Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

12.1.11

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Italien: Camping i enastående Milano

Milano är ett kapitel för sig. Inte bara för att det är en stor stad utan också för att det finns så mycket som är så enastående i sitt slag i Europa. Europeisk toppmode blandas friskt med vingslag ifrån medeltiden.

Rymligt område på campingplatsen

Rymligt område på campingplatsen


Campingplatsen heter ”Citta di Milano” och är en fyrstjärnig plats, inte långt från mässområdet och stadens centrum. Den nås lätt från ringvägen ”Tangenziale”. Platsen har en rad bungalows och är för  övrigt en grön oas utrustad med WC, dusch, kök och en storslagen terrass mitt i det gröna. De sanitära faciliteterna är av förträfflig standard. Dessutom finns restaurang, tvättmaskiner, pic-nic område och en del sportinrättningar. Campare har gratis entré till Aqualand Water Park som ligger precis vid sidan av platsen.

Det finns inga fasta enheter på hela området utan man får bara besked om att man kan slå sig ner där man har lust. Skugga finns på de flesta uppställningsplatser.

Detta är en lugn plats, trafikens brus hörs faktiskt inte alls. Vad man däremot märker är att man är på landet - trots storstadens närhet. I ena änden av platsen känner man att det luktar bondgård, och det var en hel del flugor att irretera sig på där, men längre bort på platsen var flugorna inte alls störande.

Charmerande transportmedel

Charmerande transportmedel


Transport

Som vid alla andra storstäder är det inte att rekommendera att ta bilen med sig in i staden. Det finns en hållplats för stadsbussen precis utanför campingplatsen, men den linjen kör stora omvägar. Följ istället receptionistens råd och promenera de 600 metrarna till det lilla torget där linje 72 stannar. Här köper man biljetter i en liten kiosk (en 24-timmarsbiljett kostar 6 Euro). Man måste byta till Metron vid hållplatsen ”Di Angeli”. Sedan åker man endast några få stationer och kommer då till ”Duomo” vid domkyrkan. Detta är enkelt, men att ta sig tillbaka är lite svårare eftersom linje 72 har en annan påstigningsplats  i förhållande till var den stannar på ditresan. Påstigningsplatsen ligger då på en gata t.v om Duomo.

Under 2009 infördes shuttle-service  i campingens regi och en buss hämtar upp campare och kör dem in till staden och tillbaka igen. Närmare upplysningar kan fås i receptionen där det talas både engelska och tyska.

Milanos gator är ett virrvarr av transportmedel. Den moderna metron avlöses av en äldre sådan,  moderna spårvagnar och spårvagnar som borde höra hemma på ett museum är ett mischmach o.s.v.

Domkyrkans svindlande fasad

Domkyrkans svindlande fasad


Katedralen

När man kommer  upp från underjorden möts man av den mäktiga katedralen där man kan bli helt svimfärdig av att se upp på fasaden. Man bör faktiskt unna sig en tur runt kyrkan för att avnjuta alla dess detaljer. Ett fint intryck av hela komplexet får man genom att traska upp för trappen till det gamla rådhuset, lite sydväst om katedralen.

Går man in i kyrkan möts man av mörker  och en dyster stämning sprider sig snabbt. Först när man
har vant sig vid det sparsamma ljuset, som faller in genom fönstren högt uppe under taket, märker man all prakt. Mellan de väldiga pelarna hänger jättestora målningar och även väggarna vid sidogångarna pryds av storslagna gamla mästerverk. Självklart har platsen präglats en del av katolsk, kyrklig symbolik; men också  av en odefinierbar majestätisk känsla. Detta sägs bero på det hav av konstverk som nästan verkar fungera som rumsavdelare. Därtil kommer gobelänger, banners och draperier. Dessa väcker associationer till medeltidsborgarnas kungliga salar. Domkyrkan kan ta 40.000 människor på en gång och är därmed Italiens näst största kyrka. Den slår också den mäktiga kyrkan i Sevilla som fram tills nu, för oss har varit den största. Endast St. Peter i Rom slår visst denna förnäma katedral i Milano. I folkmun kallar kyrkan lite respektlöst för den ”stickand igelkotten” på grund av alla sina hundratals spiror och torn. Man kommer upp i tornet via en hiss från vänstra flygelns yttersida.

Klicka för större bild
Fotograf: Wikipedia


Den sista Nadver

Leornardo Da Vinci´s berömda målningar hittar man i kyrkan Santa Maria delle Grazie, som inte ligger långt ifrån domkyrkoplatsen. Åk med metron till stationen som heter ”Cadorna” och gå den lilla sträckan därifrån. Målningen har ju inte minst blivit berömd efter utgivningen av Dan Browns bok ”Da Vinci koden”. Det är speciellt hårda inträdesregler för att se målningen som helt enkelt har blivit i för dåligt skick för att många människor på en och samma gång skall kunna beskåda den. Så vill man se konstverket måste man planera och orientera sig på kyrkans hemsida och eventuellt köpa biljetter minst 45 dagar i förväg. Det kan göras via Internet. Biljetterna återköpes ej.

Världens äldsta shoppingcenter

Världens äldsta shoppingcenter


Fint shoppingcentra

Vid sidan av domkyrkan kan man uppleva en av världens äldsta shoppingcentra ”Galeria Victor Emanuele” som har sin huvudentré in mot domkyrkoplatsen. Namnet Galeria är möjligen en missledning av vad du ser. Butikerna i detta enorma palats ligger sida vid sida och på avstånd ser rutorna ut som bilder. Här upplever man också att Milano verkligen är modets huvudstad. I varje fall i Italien – de dyraste butikerna konkurerrar här om kundernas plånböcker. Särskilt väskfabrikanterna slåss med varandra om bästa placeringen: Gucci, Louis Vitton osv.

Man skall heller inte glömma bort att strosa runt lite inne på centrums gator. Här finns många måleriska vinklar och inte minst den berömda gatan Corso Victor Emanuel II, här ligger alla de stora modebutikerna, speciellt på dess sidogata Monte Napoleone. Nästan som på rad ligger butikerna och de mycket välklädda folket, inte minst av det kvinnliga könet, färdas här på shoppingturer. Operahuset La Scala ligger precis bakom Galeria. Det sägs att det är det mest berömda, men det gäller visst inte den arkitektioniska utformningen utifrån. Den är närmast oansenlig.

Castello Scorfesco

Castello Scorfesco


Castello Sforzesco

Kasta också ett öga på hertigens borg. Under 14 och 1500- talets huvudkvarter i Milano verkade den stora tyrannen och makthavaren: Sforza- släkten. De anlade en storslagen borg med vallgrav och skottgluggar. Denna fästning står där än idag, men ligger numera mitt i staden, ganska nära inpå centrum. Idag rymmer borgen en konstsamling, först och främst bestående av skulpturer. Däribland Michelangelos sista verk som han arbetade på intill några få dagar före hans död 1564.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt