Alperna: Skidåkning där tre länder möts

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Den 39 kilometer långa alpdalen Montafon ligger i södra Vorarlbergen mellan 650 och 1450 meters höjd och är omringat av berg, varav Piz Buin är det högsta. Montafon och Kleinwalsertar i Vorarlberg bjuder på massor av möjligheter till skidupplevelser i vinterlandskapet, där tre länder möts – Österrike, Schweiz och Tyskland.

Läs mer om vintercamping här

Montafon i södra Vorarlbergen är idealiska för skidupplevelser och avslappning

Montafon i södra Vorarlbergen är idealiska för skidupplevelser och avslappning BartholomäbergDe mysiga orterna har en sportslig karaktär och attraktiva fritidserbjudanden och bland annat är Bartholomäberg och Bielerhöhe idealiska för skidupplevelser och avslappning.- I över 100 år har all slags vintersport spelat en betydande roll i Vorarlberg. Befolkningen älskar att färdas i naturen och vara aktiva och som turist kan man inte få nog av de vackra höga bergen som ligger på tre sidor om dalen, säger Österrikes turistchef i Danmark, Bo Schou Lauridsen.

Montafon-dalen har 290 km vinter-vandringsleder

Montafon-dalen har 290 km vinter-vandringsleder Montafon är delstaten Vorarlbergs största skidregionI alpdalen Montafon har du möjlighet att köpa ett Montafon skidpass som gäller i alla dalens liftar och på offentlig transport. Det är 61 skidlifter och 219 kilometer pister på upp till 2 380 meters höjd. Området omfattar bland annat glaciären på Silvretta-berget. Dalen har 100 km längdåkningsspår, 290 km vinter vandringsleder och en rad kälkbackar, varav några är upplysta. Montafon har tio skidskolor, åtta skiddagis och ett ”Dreamland for Kids” på Hochjoch-berget, en övertäckt isbana, två tennishallar samt en massa afterskiställen som kompletterar upplevelserna på berget.

Byn Schruns i Montafon dalen

Byn Schruns i Montafon dalen Upp på höjdernaMontafondalen ligger väster om Arlberg-passet och går mot sydöst från medelåldersbyn Bludenz parallelt med gränsen till Schweiz. Den första större bebyggelsen man kommer till är Vandans som är förbundet med Golmskidområdet med en linbana. Därefter kommer Schruns-Tschagguns vid foten av Hochjoch, och längre in St Gallenkirch och Gaschurn och innerst Sivretta Nova. I en dal på södra sidan om St. Gallenkirch och nära den schweiziska gränsen ligger den lilla landsorten Gargellen.Vägen genom dalen leder upp till Partenen. Härifrån kan man ta linbanan till Trominier och därifrån åka med minibus upp till Bielerhöhe och Silvretta-dämningen vid foten av glaciären och Piz Buin – Vorarlbergs högsta berg.Här finns högt liggande och snösäkra längdåkningsspår på och runt den frusna sjön. Fler vanliga spår finns längs dalen och i skogen vid Krisberg och över till Silbertal, i en dal öster om Schruns.Bielerhöhe är populärt som utgångspunkt för off-pist skidåkning. Härifrån kan man åka ned till Galtür, nära Ischgl. Några av skidskolorna organiserar turer där man tar sig tillbaka till Bielerhöhe med snöskoter och avslutar dagen med en tur i en lång svart pist ner till Partenen.

Bielerhöhe är en populär utgångsplats för off-pist skidåkning

Bielerhöhe är en populär utgångsplats för off-pist skidåkning Kleinwalsertal för stora och småI Vorarlbergs andra stora vackra dal, Kleinwalsertal, finns många vintersportaktiviteter.  Här finns alla möjligheter, allt från familjevänliga till krävande pister för experter. Alla möjligheter finns och allt är sammanbundet via den gratis Walserbussen som går genom dalen.På tre sidor omger 2000 meter höga berg Kleinwalsertal. Varken trafiken eller några ljud stör den intakta och nästan oberörda naturen, vilket gör dalen till ett älskat resmål – inte enbart på sommaren utan också på vintern då dalen tillsammans med Obersdorf, på den tyska sidan, är det största gemensamma österrikiska-tyska skidområdet. Varje dag under en veckas skidsemester kan man åka skidor i ett nytt skidområde. Omväxling förnöjer och allt det har du på ett liftkort, då det gäller på båda sidor om gränsen.Skidområdet Kanzelwand/Fellhorn, som både ligger i Österrike och Tyskland har fått en snöproduktionsanläggning med sex kilometer rör som lagts frostskyddade under jorden. Anläggningen kan producera 3.000 kubikmeter snö i timmen och kan täcka skidområdets pister med självproducerad snö under loppet av 70 timmar.

Chrystal Ground i Riezlern garanterar optimala förutsättningar för snowbord- och freerideåkare

Chrystal Ground i Riezlern garanterar optimala förutsättningar för snowbord- och freerideåkare Crystal

GroundSnowbordparken Crystal Ground i Riezlern- precis vid sidan av Kanzelwandbanans dalstation – har tre rail-linjer och en kicker-linje och garanterar därmed optimala förutsättningar för snowboard- och freerideåkare i alla åldrar. Easy-Line har de mest moderna utmaningarna för nybörjare. Public-line tilltalar alla erfarna med sina olika boxar. Advanced-Line är för experter och professionella, som inte kan önska sig större utfordringar. Alla kicker-fans hittar på Kicker/Line två kicker/bord med två ramper i olika storlekar. Här kan alla träna på nya tricks och utföra sina eventuella första hopp.En absolut nyhet, som öppnar i december, är en liten men fin skogspist på höger sida om Kassler-liften. Här kan alla hitta olika större och mindre utmaningar mellan träden och på de anlagda hindren.På solterrassen vid foten av parken kan man koppla av och äta grillat eller inta andra förfriskningar. Det är det perfekta stället att koppla av på och lära känna nya människor. Den absoluta höjdpunkten på Chrystal Ground är den legendariska Iron Night, som nästa gång är den 14 februari. Här kämpar snowboard-eliten om titeln som bästa rail-åkare. I den upplysta parken är det en alldeles speciell stämning och det festas hela natten lång ända fram till morgonkvisten.

Kleinwalsertal njuts bäst på längdskidor, men det är också möjligt att ta en promenad i skogen

Kleinwalsertal njuts bäst på längdskidor, men det är också möjligt att ta en promenad i skogen Längdåkning och stavgångMånga turister kommer till Kleinwalsertal på grund av landskapets skönhet, som bäst avnjuts på längdskidor. Det finns 50 kilometer spår genom otroligt vackra områden. Ena dagen längdskidor, andra slalomskidor och tredje vandring? Allt kan låta sig göras. Mångfaldigheten är dalens styrka.Stavgång på vintern? Ja, varför inte. Med hänsyn till säkerheten promenerar man med speciella stavar som ökar säkerheten. Stavgång är en trend för unga och gamla – för trevnadens eller sportens skull. Den korrekta stavgångstekniken kan man lära sig på Bergschule Kleinwalsertal.

Montafon har tio skidskolor, åtta skiddagis och ett ”Dreamland for Kids” på Hochjoch-berget

Montafon har tio skidskolor, åtta skiddagis och ett ”Dreamland for Kids” på Hochjoch-berget Murmeldjuret BurmiDalens maskot är murmeldjuret Burmi, som dyker upp överallt där det finns barn – på skidskolornas samlingsplatser, i pisterna och vid prisutdelningar. Barnen sjunger naturligtvis med i Burmisången och man kan också köpa CD´n på turistbyrån. Läs mer om vintercamping här Läs mer om camping i Österike här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket