Housecar

CampingSverige.se

1.2.16

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Tyskland: Camping i Dresden

Denna reseberättelse koncentrerar sig på den tyska kulturstaden Dresden. Utgångspunkten är campingplatsen Mockritz i utkanten av staden.

Utsmyckning av gågatan

Utsmyckning av gågatan


Lätt att ta sig in till Dresdens centrum

Det är lätt att ta sig in till centrum då stadsbussen går precis utanför campingplatsen – Camping Mockritz. Den stannar vid tågstationen, varifrån den gamla stadsdelen Altstadt ligger på gångavstånd längs Ströget.

Den delen av staden som har mest butiker är utsmyckad med statyer av hästar. Alla hästar ser likadana ut, förutom färgen. En lång rad verksamheter, privatpersoner och institutioner har sponsrat varsin utsmyckning. En festlig syn då varje skulptur sannerligen är värd att studera.
Bild: Utsmyckning av gågatorna.

Otaliga av Dresdens hus och slott i barock stil

Otaliga av Dresdens hus och slott i barock stil


1700 – talets barockstil

Allt har restaurerats tillbaka till 1700-tals stil. Det byggs fortfarande på några av de större platserna. Staden bombades sönder helt och hållet den 13 februari 1945 som ett led i att tränga undan Hitlers fascistiska trupper från kriget, vilket dessvärre först lyckades två månader senare. Det kostade 130 000 civila livet.

Redan 1945 beslutade den sovjetiska besättningsmakten tillsammans med så kallade demokrater att återuppbygga staden, vilket lyckades i stor stil. Dock hade man varken politisk vilja eller ekonomisk förmån att återuppbygga alla kyrkor. Den protestantiska Sophienkirche återuppbyggdes aldrig och kvar står endast ett litet minnesmärke i form av en rest av kyrkans pelare.

Frauenkirche bombades också samma dag, men motstod alla bomberna. Kyrkan stod dock i brand under två dagar. De åtta pelarna som bär den runda kupolen var rödglödande av den starka värmen och den porösa kalksandstenen som är byggnadsmaterialet kunde inte längre bära vikten av den enorma kupolen, varpå kyrkan kollapsade.

130 000 människor miste livet under denna fruktansvärda bombning och det fanns inte tid att begrava alla de döda.

Korset från kyrkans kupol

Korset från kyrkans kupol


En liten orgelkonsert varje dag klockan 12

I Dresden kan man fortfarande se bilder av denna fruktansvärda begivenhet, även om staden har rest sig ur askan och åter står i glans. Många byggnader har barock stil, ja faktiskt nästan alla. Den mest kända är Frauenkirche där återuppbyggnaden först fulländades 2005 efter 14 års byggande. Det är faktiskt imponerande att den gamla kyrkan byggdes på 17 år utan hjälp av nutidens tekniska hjälpmedel.

Idag hålls varje dag en andakt med en liten orgelkonsert kl. 12, men man bör komma i god tid för det är stor trängsel till begivenheten. Efter andakten berättas kyrkans historia på tyska. Vilket är mycket gripande.
Under upprensningen, som påbörjades 1991 fann man kupolens spira i form av ett kors. Detta återfinns nu inne i själva kyrkorummet, som ett minnesmärke över stadens alla döda.

Frauenkirche som den ser ut idag

Frauenkirche som den ser ut idag


Modern orgel

Själva kyrkorummet är återskapat som det skapades 1743. Inget har lämnats åt slumpen och samtliga pelare och material, även dem i den stora kupolen, står i lysande klara färger. Den enda detaljen som inte motsvarar dåtidens, är själva orgeln. Denna har återuppbyggts enligt nutidens principer och med modern teknik. Skönare klang skall man leta länge efter. Ser man på gamla kulturbyggnader i Europa kommer stenarna alltid vara mörkt färgade av tidens gång. Det är naturligtvis inte tillfället här. På den nya kyrkan ses dock en rad mörka stenar. Det är originalstenar som man lyckades återanvända på sina ursprungliga platser. Ett otroligt pusslande som samtidigt påminner om hur mycket det var som förvandlades till aska.

Konstmuseet är ett måste om man inte nöjer sig med att beundra alla de fantastiska byggnadsverken

Konstmuseet är ett måste om man inte nöjer sig med att beundra alla de fantastiska byggnadsverken


Kulturella upplevelser

Det är möjligt att göra en hel del kulturella upplevelser i staden. Ett besök på museet med alla de berömda målningarna är nästan ett måste, om man inte kan nöja sig med att bara beundra alla byggnader.

De gamla stallbyggnadernas östsida visar en lång frise som fyller hela gatans längd. Den är framställd i Meissner porslin. Denna visar den saksiska kungaraden och är en av de få föremål som till trots deras storlek överlevde bombbranden 1945. Endast av den orsaken, att porslinet i förväg var bränt i 1300 graders värme och därför inte kunde ta skada av en brand, även om den var så våldsam som den 1945.

Zwinger palatset

Zwinger palatset


Zwinger palatset

I det gamla palatset Zwinger spelas härlig sommarmusik av operetter, musikaler och lättlyssnad jazz.

Zwinger är en rad byggnader som omger hovets festplats i Dresden. Många tror felaktigt att det är ett slott, men så är det inte. Anledningen till detta praktverk var den danska kungen, som besökte staden 1709. Här upptäckte han avsaknaden av en ordentlig festplats att bjuda så höga gäster välkomna till. Redan året efter påbörjades byggnationen av den nuvarande anläggningen. Det egentliga slottet ligger dock nära och heter Residenzschloss, men har inte samma pampiga utstrålning.

Zwinger

Zwinger


Dresden – en förbisedd pärla

Semperoperan är också ett välbesökt byggnadsverk och ligger för övrigt endast ett stenkast från Zwinger i riktning mot Elbe. Dessutom är stallbyggnaderna bakom slottet och inte minst den vackra och stora promenaden längs floden värd ett besök. Dresden är en förbisedd pärla i turistmässiga sammanhang.

Det är synd eftersom staden är en sann pärla i kulturhistoriska sammanhang. Samtidigt är här ett behagligt klimat med bra somrar och priserna i restaurangerna är bra.

Strålande färger i Frauenkirche

Strålande färger i Frauenkirche


Vackert landskap med floder och vinodlingar

Det är också möjligt att se sig om i omgivningarna runt omkring, speciellt då floden Elbe. Från Dresden avgår en hel flotta av ångbåtar som kör nedför floden. Alternativt är också turen till Meissen med de vackra vinodlingarna, eller turen till Sächsische Schweiz.

Sistnämnda går uppför floden genom vackra floddalar med borgar och de enorma och vackra sandstensklipporna, som står i pelarformade formationer längs floden.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt