Rekordmånga campinggäster under 2021

Statistik från SCB och Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent.

Rekordmånga svenska gäster bodde på svenska campingplatser förra året. De svenska gästnätterna ökade med 13 procent till 13,8 miljoner och de internationella gästerna strömmade till under slutet av sommaren. Under augusti och september hade Sveriges campingplatser fler gäster från Tyskland och Nederländerna än samma period före pandemin.
– Att så många nya svenska gäster hittade till campingplatserna under 2021 är fantastiskt. Det internationella resandet påverkades av pandemin, men även här såg vi ett stort intresse för Sverige så fort möjligheterna att resa hit infann sig, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Största semesterboendet

Camping fortsätter att vara Sveriges största semesterboende. Från juni till augusti är 44 procent av Sveriges alla turistövernattningar på en campingplats. Gästnätterna i alla svenska län har återhämtat sig väl efter pandemin. Områden som drabbades extra hårt under pandemin kom tillbaka mycket starkt under 2021, inte minst Kronoberg och Småland där gästnätterna ökade med 81 procent jämfört med 2020. De tre största campingregionerna är Västra Götaland, Kalmar/Öland och Halland.
– Inför 2022 ser vi ett fortsatt stort intresse från alla marknader. Extra roligt är att vi ser att de norska gästerna nu kommit tillbaka för att planera och boka sin semester på Camping.se, säger Peter Jansson.

Satsar på Tyskland

Den internationella turismen med Norge, Tyskland och Nederländerna kom delvis tillbaka 2021, framför allt mot slutet av sommaren. De internationella gästnätterna uppgick till 1,7 miljoner jämfört med 580 000 under 2020. Det finns dock fortfarande stora volymer att återhämta. SCR har under 2022 förstärkt sin marknadsföring i Tyskland för att få fler tyska turister till Sverige.

Snabba fakta

Totalt antal gästnätter: 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent

Internationella gästnätter: 1,7 miljoner (580 000, 2020)

Marknadsandel juni-aug: 44 procent. Övriga boenden är hotell, stugor, vandrarhem och privatuthyrning

Boendefördelning: Husbil 13 procent, husvagn 68 procent, tält 5 procent, stuga 14 procent

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2022 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket