Campout

CampingSverige.se

20.2.17

Av: Per Nilsson Fotograf: Per Nilsson
Dela
 

Het trend att vintercampa

Allt fler upptäcker tjusningen med att vintercampa. Husvagn på Väg åkte till Falun och tog tempen på Lugnets camping mitt i skidsäsongen. En sak är säker – snö har aldrig varit så hett.

Falun är ett paradis för alla som gillar vintersport.

Falun är ett paradis för alla som gillar vintersport.


VD Lasse Mellstrand tar emot i receptionen på Lugnets Camping i Falun, en av Sweden Resorts två anläggningar som erbjuder vintersäsongscamping. Här råder, om ordvitsen ursäktas, lugnet före stormen. Om bara någon vecka drabbar nämligen längdskidåkningseliten området för Svenska Skidspelen, och hantverkare är igång för att bygga upp och inreda vinterstudio högst upp i receptionsbyggnaden, för SVT:s räkning. Utsikten genom studions panoramafönster är magnifik – de väldiga hoppbackarna sträcker sig mot himlen i den bleka januarisolen.
– Ja, det kan nästan vara svårt att tänka sig att tiotusentals människor kommer att fylla ytorna här om bara några dagar, småler Lasse med hänvisning till Svenska Skidspelen som går av stapeln veckan efter vårt besök.

– Då är skidspelen ändå lite nedbantade i år, då VM i Lahti väntar alldeles runt hörnet. Det ligger kanske nära till hands att tro att det bara är längdskidsentusiaster som vintercampar här, och så utförsåkare i Mellsta, vår andra vinteranläggning – i bekväm närhet av Romme Alpin i Borlänge. Men riktigt så är det inte. Rätt många vintercampare tycker också det är skönt att enkelt kunna bryta upp från vardagen och komma hit och koppla av med goda vänner, kanske grilla och ta en öl – på vintern precis som på sommaren. Att man sen är nära naturen och kan ge sig ut på en skidtur eller bara ta en promenad på Nationalarenan blir en bonus.

Paret Solheim har vintercampat i Falun de senaste sex åren.

Paret Solheim har vintercampat i Falun de senaste sex åren.


”Vårt paradis”

Øystein Solheim, pensionär bördig från Trondheim, och hans hustru Gunilla har vintercampat i Falun de senaste sex åren.
– Ja, vi har funnit vårt paradis här, säger Øystein. Vi har campat sen slutet på 70-talet, och de senaste 25 åren även på vintrarna. De första nitton i Kopparberg, där det var fin skidåkning i Gillersklack, men sedan hittade vi hit. Jag är norrman så jag gillar ju att gå på tur och åka skidor, men här bjuds så mycket fler aktiviteter. Vi simmar och bastar, och blir vi sugna på något särskilt tar vi oss enkelt in till Falun och går på restaurang eller bio eller vad det nu kan vara.

Hoppbackarna reser sig majestätiskt över Lugnets Camping.

Hoppbackarna reser sig majestätiskt över Lugnets Camping.


Efter vinter kommer vår

Sweden Resorts expanderar i stadig takt. Sedan starten med Lugnets Camping 2009 har det fortsatt med Mellsta i Borlänge, Nora, Vansbro, Väddö Havsbad och Norrtälje Camping. Dessutom har man etablerat dygnetrunt- såväl som åretruntöppna Ställplats Falun vid Falu Gruva. Framåt våren kommer det att hända mera.

– Planer finns på ett hundratal nya campingtomter under 2017. Vi tittar kontinuerligt på nya och intressanta objekt, samtidigt som vi vill förädla de befintliga. Närmast ligger att utöka Nora Camping med 30-60 tomter, samt att förstärka delar av den – det växande antalet husbilar innebär nya och tuffare krav på underlaget. Ja, och så är planeringen igång för två nya ställplatser, en i Nora och en i Vansbro – så de bör stå klara i sommar, avslutar Lasse.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt