Housecar

CampingSverige.se

3.5.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Portugal: Lissabon – varje stadsdel har sin charm och sina kännetecken

Många väljer att besöka Lissabon under en långweekend vilket kan vara tillräckligt för att stifta bekantskap med Portugals intressanta huvudstad. Men de flesta upptäcker också att detta är en stad som har otroligt mycket att erbjuda och som man gärna återvänder till.

Klicka för större bild


Lite historia

Lissabon ligger endast 3 ½ timmars flygresa från Malmö. Vill man köra bil ner bör man räkna med att det tar cirka tre dagar. Själva Lissabon har ca 600 000 invånare men det bor 2.5 miljoner i hela regionen. Lissabon är en skön blandning av dåtid och nutid som bjuder på en dramatisk historia från kolonialtiden och som har efterlämnat ett pärlband av imponerande sevärdheter. Idag är huvudstaden en modern storstad med ett pulserande gatuliv. Allt ger den kuperade staden massvis med spännande kontraster. Ofta talas det om före eller efter jordskalvet år 1755 som ödelade den gyllene staden, vilken då var full av rikedom. Först kom det katastrofala jordskalvet och därefter en tsunami från Tejofloden. Ödeläggelserna var oöverskådliga och en tredjedel av befolkningen miste livet. Lissabon reste sig igen och blev den kontrastrika huvudstad som man som turist kan uppleva idag.

Klicka för större bild


Castelo de Sao Jorges – Lissabons äldsta byggnad

Castelo de Sao Jorge är inte bara en borg utan har också fungerat som kungaslott. Det är Lissabons äldsta byggnadsverk och idag kan man gå en guidad tur i de resterande upprustade borgmurarna. Det är en historisk plats med en lång rad händelser bakom sig. Nästan oavsett vad som hänt i Lissabons historia så tog Castelo de Sao Jorge del i det. T.ex. tog Dom Manuel 1 här emot självaste Vasco da Gama efter hans första resa till Indien. Borgen utsattes också för stora ödeläggelser vid jordskalvet den 1 november 1755, men är idag ett väl bevarat område med en liten park och den vackra gamla stadsmuren. Vid ingången finns en staty av Dom Manuel 1 som står redo att hälsa alla besökare välkomna.

Klicka för större bild


Fantastisk utsikt från Castelo de Sao Jorges

Ifrån Castelo de Sao Jorges är det fantastisk utsikt över hela staden. Man kan t.ex. sitta här och äta sin lunch på restaurangen med samma namn. Vill man gå till fots upp till Castelo de Sao Jorges utsätts man för en rejäl prövning upp för de branta gatorna. Man kan också välja att ta bussen eller den historiska spårvagn nr. 28.

Klicka för större bild


En båttur på Tejo floden

Ett annat sätt att börja sin rundtur i staden på kan vara att göra en båttur på Tejo floden. Från stadsdelen Belém med Torre de Belém och monumentet för de upptäcktsresande, till den gamla stadsdelen med Praca do Comercio – det gamla handelstorget och vidare ut förbi Ponte 25 de Abril för att äntligen komma till området Nationernas Park, som byggdes i samband med Världsutställningen EXPO 1998.

Man färdas också under bron som påminner mycket om Golden Gate bron i San Fransisco. Värt att veta kan vara att Lissabon ofta kallas för Little San Fransisco. Vattnet, bron, de branta gatorna med spårvagnarna finns också i San Fransisco.

Torre de Balém

Torre de Santa Maria de Belém är ett imponerande litet byggnadsverk. Det fungerade både som fyrtorn och fästning och byggdes för att försvara inseglingen till Lissabon. Från 1580 till 1828 fungerade tornet som stadsfängelse. Det uppfördes 1515 – 21 av Fransisco de Arruda, är otroligt vackert och påminner mycket om en schack bräda utskuren med känsla för minsta detalj. 1983 kom Torre de Belém av goda skäl med på UNESCOs lista över världskulturarven.

Klicka för större bild


Klicka för större bild


Lissabon – de upptäcktsresandes stad

Man kan inte besöka Lissabon utan att komma in på de upptäcktsresandes historia och kolonialtiden då Portugal var en mäktig nation som i stort sett delade världen med Spanien. Under vissa perioder var Lissabon en mer mäktig handelsstad än både Genua och Venedig.

Alltihop började mer eller mindre år 1415, men toppade bl.a. när Vasco Da Gama upptäckte sjövägen till Indien 1498.

Klicka för större bild


Padrão dos Descobrimentos – Monumentet över de upptäcktsresande

Några få hundra meter från Torre de Belém tronar det 60 meter höga monumentet ståtligt över Tejo floden. Överst står prinsen Henrique o Navegador också kallad Henrik Sjöfararen, som startade hela imperieäventyret. Han var själv endast ute på havet en enda gång men förmådde trots det leda många av Portugals upptäckter.

Fram för allt banade han väg så att det hela också fortsatta efter hans död år 1460.
Idag är det endast Madeira och Azorerna kvar. Vindrosen, som finns på torget bakom monumentet är 50 meter i diameter och är en gåva från Sydafrika som tack för upptäckten av Goda Hopps Udden.

Klicka för större bild


Statyn av Henrique o Navegador - Henrik Sjöfararen mäter nio meter.

Klicka för större bild


Pasteis de Belém

En sak man inte får missa är att smaka på alla de fantastiska kakorna, pasteis de Belém, som bakas varje dag efter ett gammalt och mycket hemligt recept. En helt vanlig dag säljs 20 000 kakor från det lilla bageriet från 1837 i stadsdelen Belém. Kom precis när de öppnar om du vill slippa de långa köerna. Kakorna med originalreceptet kan endast köpas här. Degen och krämen som kakorna är gjorda av rörs ihop varje morgon bakom stängda dörrar. Härefter blandas de olika ingredienserna och allt görs för hand. Det är en del av kakornas image och var endaste kaka har varit igenom minst fem olika personer innan den äts. Det är ett rejält stycke hantverk.

Jerónimo klostret och Vasco Da Gamas sarkofag

Alldeles vid sidan av det populära kakhuset ligger Jerónimo klostret, som sedan det byggdes har legat på samma plats nere vid Tejo floden. Klostret kom med på Unescos världsarvskulturlista 1983 – och det av goda skäl. Klostret är enastående både ut- och invändigt och består av både kloster och en kyrka. I kyrkan blev många av de upptäcktsresande välsignade innan de gav sig ut på världshaven. I dag kan man här se Vasco Da Gamas sarkofag. Han dog 1524. Man kan också se gravstenen för Portugals nationalpoet Camões, även om man egentligen inte vet var hans jordiska rester finns. Portugiserna reste den 300 år efter hans död. Klostret är enastående vackert och välbevarat och med sin fantastiska rikedom är det något av det vackraste Portugal har att visa upp.

Klicka för större bild


Klicka för större bild


Vasco Da Gamas sarkofag.

Klicka för större bild


Nationernas park – en modern stadsdel

År 1998 höll Lissabon världsutställning och av det kom en helt ny stadsdel som idag heter Nationernas Park. Här hittar man utöver ett enormt köpcentra också ett akvarium som är världens näst största och Europas största.

Akvariet invigdes 1998 i samband med EXPO 1998, som hade vatten som tema – men också för att hylla Vasco Da Gama som hittade sjövägen till Indien 500 år tidigare. I den 5000m3 stora vattentanken kan man uppleva hajar och rockor och utöver den finns flera mindre bassänger som har de stora haven som tema.

Klicka för större bild


Akvariets stora attraktion är havsuttern Amalia.

Klicka för större bild


Chiado eller Rua Augusta – massvis med shopping

Lissabon erbjuder allt inom shopping – stora köpcentrum med alla de kända butikskedjorna och de mindre stadsdelarna med sina mer särpräglade butiker. Det är helt klart de sistnämnda som är de mest intressanta. Hela Lissabons gamla stadsdel består av flera delar där du kan handla.

Gå en tur på Rua Augusta eller i stadsdelen Chiado där man också hittar lite mer alternativa butiker. Det var här de stora författarna som Camões och Fernando Pessoa höll till.

Så tar du dig runt – välj spårvagnarna

Ingen tvekan om at Lissabon bäst upplevs till fots, men staden är otroligt kuperad och man får snabbt promenerat ett par kilometer upp och ner. Kom ihåg att använda de så kallade gatuhissarna som kan bespara dig en hel del steg. Det finns självklart också bussar och taxi, men det är spårvagnarna som står för charmen. De är också en av stadens största sevärdheter och är utseendemässigt från 1940, -50 och -60 talet.

Klicka för större bild


Mekaniken fungerar också efter gammaldags principer men motorer och bromsar är utbytta till mer moderna sådana. Man bör åka en tur med spårvagn 28 som går förbi många av sevärdheterna i den gamla stadsdelen, samtidigt som man får en bra känsla av hur smala och kuperade gatorna i verkligheten är. Det kan också rekommenderas att göra turen mitt på dagen då invånarna transporterar sig med spårvagnarna morgon och kväll och det kan skapa långa köer.

Klicka för större bild


En perfekt avslutning på dagen – Fado musik

Efter både sightseeing och shopping bör man inte glömma att prova på det portugisiska köket, där fisk självklart är en stor del av ingredienserna. Maten är fantastisk och har rimliga priser.

När mörkret faller vimlar det av folk på Lissabons smala och branta gator. Stämningen är god och understöds av den helt speciella Fado musiken som man kan uppleva på flera ställen i den gamla stadsdelen, t.ex. på Rua Barroca i. Fado musiken är helt karaktäristisk för Lissabon och avnjuts tillsammans med en god middag. Den uppstod under 1800 -talet då den sjöngs på gator och torg och ackompanjerades av gitarr, fiol och basgitarr. Ett perfekt sätt att avsluta en god semesterdag i Lissabon på.

Klicka för större bild


Fado sångerskorna/sångarna hittar man ofta i baren utanför restaurangerna, och de ställer gärna upp på ett samtal och ett foto. Här ses Anita Guerriero.

Glöm inte bort museerna

Lissabon har ett nästan 100 olika museer med var sin historia. Alla är gratis varje söndag fram till kl. 14.00. Två museer, NUDE och Museo do Colleccao Berardo är gratis varje dag. Lissabon är kaklets stad och ett annat spännande museum är Museu Nacional do Azulejo (det nationella kakelmuseet).

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt