Fotoutställning: Nick Brandt – The day may break

På Sliperiet i Borgvik utanför Karlstad visas den kritikerrosade utställningen The day may break med bilder av den brittiska fotografen Nick Brandt.

The day may break är fotograferad i Zimbabwe och Kenya i slutet av 2020 och i Bolivia i mars 2022 och skildrar människor och djur som påverkats av miljöförstöring och förödelsen den lämnar. Människorna är svårt drabbade av klimatförändringarna – en del har fördrivits av cykloner som förstört deras hem, bönder har fördrivits och jorden utarmats av år av lång svår torka.

Ugglan Harriet är 35 år gammal och räddades i en skog i Zimbabwe.

Räddade offer

Fotografierna är tagna inom olika naturskyddsområden och djuren är räddade offer från tjuvjakt till förstörelse av livsmiljöer och förgiftning. Dessa djur kan aldrig återföras ut i den vilda naturen igen. Som ett resultat är dessa djur vana vid människors hjälpande hand vilket gjort det säkert för främlingar att vara nära och bli fotograferade tillsammans med dem.

Halima, Abdul och Frida fotograferade i Kenya år 2020.

Royaltybetalning

Utställningen arrangeras av Sliperiet i samarbete med WILLAS contemporary, som representerar Nick Brandt i Skandinavien. En procentandel av intäkterna från utskriftsförsäljningen fördelas jämnt på halvårsbasis till var och en av de fotograferade, som en slags löpande royaltybetalning. The Day May Break är ett koldioxidneutralt projekt.

Lucio och Chasca i Bolivia år 2022.

Fakta Nick Brandt

Född i London 1964 och tidigare musikvideoregissör. Han ligger bland annat bakom videorna till Michael Jacksons Earth song, Stranger in Moscow och Cry, men har även jobbat med Moby, XTC och Embrace. Efter inspelningarna av låten Earth song, som visar savannens fantastiska djurliv, valde Brandt att bli fotograf inriktad på att dokumentera savannens djur på bild.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket