Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

24.8.10

Av: Pernille Lykke Hansen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: EuroTAP Thomas Dashuber/ FDM
Dela
 

Goda råd inför tunnelkörning i Europa

En ny test, som de europeiska bilklubbarnas testsamarbete Euro TAP har gjort under våren 2010 visar att säkerheten i de europeiska tunnlarna blir bättre. Testet har gjorts på 26 tunnlar fördelade över 13 länder.

Klicka för större bild


- De europeiska tunnlarna är en viktig del av Europas infrastruktur, därför är det viktigt att säkerheten är under kontroll, och här kan Euro TAP testet vara med och skärpa uppmärksamheten runt säkerheten. Inte minst där den kan bli bättre, säger Frederik Valmin på FDM ferieservice.


De enskilda tunnlarna har bedömts på bland annat brandskydd, utrymningsmöjligheter och nödplatser, ventilation och övervakning av trafiken. Här klarar största delen sig ”bra” eller ”mycket bra”. Tre tunnlar i Tyskland, Spanien och Italien får anmärkningen ”dålig”, medan endast en, den 5.770 meter långa Hvalfjörour på Island bedöms som ”mycket dålig”.

Goda råd inför tunnelkörning

Håll stora säkerhetsavstånd till framförvarande fordon i tunneln. Håll alltid hastighetsbegränsningarna. Vid körning i långa tunnlar är det en god idé att sätta bilens ventilationsanläggning på recirkulation så att man inte andas in avgaser och annat från andra bilar. Lägg märke till var nödutgångar och nödtelefoner finns. Vänd eller backa aldrig i en tunnel. Vid mötande trafik håll alltid långt till höger och stanna endast i nödsituation.

Slå på varningsblinkers vid köbildning. Håll minst fem meters avstånd till bilen framför. Vid stillastående slå av motorn. Sitt kvar i bilen och slå på trafikradion.

Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att man vet hur man skall göra. Här gäller det att tända varningsblinkers, ställa bilen så långt ut på höger sida som möjligt och stänga av motorn. Lämna bilen och ta på alla passargerare gula trafikvästar. Var uppmärksam på att det i Österrike, Italien, Frankrike och Kroatien är lag på att ha trafikvästar med i bilen. Anmäl olyckan på nödtelefon och stanna i närheten av bilen tills hjälp anländer.

Slutligen bör man vara uppmärksam på väderförhållandena när man kör ut ur en tunnel. Ljus och vind- och väderförhållanden kan vara annorlunda här.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt