Ett av många intressanta utflyktsmål i lilla Sövde utanför Sjöbo är musteriet. För eldsjälen Bonny Håkansson är det en livsstil att driva företaget. – Jag och familjen bor här och lever med rörelsen varje dag. Vi gillar det småskaliga och genuina.
Han tog över musteriet år 2009 och började med att tillverka en fläderdryck i liten skala. Genom åren har sortimentet utökats med bland annat fläder, rabarber, sortrena muster och flera alkoholhaltiga drycker som äppelfrost och hantverkscider. Den senaste produkten att göra entré på Systembolaget är Äppledestillat, Bonnys egen tolkning av calvados. Den äldsta årgången har legat på ekfat i tolv år.
– Det är en väldigt nischad produkt, men den har gått bra och säljs på många håll i landet, säger Bonny.
Den skånska calvadosen är gjord på många olika äppelsorter vilket gör den unik.
– Den är gjord på flera hundra sorter från trädgårdar i hela Skåne, säger Bonny Håkansson.
Äppledestillatet görs på den bottensats som blir över i samband med framställningen av must. I stället för att slänga den tas den nu tillvara.
– Vi har i princip inget avfall alls, allt tas tillvara. Genom åren har vi räddat en halv miljon kilo äpplen som normalt sett skulle kastats.
Nere vid Sövdesjön arrenderar Bonny en gammal fotbollsplan på ett hektar. Den ska förvandlas till en skogsträdgård med biodynamisk odling för att bli självförsörjande i så hög utsträckning som möjligt.
Precis som förr i tiden kan vem som helst lämna in äpplen till musteriet och vara en del av tillkomsten av nya drycker. Lanseringen av restaurangen Sideriet tillsammans med Pernilla Lindeberg riktar fokus på äkta cider. Att sätta cider på den svenska dryckeskartan är något Bonny är stolt över.
– I Sverige är cider en alkoläsk. Vi har ingen tradition av äkta hantverkscider av 100 procent äpple, så att lyfta den i Sideriet ska bli spännande.
Restaurang Sideriet ligger i ett gammalt stall med ingång från musteriets bakgård.
Att få in en dryck på Systembolaget är en lång process som kräver stora mängder.
– En stor fördel med egen restaurang är att vi kan göra exklusiva mindre upplagor. På sikt kan bli egen gin eller akvavit som endast säljs på Sideriet.
Möjligheten till gårdsförsäljning kommer Bonny troligen att utnyttja framöver.
– Det är roligt att det blivit verklighet, men avgifterna är höga och den kommunala tillsynen något byråkratisk. Fast rundvandringar på musteriet anordnar jag redan så vi kommer nog att ansöka om tillstånd, avslutar Bonny Håkansson.