Campout

CampingSverige.se

7.3.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Christina Lundh Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Italien Runt: Rapallo (1/5)

CampingSverige.se har kört Italien Runt med en Hobby husvagn på kroken. Med på turen var Britta och Ole Koch, som körde i Dethleffs husbil.

Klicka för större bild


Ligurien ligger i nordvästra Italien – precis där kusten bildar en stor bukt och där Genua är huvudstad. Söder om denna vackra stad ligger Rapallo, som med sin idealiska placering ända ut till kusten drar till sig nyfikna campare. Och den är verkligen värd hela resan.

Inte bara själva staden men hela området, så den är också en bra utgångspunkt för turer i alla riktningar. Vi väljer den gamla stadsdelen och en tur ut på vattnet.

Klicka för större bild


Marknad i den gamla stadsdelen

Det jag älskar med att resa i de sydeuropeiska länderna är bl.a. marknaderna. Varenda stad med självrespekt har marknad varje dag eller flera gånger i veckan. Dessutom finns det otaliga specialbutiker med något för alla smaker. Italien har ett överflöd att god mat och man kan lugnt lägga bantningskuren åt sidan medan man är på semester här.

Allt annat skulle vara synd, därför att det finns så mycket att smaka på och så har man ju semester.

Klicka för större bild


Rapallo – vackert belägen

Rapallo är en typisk norditaliensk stad, där det är liv och rörelse på gatorna. Det vimlar av bilar och skotrar överallt. Ljudnivån är hög. Vid hamnfronten är det i gengäld lugnt och stilla och det är lätt att hitta ett litet café eller en restaurang, där man kan njuta av utsikten över bukten.

Den palmomgärdade esplanaden slutar vid en liten borg från 1500-talet.

Klicka för större bild


En tur på vattnet

En dag räcker inte i detta område. En tur till Genua är en möjlighet – en annan är att se närmare på kuststräckan och halvön Portofino. Det är en fantastisk dag, då vädret visar sig från sin finaste sida. Kusten är imponerande vacker. På en gång både dramatisk och inbjudande. Färgspelet mellan den blå himmeln, de färgglada husen i röd-bruna och gula nyanser står vackert mot det de gröna träden och det azurblå havet.

Det tager en timme att segla till Portofino. Båten lägger också till i Santa Margherita Ligure, men fortsätter till halvöns mest exklusiva badort. Under en lång dag kan man visst besöka båda städerna.

Klicka för större bild


Delfinernas hamn - Portofino

Portofino ligger gömd i en liten bukt, men i samma ögonblick som vi seglar runt om klippan och staden dyker upp, imponeras vi alla av det fantastiska läget. Portofino betyder ”Delfinernas hamn”. De var de gamla grekerna som döpte Liguriens befolkning till delfiner därför att de var duktigt sjömän.

Duktiga sjömän kommer fortfarande till Portofino, men det är i enorma lustbåtar, där den ena överträffar den andra i både storlek och exklusivitet.

Klicka för större bild


Gå en tur

Bakom Portofinos hamnfront ligger resten av staden på tre sidor på de branta bergssluttningarna. Ska man bygga upp en aptit inför en god lunch, ska man absolut gå till stadens tre sevärdheter - två kyrkor och en borg från 1500-talet.

San Giorgio kyrkan tronar flott över staden och därifrån är det också en fin utsikt till den andra sidan av halvön.

Lunch på den gamla kajen

Portofino var också en gång en idyllisk fiskeby, men fiskebåtar finns det inte så många kvar. Vill man se fisk, ska man besöka en av alla de restauranger, där fisk fortfarande finns på menyn. Men glöm inte att ta med en tjock plånbok.

Klicka för större bild


Isolerede San Fruttuoso

På motsatta sidan av Portofino ligger San Fruttuoso, som man bara kan komma till genom att gå över berget eller genom att segla vidare från Portofino. I en liten speedbåt kommer vi dit på 20 minuter. Det är stor aktivitet på vattnet. I San Fruttuoso ligger ett gammalt kloster, som byggdes på 1000-talet av en grupp lärjungar som överlevde att skeppsbrott vid denna kust. I olika reseguider framstår det som en mycket öde plats…

Men det är den inte under en varm sommardag. Stranden ser ut som flugpapper, men klostret är mycket fint, speciellt sett från havssidan.

Klicka för större bild


Kvällsro

Enligt vår familjetraditionen tillbringar vi kvällen framför vårt ekipage. Det är otroligt avslappnande att komma hem till campingplatsen och dåsa i en stol under pinjeträden efter en härlig dag. Barnen kan också slappna av innan de ska i säng och medan de sover tryggt sitter vi utanför och njuter av det finns kvällsvädret.

Efter en varm sommardag är det nästan befriande när den första kyliga vinden meddelar sin ankomst.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt