Bilprovningen: Tre av tio husvagnar har brister

Trots korta körsträckor visar bilprovnings Besiktningsstatistik att tre av tio husvagnar hade brister och var femte fel som kräver efterkontroll.

Sommaren är här och snart är det dags för många att åka på semester med husvagnen. Trots korta körsträckor visar Bilprovningens besiktningsstatistik att tre av tio husvagnar hade brister och var femte fel som kräver efterkontroll. Bilprovningen, som prioriterar säkerheten hos fordon, rekommenderar att du tar några kontrollåtgärder för att säkra din husvagn inför säsongen.

Besiktning av husvagn.

Brister i bromsar vanligaste felet

Av de närmare 24 000 husvagnar som Bilprovningen kontrollbesiktade under föregående år fick tre av tio (29,3 procent) fanmärkningar. Högst andel hade Stockholms län med 41,1 procent och lägst Gotlands län med 19,7 procent

Var femte (18,8 procent) hade fel som krävde efterkontroll vilket innebär att bristerna är så pass allvarliga att det behövs en fackmannamässig bedömning av att felen avhjälpts. Den vanligaste orsaken var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet, bland annat pga. att husvagnar står stilla i längre perioder.

Tre tips från Bilprovningen för att förebygga fel:

Ojämna bromsar:
Om husvagnen har tendens att ”vrida” bilen vid inbromsning kan det vara en indikation på att bromsarna behöver ses över.

Trasiga eller felaktiga lampor:
Ta hjälp av dina passagerare för att säkerställa att husvagnens lampor fungerar och har rätt färg innan du ger dig iväg på semester.

Äldre däck:
Däcken på husvagnar slits inte lika snabbt som på andra fordonsslag efter de inte använd hela året. Därför är det vanligt att däcken ”torkar ut” på grund av ålder innan du ser mönsterdjuper börjar bli för dåligt. Det kan därför vara en bra idé att kontrollera däcken regelbundet under säsongen.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket