Matresan – ny kokbok för mobila kök

Matresan är en kokbok för alla som gillar att laga mat på resande fot. – Det går utmärkt att skapa goda måltider på ett bekvämt sätt, trots ett begränsat kök, säger Sanna Ohlander.

Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall är både matentusiaster och husbilsåkare. Under sina många resor har de samlat på sig stor erfarenhet av matlagning i mobila kök, något som nu resulterat i en kokbok med över 90 recept.
– Att laga varierande och god mat kan vara en utmaning när köket är begränsat. Ofta måste man också spara på både vatten, gasol och plats i kylskåpet. Men det betyder inte att man måste avstå från att njuta av god och variationsrik mat, säger Sanna, som till vardags jobbar som matkreatör och matstylist.

Sanna Ohlander är matkreatör och matstylist.

Tips och trix

Förutom över 90 recept innehåller boken därför en mängd tips för att laga mat på ett effektivt sätt, optimera utrymmet i ett litet kök och planera måltiderna på ett smart sätt.
– Första gången jag lagade mat i ett litet kök var långt innan vi skaffade vår första husbil. Då tillbringade vi en sommar i en gammal Chrysler och hade med oss ett litet gasolkök och en dunk med vatten. Sen köpte vi vår första husbil och insåg att här vill vi vara! Köket var litet med en tvålågig gasolspis och ingen ugn. Där började vår resa till att kunna laga bra och god mat på ett sätt som är hållbart i husbilen. Och då pratar jag hållbart utifrån att spara på vatten, disk och gasol, samtidigt som förvarings- och kylmöjligheterna är små. Det var en utmaning som jag kastade mig in i och sedan bara har fortsatt att utveckla genom åren, säger Sanna Ohlander.

”Resor och mat hör ihop”

Förutom inspirerande matbilder är boken rikt illustrerad med foton från husbilsresor som Sanna och Torbjörn gjort under åren.
– Vi reser gärna norrut och har besökt Lofoten mer än en gång, vandrat till Kebnekaise och lagat mat i ösregn på stormköket. Cyklat längs med Luleälven och lagat mat med utsikt över berget Akka. Men vi har lika många gånger kört söderut för att äta ostron på stranden i Bretagne eller nyskördad majs i Slovenien. Vi har kört motorcykel på Färöarna och njutit av inhemsk mat hos lokalbefolkningen, men också njutit av en rykande färsk ostkaka på ett café i Småland. Resor och mat är för oss något som hör ihop. Oavsett om den lagas och äts i husbilen, på en klipphäll eller serveras oss på en restaurang, säger Torbjörn Lagerwall.

Lanserades i april

Matresan innehåller recept för allt från frukostar till middagar och desserter – allt utformat för att passa det mobila köket. Kokboken finns att köpa på ohlalaproduktion.se och övriga nätbokhandeln. Sanna och Torbjörn har även gett ut boken ”Husbilsboken, en bok för dig som är nybörjare på husbil”. Den utkom 2017 och finns att köpa i på bl a Adlibris och Bokus.

Utdrag ur boken:

Stannar vid en vägkant efter flera timmar på vägarna, hungern river och sliter i kroppen. Tar fram skålen med kokta gryn från kvällen innan, öppnar en burk tonfisk och en förpackning färdigkokta linser. Blandar allt tillsammans med några marinerade soltorkade tomater och lite av oljan från densamma. Kryddar med salt, peppar och basilika. En morot och några tomater får ackompanjera det hela.

Står med nosen på bilen precis vid kanten till havet vid Ålesund i Norge. Bilarna står tätt tätt och det regnar lätt från sensommarhimlen. Med ett stort hav framför sig finns det bara en sak att göra. Ta fram spöna och hoppas på det bästa. Några timmar senare lägger vi ett antal nyrensade makrillar i röken och väntar på att servera en av de godaste måltider som finns. Nyrökt makrill med tomater, kapris och kavring.

Kort om författarna

Sanna Ohlander är matkreatör och matstylist. Hon har skrivit alla texter och recept i boken och är också den som planerar det mesta av maten inför alla resor och lagar mycket av den på vägen. Logistisk planeringsnörd som vurmar för att kunna laga bra mat utan att låta den ta för stor plats. Älskar matiga sallader och whisky.

Torbjörn Lagerwall är fotograf och har tagit alla bilder till boken. Han ansvarar i stort sett alltid för den mat som läggs på grillen eller förbereds i röken. Är en smakguru med stor kunskap om matlagning samtidigt som maten kommer sist på listan över saker att lägga sin tid på. Älskar sötsaker och whisky.

Fakta Matresan - recept och tips för dig med mobilt kök

Recept och text: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Sidor: 192 plus omslag
Antal recept: över 90 stycken
Utgivningsdatum: 01.04.2023
ISBN: 978-91-527-6176-2

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket