Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

17.2.11

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Danmark: Daler Camping – en pärla på Jylland

Daler Camping är en liten familjedriven campingplats på Jylland i Danmark. Avstånden till orterna Højer, Tønder och Møgeltønder gör att platsen ligger nära områdets bästa sevärdheter där Tønder och Møgeltønder är pärlor av högsta rang.

Vackra installationer

Vackra installationer


Nickel och Jens driver platsen enligt principen Bongårdscamping även om gården inte längre är en bondgård, utan ett bostadshus. Ladan har inretts med första klassens handikappanpassade sanitära utrymmen och gräsplanen är något utöver det vanliga. Det finns inte några kala fläckar någonstans i gräset och den har nästintill samma standard som en golfbana. Bilkörning får endast ske på campingplatsen vid ankomst och avgång. Fordon hänvisas till parkeringsplatsen.

Jens går dagligen på jakt efter mullvadar så de inte vågar sig in på området. Det skulle bara fattas att det fina gräset skulle bli förstört av de små grävarna.

Daler Campings speciella samlingsrum

Daler Campings speciella samlingsrum


Särpräglad samlingslokal

Redan vid infarten till campingplatsen ser vi dess särpräglade varumärke: Ett alldeles tvättäkta indiantält (tippi) som fungerar som platsens samlingslokal. Så gott som varje kväll vid halvsjutiden tänds grillen i tältet och här umgås gästerna och familjen. Alla tar med egen mat och dukar sitt eget bord och när maten är uppäten är det inte så ovanligt att det berättas historier från när och fjärran.

Närliggande omgivningar

Campingplatsen ligger på den säkerligen högsta förhöjningen i landskapet. Bara de enstaka mullvadarna befinner sig högre upp. Ligger man på platsens yttersta långsida får man fin utsikt över Dalers kyrka, och med den ideligen växlande himlen får man också en mycket växlande utsikt under dygnets timmar. Bakom vår husvagn har en flock starar slagit sig ner och över gräsplanen gör svalorna akrobatik på jakt efter flugor och andra insekter.

Den breda stranden på Rømø Sønderstrand vid en tidspunkt då vattnet håller på att dra sig undan

Den breda stranden på Rømø Sønderstrand vid en tidspunkt då vattnet håller på att dra sig undan


Lite längre bort i landskapet erbjuds andra sevärdheter: Højer och Vidåsluserna, Højer Mølle, Slaktaren med ”Højer Pølser”, Graensens inköpsmöjligheter, Naturmuseet vid Vidåslusen. En biltur längs kusten ger ett bra intryck av Vadehavsnaturen och det lilla museet med väderkvarnarna vid Ballum-Husum. En dag till Rømø med de enorma stränderna skapar säkerligen lycka hos resten av familjen.

Klicka för större bild


Säkerheten på platsen är mycket god. Barnen kan leka fritt på de stora gräsplanerna utan att riskera någon biltrafik, och från campingchefens sida läggs stor vikt på att ett tre meters säkerhetsavstånd alltid skall hållas.

Om man önskar ge avkall på den fria utsikten, erbjuds också områden med lä

Om man önskar ge avkall på den fria utsikten, erbjuds också områden med lä


Svart sol

En eftertraktad begivenhet i Vadehavsområdet, både norr och söder om gränsen, är ”Svart Sol”. ”Svart Sol” kallas det när en miljon starar samlas i skymningen för att sedan slå sig ned någonstans i det höga gräset. Daler Camping har tillsammans med campingplatserna i Ballum och Møgeltønder bästa utgångspunkten för en sådan upplevelse och det är sällan som man upplever “Svart Sol” på egen hand eftersom stararna förflyttar sig från plats till plats, dessutom ofta över stora avstånd, och håller endast till på samma ställe under ca. 3-4 dagar. “Svart Sol” varar cirka 20 minuter och mars och september till oktober är de bästa månaderna att uppleva fenomenet på.

Klicka för större bild


Se också...
Platser Platser:
Platser Daler Camping
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt