Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

30.6.12

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Frankrike: Bretagne – Pointe du Raz – tälttur till Frankrikes västligaste punkt

Bretagnes västligaste punkt ligger ca 1 600 km från den dansk/tyska gränsen, men det är lätt att ta sig hit eftersom det är motorväg hela vägen genom tyskland, belgien, holland och norra Frankrike. Det kan rekommenderas att göra en övernattning längs vägen. Vi har tältet i bagaget, vilket är perfekt, för då kan vi själva bestämma rutten och hastigheten.

Pointe du Raz – Bretagnes västligaste punkt

Pointe du Raz – Bretagnes västligaste punkt


Bretagne har varit en del av Frankrike sedan 1600– talet

Bretagne har varit en del av Frankrike sedan 1600– talet och täcker ett område på 37,000 km2, och är därmed aningen större än Jylland. Därför kan det vara bra att välja ut några områden som man vill besöka. Vi gjorde just det och startade på den västligaste punkten söder om Brest.

Vacker utsikt vid kusten

Vacker utsikt vid kusten


Bretagne är ett annorlunda område

Bretagne är ett annorlunda område av Frankrike och påminner på många sätt om Sydengland. Landskapet är mycket varierande och när man ligger ute på vägarna och kör kommer man igenom alla de små trevliga nordfranska byarna. Kuststräckan har många fågelreservat och befolkningen verkar i många avseenden inte så fransk, även om man inte direkt behöver tvivla på att man befinner sig i Frankrike.

Belägenheten är viktig när man campar

Belägenheten är viktig när man campar


Här bor vi

Vi checkar in på en campingplats som heter Camping de la Baie, som ligger några få kilometer från Frankrikes västligaste punkt, Pointe du Raz. Det är en mycket enkel plats, men också väldigt trevlig. Här finns en liten butik i samma byggnad som receptionen och i den gamla stallbyggnaden finns dusch och toalett. Det är en primitiv camping, men för oss är belägenheten det viktigaste. Lekplatsen består av ett par gungor.

Bagaget är minimerat under tältturerna i jämförelse med när vi campar med husvagn

Bagaget är minimerat under tältturerna i jämförelse med när vi campar med husvagn


Tältet packas upp

Bilen är helt fylld med vårt bagage och campingutrustningen, och det är rätt imponerande att allt får plats. Vi har fyra sportväskor med kläder och privata ägodelar. Av campingutrustning har vi tält, luftmadrasser, fyra sovsäckar och campingmöbler. Vi brukar också ha med oss grillen, men inte på den här turen.

Tältet är snabbt på plats när man hjälper varandra

Tältet är snabbt på plats när man hjälper varandra


Det går som en dans

När hela bilen är tömd börjar vi sätta upp tältet. Det går lätt när vi hjälper varandra och barnen är duktiga på att hjälpa till. Tältstängerna har färgkoder så det är lätt att se var de skall sitta, och bara inom ett par minuter är vi klara att slå i dem i marken.

Det är mysig stämning i de små franska städerna som vi kör igenom

Det är mysig stämning i de små franska städerna som vi kör igenom


Redo för utflykter

Bilen är helt tom och nu perfekt till att köra på utflykt med, så det gör vi. Vi skall ut och titta närmare på området. Vi bor några få kilometer från Frankrikes västligaste punkt, men innan vi kör dit ut så skall vi igenom de små vackra franska landsbygderna, där man får intryck av att livet går sin gilla gång. Det är ingen stress och det är högt i tak. Det finns små matvarubutiker där man kan handla sin mat och har man tur hittar man ett café.

Pointe du Raz

Pointe du Raz


Pointe du Raz – Frankrikes västligaste punkt

Vi ställer bilen på den stora parkeringsplatsen vid Point du Raz, för att sedan fortsätta till fots ut på klippavsatsen som markerar Frankrikes västligaste punkt. Det är storslagen natur och praktfull utsikt över Atlanten som just idag visar sig från sin lugna sida. Det är en bra bit att promenera, men stigen är jämn och bred så barnvagnar och rullstolar kan också komma dit ut. Under vägen passerar man också en stor vacker staty som rests till minne över de som föll under andra världskriget.

Var försiktiga när ni går runt, för klipporna är branta och kan vara halkiga

Var försiktiga när ni går runt, för klipporna är branta och kan vara halkiga


Branta klippor och vacker utsikt

Man kan tillbringa lång tid vid Pointe du Raz, men var försiktigt på klipporna som är branta och kan vara halkiga. Håll ett öga på barnen. Det kan också rekommenderas att sätta sig ner och bara njuta av utsikten. På väg tillbaka till parkeringsplatsen stannar vi till på det lilla torget där det finns butiker och restauranger. Med andra ord kan man få en hel dag att gå i området.

Abbey Daoulas klostret från 1167

Abbey Daoulas klostret från 1167


Besök också klostret Abbey Daoulas

Cirka 90 kilometer från Pointe du Raz, på väg mot Brest ligger klostret Abbey Daoulas som grundlades 1167 av Saint Agustin orden. Klostret är otroligt välbehållet och den tillhörande trädgården är en upplevelse i sig. Sedan 1986 har det varit ett kulturellt centrum.

Stiger man upp tidigt kan man hinna med Brest och kombinera dagsutflykten med en lunch i staden och kanske lite shopping.

Städerna runt Pointe du Raz har både butiker, crêperia, bageri och caféer

Städerna runt Pointe du Raz har både butiker, crêperia, bageri och caféer


Den lilla staden

Om man inte vill köra så långt bort är alternativet att besöka de små trevliga städerna runt omkring Pointe du Raz. Kerveur är en plats där du hittar café, en crêperia och ett litet bageri. Lite längre bort ligger Plogoff. Vi kan också rekommendera att besöka Port Launey, ca 60 km från Pointe du Raz, som är en jättetrevlig stad vid floden. Det finns många charmiga städer i området så det är bara att köra dit näsan pekar och se vad det blir av dagen.

Nu skall här slappas efter en lång heldag med massor av upplevelser. I morgon väntar ju en ny dag

Nu skall här slappas efter en lång heldag med massor av upplevelser. I morgon väntar ju en ny dag


Kvällsmys och god nattsömn

Kvällstid är alltid speciellt när vi är på campingsemester, allt beroende på hur mycket vi har upplevt under dagen, är vi trötta eller riktigt trötta. Oavsett tillstånd så sover vi otroligt bra i tältet där den friska luften gör att vi faller i djup sömn i de varma sovsäckarna. Det är också en fröjd att vakna upp nästa dag till fågelkvitter och vinden i träden, redo för en ny dags äventyr.

Nu skall här slappas efter en lång heldag med massor av upplevelser. I morgon väntar ju en ny dag.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt