Så monterar du en solcellspanel på husvagn eller husbil

Husvagns- och husbilsliv symboliserar friheten. Tänk, att stanna till nästan var som helst – inom lagens råmärken, förstås – och bara njuta! Men ändå vill man ofta ha det någorlunda bekvämt, kanske med TV-tittande på kvällen, och inte vill man behöva snåla med batteriströmmen.

 

Solcellspanel på husvagn eller husbil – steg för steg

Med en solcellspanel som sköter batteriladdningen, blir friheten just så där stor som man drömmer om, och här ska vi visa hur du själv monterar en sådan. Men vi ska också titta på hur du gör för att dimensionera anläggningen rätt.

För monteringen av solcellspanelen valde vi fyra plasthörn som limmas fast på taket (fungerar inte om takplåten ligger lös, då måste du använda konsoler som går tvärs över taket). En kabelgenomföring i plast, anpassad för rund kabel, och tillräcklig längd kabel (2×2,5mm²) behövs också. Den blåvita lådan innehåller rengöringsmedel och lim, och den lilla vita lådan innehåller en laddningsregulator.

Solcellspanelen ska skruvas fast i plasthörnen från båda håll. Borra alla hål innan du fortsätter monteringsarbetet.

För att göra installationen extra elegant, sprejade vi de fyra plasthörnen med billack (i vårt fall ”Fiat-vit”). Använd helst rostfri skruv när du senare ska fästa panelen!

Dags att klättra upp på taket och mäta ut var solcellspanelen ska ligga. Markera med maskeringstejp var hörnen hamnar. Tvätta med specialrengöringsmedelet de delar av taket där plasthörnens ska limmas fast.

Plasthörnen limmas fast med tvåkomponentslimmet. Följ anvisningarna noga. Lägg solcellspanelen lös ovanpå hörnen och lägg gärna några tyngder ovanpå solcellspanelen under härdningen.

Det gäller att mäta noggrant var kabelgenomföringen ska placeras Välj en plats där du kan få en ”dold” genomföring av kabeln – t.ex. in i en garderob.

Laddningsregulatorn ska helst placeras intill batteriet, eftersom den då ger en temperaturkompensation av laddningen. Men i nödfall kan den placeras på annat ställe. Koppla kabeln till solcellspanelen i regulatorn först, och dra den andra kabeln till det ställe där du ska ansluta den till 12 V-systemet.

Dra upp kabeln genom taket och genom kabelgenomföringen, innan du limmar denna på plats. Koppla in kabeln i kopplingsboxen på panelens baksida. Därefter kan du skruva fast panelen och koppla kabeln till 12 V-systemet. Så beräknar du systemetFör att förklara hur ett system med en solcellspanel fungerar, är det enklast att jämföra med ett tak och en regnvattentunna.

Den som vill använda regnvatten för att vattna i sin trädgård har ju ingen nytta av en 5- litersdunk att samla upp vattnet i, även om takytan är flera hundra kvadratmeter. Men en 200-literstunna blir förr eller senare full, även om vattnet bara kommer från ett litet sommarstugetak.

På samma sätt är det med solcellsanläggningen: Batteriet bör ha en kapacitet som räcker för minst en veckas förbrukning, och för att det inte ska tömmas helt brukar man lägga till en reservkapacitet på 40 procent. Förbrukar du 10 Ah per dygn, är en batterikapacitet på 105 Ah därför ett minimum. Och panelen ska sedan vara så stor, att den ”med råge” täcker den genomsnittliga dygnsförbrukningen. Med panelen monterad platt på taket kan du räkna med att per 10 watt angiven effekt på panelen får en laddning på cirka 4 Ah under en vacker dag i Mellansverige. Men nu är ju inte alla dagar vackra, så under en längre tidsperiod blir den avgivna energimängden mindre vilket betyder att en 50-wattare – den kanske vanligaste storleken – ger ett tillskott på drygt 100 Ah under en ”normal” sommarvecka.

Vad är Ah?

Ah är förkortningen för amperetimmar, och anges bland annat för att ange ett batteris kapacitet.En 12 V-lampa på 10 W förbrukar 0,83 A (10 / 12) och om den lyser i 2,5 timmar har den förbrukat 2,075 Ah (0,83 x 2,5).Med denna enkla metod kan du räkna ut strömförbrukningen för var och en av apparaterna i din husvagn eller husbil.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket