Linköping: Premiär för LasseMajas Deckarhus

Den 17 februari öppnar LasseMajas Deckarhus i Gamla Linköping. Ett äventyrligt besöksmål baserat på Martin Widmarks böcker om dunderduon och självklart får besökarna vara med och lösa mysterierna.

LasseMajas detektivbyrå är en av Sveriges genom tiderna största barnbokssuccéer. När nu LasseMajas Deckarhus öppnar är det logiskt att det sker i Linköping, där upphovsmannen Martin Widmark är född och uppvuxen. Den nya attraktionen ligger i Gamla Linköping, friluftsmuseet som är ett av Östergötlands största besöksmål med närmare 450 000 besökare varje år.

Datoranimerad visionsbild på LasseMajas Deckarhus.

Interaktivt besöksmål

LasseMajas Deckarhus, som är inrymt i Sockerbruksmagasinet, har utvecklats under flera år och är ett interaktivt besöksmål.
– Det handlar om att i grupper på mellan tre och fem personer lösa ett mysterium genom att utföra olika uppgifter, både fysiska och digitala. Varje mysterium består av sju kapitel och det gäller att vara lite klurig när man försöker lista ut vem som är skurken i respektive mysterium. Därför är det jättebra att gruppen består av personer i olika åldrar, säger Magnus Wetterö, vd på LasseMajas Deckarhus.

Interiör från LasseMajas Deckarhus.

Tre mysterier

Deckarhuset riktar sig främst till familjer med barn mellan 4 och 14 år. Besökarna har möjlighet att välja mellan tre olika mysterier. Från start kommer det att vara efter böckerna ”Campingmysteriet”, ”Slottsmysteriet” och ”Tågmysteriet”. Varje mysterium tar ca 2 timmar att lösa. I Deckarhuset finns även café, bokhandel och presentbutik.

Campingmysteriet utkom som bok 2010.

Inspirerad av Linköping

Tina Karlsson From är museichef på Gamla Linköping och är stolt och glad över satsningen på det nya besöksmålet.
– LasseMajas Deckarhus passar perfekt i miljön, då Gamla Linköping påminner mycket om den lilla byn Valleby i böckerna. Martin har ju berättat att han tagit mycket inspiration härifrån och det känns väldigt attraktivt med en unik verksamhet som inte finns någon annan¬stans, säger hon.

Varje mysterium består av sju kapitel.

”Ett stort lyft”

Jörgen Nilsson, ansvarig för besöksnäringen på Visit Linköping, är också förväntansfull.
– Vi har saknat den här typen av upplevelser i Linköping och LasseMaja som varumärke är enormt stort. Det känns roligt att vara först ut att erbjuda ett fysiskt center för de så populära karaktärerna. Deckarhuset kommer att innebära ett stort lyft för Gamla Linköping, leda till fler dagsbesökare och även fler turistnätter för Linköping, säger han.

Martin Widmark och Helena Willis. Foto: Thron Ullberg

Kort om LasseMajas Detektivbyrå

Den första boken hette Diamantmysteriet och kom redan 2002. Sammanlagt har 30 böcker getts ut som översatts till ett 40-tal språk och sålt i runt 10 miljoner exemplar. Författaren Martin Widmark, som även ligger bakom bland annat Rakelserien och Nelly Rapp, har toppat listan över de mest utlånade författarna ända sedan år 2008.

 

Fakta LasseMajas Deckarhus

Premiär: 17 februari 2023
Öppettider: måndag-fredag 11-19, lovdagar och helger 09-19.30
Åldersinriktning: familjer med barn mellan 4 och 14 år
Biljetter: bokas online före besöket
Pris: gruppbiljett från 490 kr upp till 990 kr

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket