Housecar

CampingSverige.se

5.11.11

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Spanien: På upplevelse i Sarria (5)

Vi är nästan framme i Galicien, provinsen i nordvästra Spanien, men innan vi kommer fram dit besöker vi Astorga och därefter den lilla staden Sarria.

Astorga´s väldiga stadsmur

Astorga´s väldiga stadsmur


Astorga

Har man lämnat Hospital dÓrbigo kommer man efter 15 km till Astorga som är en berömd välfärdsplats med biskopspalats och jättestor katedral mitt ute i ett ökentorrt landskap.  Motorvägar dominerar slätten runt Astorga. En grupp pilgrimer traskar outtröttligt intill den fyrfiliga körbana N-120 (senare N-VI), som vi föredrar eftersom den är gratis att köra på. I närheten av centrum, strax nedanför den mäktiga stadsmuren, går det att parkera.

Staden har sitt namn efter de keltisk-iberiska asturier som en gång hade en mindre stad på platsen. Strax före år 0 intog romarna staden och utvann guld i de närliggande bergen. Staden blev kristen under västgoterna och år 753 upprättades biskopssätet. Ett par hundra år senare uppstod pilgrimsfärderna till Santiago de Compostela och det har staden sedan dess haft stor glädje av. Palatset hör i dag till Spaniens största biskopssäten och reser sig ståtligt högt över stadsmuren. Sett från parkeringsplatsen ser det ut att vara praktfullare och större än den bakomliggande katedralen. Det är dock bara en synvilla.

Man bör komma i god tid före klockan 11 på förmiddagen om man vill besöka katedralen. Därefter är den stängd fram tills efter middagsmässan.

Återvändsgränd i Galiciens berg

Återvändsgränd i Galiciens berg


Dramatik på A-6

Från Astorga till Ponteferrada bör man ta motorvägen (A-6). Det första stycket kan kännas rätt tröstlöst att köra, men lite senare kommer man till vacker natur med mycket grönska, som är betydligt mer spännande. I höjd med Ponteferrada blir det åter igen rätt tråkigt. Därefter korsas provinsgränsen till Galicien och här upplevde vi något av ett drama. Motorvägen var avspärrad och vi fick köra via den gamla huvudvägen Madrid-La Coruna. Så långt, så gott men problemet var nu att man därefter hade glömt att skylta och vi hamnade tillsammans med andra trafikanter på en smal väg med 15 % lutning. Det var fullständigt omöjligt att vända vårt ekipage.

Vi provade att vända husvagnen för hand, utan framgång! Det var allt för brant och vi orkade inte hålla den. Vi lät ekipaget bli kvar mitt i vägen, och ingen orkade hjälpa till. Nedfarten såg vi an till fots och det såg ut som om vi skulle kunna komma vidare. Vi satte oss i rörelse, men redan runt nästa krön tog det stopp igen. Vi befann oss på en återvändsgränd, den gick endast fram till en avsides belägen bergsby.

Middagspaus tvärs över vägen

Middagspaus tvärs över vägen


Vi hittade en liten, brant uppförsbacke som ledde upp till en hage med får, den backade vi upp på så långt vi kunde. Men en port spärrade vägen så att vi inte kunde få bort bilen från vägen. Vi lät åter ekipaget vara ett ekipage och beslutade oss för att ta siesta och äta någon. Det passerade bara en bonde och 10-15 turister under de närmaste timmarna. Maten intogs inne i skuggan medan vi hade en fantastisk utsikt över en bro med motorväg. Den vi skulle ha kört på. Senare hittade vi vägen upp över denna imponerande bro över dalen. Vi kunde vända husvagnen med handkraft och slapp ramla ner i dalen. Nej, det är inte alldeles sant, marginalen var en meter, och noll bilräcke eller annan avspärrning. Det var ett 150 meter djupt stup rätt ner!

Reception och restaurang på campingplatsen i Sarria

Reception och restaurang på campingplatsen i Sarria


Dagens mål: Sarria Camping

Turen vidare mot Lugo var väldigt vacker. Motorvägen slingrade sig över branterna och skar sig igenom de största bergstopparna. Stigningarna är under långa sträckor 7 – 9%, men det gjorde endast körningen spännande. Vid Lugo svänger man ner längs en splitter ny väg LU – 633.
Sarria är utöver pilgrimernas kännedom inte särskilt känt, men det är en trevlig stad med endast 18 000 invånare, 120 km öster om Santiago de Compostela. Det rinner en liten flod genom staden som heter Rio Sarria.

Campingplatsen ligger bakom en inbjudande fasad till kommunens restaurang. Det är också kommunen som driver campingplatsen. Det kommer inte så många husvagnar eller husbilar hit, men desto fler tält tillhörande Le Pelegrinos, pilgrimerna. Det är en mycket lugn campingplats med gröna ängar och gott om skugga under träden. Det finns gott om elstolpar och de sanitära förhållandena är av bästa sort. Allt är väldigt nytt.

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt