Rekordår för svensk camping – över 17 miljoner gästnätter

År 2022 bodde fler gäster än någonsin på Sveriges campingplatser. Gästnätterna ökade med 11 procent till 17,1 miljoner och branschens intäkter för logi landade på 2,6 miljarder kronor.

Under 2022 återgick många turistbranscher till ett normalläge efter pandemin. För Sveriges campingplatser innebar det ett nytt rekordår och en stark internationell återhämtning inte minst från den norska marknaden.
– Branschen summerar ett mycket starkt 2022 med nytt rekord, tvåsiffrig tillväxt och ett allt större intresse för Sverige som campingdestination. Vi ser att branschens investeringar ger resultat och möter både svenska och internationella gästers förväntningar, säger Peter Jansson tf vd.

Totalt uppgick antalet gästnätter 2022 till 17,1 miljoner, en ökning med 11 procent.

Ökning av internationella turister

Månaderna juni-augusti ökade övernattningarna till 12,2 miljoner, en ökning med 13 procent jämfört med 2021. Under juni-augusti var 43 procent av Sveriges alla internationella turistövernattningar på en campingplats. Camping gick därmed förbi hotellboendet bland Sveriges internationella sommarturister.
– Det är oerhört glädjande. Samtidigt ser vi att de svenska gästnätterna faller tillbaka något efter pandemi-åren, men de ligger fortfarande kvar på en betydlig högre nivå än innan pandemin, säger Peter Jansson.
Flest antal gästnätter på camping hade Västra Götalands län med 3,35 miljoner, en ökning med 23 procent jämfört med 2021.

Flest antal gästnätter på camping hade Västra Götalands län med 3,35 miljoner. Bilden är från Daftö.

Digitalt samarbete

SCR har under de senaste åren förstärkt sin marknadsföring i Tyskland, Nederländerna och Norge, bland annat genom ett utökat digitalt samarbete med den tyska motor- och turistorganisationen ADAC med 21 miljoner medlemmar. I juni hålls också Europas största pressevent i branschen, när 30 tyska journalister besöker i Västsverige.

Campingåret 2022

Totalt antal gästnätter: 17,1 miljoner, en ökning med 11 procent
Internationella gästnätter: 4,1 miljoner, en ökning med 147 procent
Boendefördelning: husbil 13 procent, husvagn 68 procent, tält 5 procent, stuga 15 procent
Branschens logiintäkt ökade enligt Tillväxtverket med 19 procent till 2,6 miljarder SEK.

SCR Svensk camping

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket