Förtält som passar nordiskt klimat och vintercamping

Att sommaren tagit slut behöver inte betyda att campingsäsongen är över. Vintercamping ställer dock andra krav på utrustning och förtält.

Många väljer att flytta sin husvagn till skidorter under vinterhalvåret för att ha ett bekvämt boende nära backar och friluftsliv. Med den kallare säsongen kommer andra saker att ta hänsyn till. Den egna utrustningen blir mer skrymmande med vinterkläder och utrustning för de olika aktiviteterna. Det kan vara skönt att kunna förvara mycket av det utanför vagnen och även få en skyddad sittplats för till exempel lunchgrillningen. Ett mindre tält är även mer ekonomiskt och går fortare att värma upp. Med sin nätta storlek så går det snabbt att montera vintertälten och sedan låta dem stå hela säsongen. Tack vare sina kraftiga stativ och vintersäkring tål dom de svenska klimaten med mycket nederbörd, temperaturväxlingar och kraftig blåst.

Vintercamping i Sälen är härligt.

Vintercamping i Sälen är härligt.

Isabella Winter

Vi har tittat närmre på Isabella Winter och Ventura Sälen 280/380, två storsäljare för nordiskt klimat.

Isabella Winter är ett robust tält med lite större djup än Ventura Sälen. Du får mer rymd, två ingångar och praktisk T-Rex-fästning på stativet. Tältet har klassisk Isabella-design med fin sömnad och kvalitetsmaterial i både tyg och fönster. Isabella Winter mäter 220 cm brett och 180 cm djupt och som extrautrustning att köpa till finns termotak, vintersäkring och stormsäkringssats.

Isabella tillverkas i Danmark.

Isabella tillverkas i Danmark.

Ventura Sälen

Ventura Sälen 280/380 har ett djup om 140 cm, anpassat för de snöröjningsmarginaler som de flesta vintercampingar begär. Sälen kommer i två bredder där du väljer mellan 280 cm och 380 cm. Sälen har vintersäkring som standard och termotak finns att köpa till. Ta för vana att montera stormsäkringslinor på tältet för att det ska stå säkert under kraftigare vindförhållanden. Båda tälten passar för vagnar med vagnshöjder 235-250 cm. Sälen och Winter är utrustade med hjulhus- och markkappor för att skydda mot väta och vind. Deras taklutningar är speciellt anpassade för att klara tung blötsnö och förhindra att större mängder ligger kvar.

Varför köpa till termotak?

Med ett termotak får du en mer ombonad känsla. Det har även en isolerande effekt om du väljer att värma upp ditt tält. Termotaket hjälper också till att leda bort det kondensvatten som uppstår. Istället för att kondensvattnet samlas i taket och droppar ner så följer det termotaket och rinner ner längs med ytterväggen på tältet. För en lång hållbarhet på tältet så tag gärna för vana att torka av tältduken även inuti, med för tältet anpassade rengöringsprodukter.

Med termotak blir det ombonat och välisolerat.

Med termotak blir det ombonat och välisolerat.

Fakta: Ventura Sälen 280 & 380

Markmått: Sälen 380: 380 x 140 cm / Sälen 280: 280 x 140 cm
Vikt: Sälen 380: 43,6 kg, Sälen 280: 42,0 kg
Levereras med: Vintersäkring, skruvfria FixOn Multi-beslag, gardiner Cube Creme, vagnskappa, hjulhuskappa, tält-, stativ- och pinnpåse.
Tillval: Termotak, stormsäkring
Passar till vagnshöjd: 235-250 cm
Rek pris inkl stativ: Sälen 280: 9 590 kr / Sälen 380: 11 145 kr

Fakta: Isabella Winter

Markmått: 220 x 180 cm
Vikt: 27,5 kg
Levereras med: Gardinsats Bowline Grey, understycke, hjulhuskappa, FixOn Multi, tältsäck, stativ- och pinnpåse, inkl. pinnupptagare.
Tillval: Vintersäkring, termotak, stormsäkring
Passar till vagnshöjd: 235-250 cm
Rek pris inkl. stativ: 8 295 kr

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket