplatser i de städer där sevärdheterna ligger tätt.

Jajce är en gammal bosnisk konungastad

Jajce är en gammal bosnisk konungastad


En gammal konungastad

Jajce är en gammal bosnisk konungastad, mycket vackert belägen i en dal därifrån det finns tre väsentliga ingångar, men som för övrigt omgärdas av höga berg.

På senare tid har Jajce haft stor betydelse. 1943 grundlade Tito staten Jugoslavien, som dock föll under borgarkrigen 1992 – 95.

Staden blev väldigt förstörd då och kamperna för att vinna trafikknutpunkten var våldsamma. Idag är i stort sett staden återuppbyggd, bland annat med ett nytt centrum med gågator, innanför stadsmuren.

Kyrkor, såväl som moskéer har återuppbyggts och både ortodoxa kristna och muslimer lever åter igen tillsammans i harmoni.

Staden har i sin helhet en modern prägel med alla de butikskedjor som är vanliga i andra EU-länder. Bankautomater finns på flera platser i centrum.

Mitt i staden rinner två floder samman, Pliva och Vrbas, och bildar ett mäktigt vattenfall. Naturfenomenet är stadens största sevärdhet, även om den har stark konkurrens av det idylliska området med de osmanska kvarnarna.  

Utsikt över dalarna

Över staden tronar den väldiga gamla kungaborgen, varifrån man har en fantastisk utsikt över dalen.

Borgens murar leder till de olika stadsportarna och bildar tillsammans en väldig fästning som sprider ut sig över stora delar av staden.

Dess vackra belägenhet i naturen utgörs till stor del av den närliggande staden Plivsko Jezero.

Vid campingplatsen ses de karakteristiska kvarnarna, härstammande från osmansk tid och som är ett trevligt utflyktsmål för picknicks och kaffesammankomster ute i det gröna.

Bosnien i Hercegovina är täckt av stora skogar, rivande floder och gröna ängar

Bosnien i Hercegovina är täckt av stora skogar, rivande floder och gröna ängar


Slår Napolenruttens skönhet

Söder om Banja Luka kommer du via E 661 in i en mycket vacker dal som lätt kan mäta sig med Napoleonsrutten i Frankrike.

Branta klippor som stupar ner i vatten och höga berg längs vägen blandas upp med blida, gröna höjder.

BiH består av djupa skogar, rivande floder och stora ängar. Denna sträcka som går genom Vrbasdalen är mycket vacker så passa på att njuta ordentligt.

Det finns dessvärre inte så många parkeringsplatser eller rastplatser längs vägen.

Pass, sjukförsäkring, husdjur

Det är lätt att ta sig in i BiH. Som EU medborgare behöver du bara visa upp ditt pass på alla inresor i landet, glöm inte bort hundpass.

Det europeiska sjukförsäkringskortet gäller och går att beställa på försäkringskassans hemsida.

Det är (ännu) inte så många skandinaviska campare som har hört talas om staden Jajce

Det är (ännu) inte så många skandinaviska campare som har hört talas om staden Jajce


Minor, bomber och krigsskador…

Rykten om att vägarna är fulla med minor och andra farligheter har aldrig haft någon förankring i verkligheten.

Under borgarkrigen lades det endast ut minor på stigar. Men de huvudsakliga färdvägarna var befriade från denna taktik. Du kan alltså färdas tryggt i hela landet.

Jajce har enstaka hus med skotthål kvar. Att dessa inte har reparerats beror oftast på att ägarförhållandena till husen är oklara och man renoverar ju inte ett hus när man inte vet vem ägaren är.

Camping

Camping "Plivsko jezero" ligger precis vid Plivsko Jezero sjön


Camping

Camping "Plivsko jezero" är en fin campingplats nära sjön Plivsko Jezero: www.jajcetours.com

Campingplatsen är välskött och har plan terräng, men själva tomtuppdelningen är inte särskilt högtidlig. Platsen ligger fem kilometer från Jajce´s centrum och det finns skyltar att följa från huvudväg M5.

De sanitära faciliteterna är välfungerande och det finns inget att klaga på. Strömstandard är 220 V med regelbundet mellanrum.

Restaurang med både internationella och lokala rätter finns på platsen. Husdjur accepteras.

Rykten om att vägarna i Bosnien i Hercegovina är fyllda med minor och andra farligheter stämmer inte

Rykten om att vägarna i Bosnien i Hercegovina är fyllda med minor och andra farligheter stämmer inte


Sevärdheter och aktiviteter

Moskén, konungaborgen, vattenfallen, museet för Jugoslaviens upprättelse, utflyktsområde intill vattenfallen vid Plivsko Jezero (Plivskosjön) vid campingplatsen, den underjordiska kyrkan, den gamla kyrkan från trehundratalet.

Läs mer här: www.jajcetours.com

Det finns möjligheter till aktiviteter (kanoter, forsränning, klättring) på/vid floder och sjöar genom firman Eko Pliva: www.plivatourism.ba

Det finns bra campingplatser i de städer där sevärdheterna ligger tätt

Det finns bra campingplatser i de städer där sevärdheterna ligger tätt


Hitta vägen

GPS kan endast användas på huvudvägar i Bosnien, därför rekommenderas det att man förser sig med en karta också. Dessa kan köpas hos nordisk Boghandel (Scanmaps). Köp en karta med största skalan, vilken i skrivande stund är 1:200.000

Restid: Man bör räkna med minimum tre – fyra dagar, eftersom vägen genom Bosnien är mycket kringelikrokig och det dessutom är stora ringvägssystem i Maribor (Slovenien) och Zagreb (Kroatien), som kan ta tid. Förutom det bör man beräkna väntetid på gränsövergång mellan Kroatien och Bosnien.

Det kan vara långa lastbilsköer. Här skall du inte ställa dig längst bak i den kön utan det är tillåtet för personbilar att köra om. Man kan nämligen inte se bakifrån om bommarna vid gränsövergången är öppna.

Det är bra vägar i BiH med förhållandevis ny asfalt på alla huvud- och regionsvägar, däribland stadens gator. Om man håller sig borta från gamla städers centrum är det inga som helst problem med  2,5 m breda ekipage.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt