Campout

CampingSverige.se

7.12.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Sverige: Vintercampingtur till Orsa Grönklitt i Dalarna – del 1 av 2

Vintercamping är härligt och behöver inte enbart handla om att åka skidor, framför allt inte om man åker till Orsa i Dalarna. Här handlar vintersemester också om många andra vinteraktiviteter som hundsläde, Vasaloppet och ett besök i världens kanske mest imponerande björnpark.

Läs del 2 här

Orsa i Darlarna

Orsa i Darlarna


Mora är känt för det årligen återkommande Vasaloppet (Vasaloppet som har ca 15 000 deltagare varje år)

Mora är känt för det årligen återkommande Vasaloppet (Vasaloppet som har ca 15 000 deltagare varje år)


Spännande Mora med Vasaloppet och mycket mer

Mora är den största staden i området och har runt 11 000 invånare. En gång om året - första helgen i mars vallfärdar flera tusen turister hit för att följa Vasaloppet, som är en 90 km lång längdskidåkningstävling. Mer än 15 000 deltagare gör det till en av världens största längdskidåkningsbegivenhet.

Gustav Vasa – svensk kung 1523

Gustav Vasa – svensk kung 1523


Markerar den klassiska rutten från Sälen till Mora

Markerar den klassiska rutten från Sälen till Mora till minne om de två skidåkarna som letade efter Gustav Vasa för att få honom att samla sin här och bege sig till Stockholm för att kämpa för Sveriges frihet. Det är 400 år sedan och historia när den är som bäst. Gustav Vasa vann och blev svensk kung 6 juni 1523.

Anders og Emma Zorns hem

Anders og Emma Zorns hem


Anders och Emma Zorns verk

Mora är dock mycket mer än just Vasaloppet. Den erkända konstnären Anders Zorn föddes i Mora 1860. Hans privata hem är en del av det stora och omfattande museum med alla hans verk. Hustrun Emma Zorns verk kan också ses både på museet och i deras privata hem.

Långbryggan med utsikt över istornet som ändrar form och höjd varje år när frosten slår till

Långbryggan med utsikt över istornet som ändrar form och höjd varje år när frosten slår till


Utflykt till Rättvik

Ca 50 kilometer från Orsa ligger en annan trevlig stad, Rättvik som är känd för sin vackra belägenhet vid Siljan, men också för en mindre skidanläggning precis i utkanten av staden.

Dessutom är staden också känd för världens längsta badbrygga och kanske världens längsta träkonstruktion. Långbryggan är 628 meter lång och går från stranden och rakt ut i Siljansjön. Längst ut vid kanten finns en kaj. Den första bron konstruerades 1896. Den bro som finns här idag invigdes på Sveriges Nationaldag den 6 juni 1992. Från bryggan är det vacker utsikt till det höga istorn som bildas under vintrarna och hela tiden ändrar form och höjd allt efter vädrets skiftningar.

Jultomten bor alltså inte på Nordpolen!

Jultomten bor alltså inte på Nordpolen!


Ett besök i tomteland

Tomteland ligger djupt inne i skogen och redan längs vägen förvarnas man om vad som komma skall. Det stora tomtelandet kryllar av arbetsamma och muntra nissar, men även självaste tomtefar har flyttat hit, och jag som trodde han bodde på Nordpolen?

Det är verkligen mysigt i de små husen där tomten och alla hans nissar arbetar med alla förberedelserna inför julen. Ett helt fantastiskt arbete har gjorts med dekorationerna, både inne och utomhus. Det sägs också att hela området är besökt av magiska krafter, och utanför finns också inhägnader med både älg och ren.

Man kan också uppleva troll i Tomteland…här ett par av de uppnosiga trollen

Man kan också uppleva troll i Tomteland…här ett par av de uppnosiga trollen


Nära inpå troll, älg och ren

Hela denna magiska värld är till för både stora och små, men vill man uppleva mer än tomtenissar och tomtefar så finns det också ett område med feer, häxor, troll och drakar. Och här går det vilt till.

I det stora caféet kan man avsluta besöket med lite gott för gommen, underhållning och besöka tomtens kontor. Det är många som skickar vykort härifrån eller lämnar ifrån sig sina nappar. Man kan också lämna sina önskelistor och hålla tummarna för att man har varit riktigt snäll under det gångna året så att tomten kommer med julklappar på julafton.

Följ Anne–Vibekes resa här www.campingsverige.se

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt