Bürstner Lyseo Gallery – konceptbil med uppblåsbar alkov

Text: Daniel Andersson Foto: Bürstner

Bürstners senaste Lyseo-modell lyfter mot nya höjder med hjälp av luftfyllda kamrar. Det handlar om en takkonstruktion som lyfts upp för att skapa en sovalkov ”en trappa upp”.

Bürstner har presenterat flera innovativa lösningar de senaste åren, bland annat Lyseo T 744 som stack ut med sin trerumslösning med lounge. Nu visar den tyska husbilstillverkaren upp en konceptmodell med en ny typ av pop-up-tak. Lösningen med pop-up-tak känns igen från vissa plåtisar och den gamla husvagnsklassikern Eriba Touring. Men i detta fallet handlar det om en sju meter lång halvintegrerad husbil vars konstruktion dessutom innebär att taket lyfts rakt upp, till skillnad från konventionella uppfällbara tak som lutar i uppfällt läge.

Med taket uppfällt är Lyseo Gallery 3,7 meter hög.

Höjs på 90 sekunder

Med taket nedfällt är Lyseo Gallery i princip en vanlig halvintegrerad husbil, alltså enklare och bränslesnålare att köra än en traditionell alkovbil. Med hjälp av en kompressor höjs taket på 90 sekunder vilket ger bilen en sammanlagd höjd på cirka 3,7 meter. Alkovdelen är alltså mycket rymlig och här finns en stor säng, ett bord, en sittplats och ett ladduttag för mobiltelefonen. Alkoven, som är 110 cm hög, nås via en fast trappa.

Alkoven har säng, bord, sittplats och mobilladdare.

Ombonad inredning

I grunden är detta en Bürstner Lyseo med samma mått och planlösning som Lyseo TD 680. Den är 6,89 meter lång, 2,3 meter bred och 2,96 meter hög samt har sittplatser för fyra personer. Bürstner har gjort sig kända för ombonad inredning och mysig interiör. Till Lyseo Gallery har formgivarna inspirerats av brittiska herrklubbar och utrustat modellen med Chartreuse-färgat, quiltat buffelskinn av Burlington-typ kombinerat med mörkgrått och ljusa detaljer samt en elegant textilmatta med lång lugg. Köket har en elektriskt manövrerad pop-up-kaffebryggare, modern köksfläkt, el-styrda lådor och dörrar med centrallås. Badrummet är generöst tilltaget och belysningen består av både indirekt belysning och Bürstners innovativa ”Homelight”-system.

Alkoven nås via en fast trappa.

Köket har bl a elstyrda lådor och dörrar med centrallås.

Pop-up-fläkt och kombinerad induktions- och gashäll.

 

Så funkar Bürstners takkonstruktion

Den tillhörande kompressorn fyller kamrarna nästan ljudlöst på 90 sekunder och lufttrycket I kamrarna är låga 0,2 bar. Trycket i kamrarna övervakas kontinuerligt, och skulle det sjunka fylls mer luft på automatiskt. Luftkamrarna är tillverkade av ett kraftigt material och konstruerade så att alkoven inte kan kollapsa även om lufttrycket snabbt skulle sjunka. De luftfyllda kamrarna ger dessutom god isolering, och uppges vara både vattentäta och tåliga mot UV-ljus.

Relaterade artiklar

Knaus 2022: Husvagnar laddade med epower

Modellnytt 2022: Concorde, Frankia, Niesmann och Hobby

Eura 2022: Satsning på välutrustade plåtisar

LMC 2022: Fler planlösningar i Sassino

Knaus 2022: Hög Boxdrive, smal Van I och ny hundbur

Kabe 2022: Van byter färg – och får tungt tillval

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket