Stockholm – gastronomisk huvudstad 2023

Stockholm har utsetts till Europas gastronomiska huvudstad 2023. Målet är att lyfta den svenska gastronomin både nationellt och internationellt. Året kommer att fyllas med hållbara, innovativa matupplevelser som sätter Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Ta en tur till Stockholm och njut av god mat och dryck presenterad av allt från kockar och bagare till dryckesentusiaster och måltidskreatörer!

Europeiska gastronomiska akademien har utnämnt Stockholm som Gastronomisk Huvudstad 2023. Det innebär ett digert program som dessutom sammanfaller med flera jubileer i Sverige. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Sverige firar 500 år som självständig nation. Stockholms Stadshus fyller 100 år. Kungliga Operan 250 år och Årets Kock fyller 40 år. Projektet genomförs på initiativ av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm.

Gastronomisk destination

Övergripande ansvarig för projektet är Carl Jan Granqvist.
– Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehåll, säger Carl Jan Granqvist.
Tillsammans med stadens aktörer ska projektet bidra till att Stockholm sätts på kartan internationellt och tar position som en av Europas gastronomiska destinationer. Men förutom den internationella publiken vänder man sig även till hela Sverige och till stockholmarna själva.

Carl Jan Granqvist och H. M Konungen vid lanseringen av Stockholm som Europas gastronmoiska huvudstad i Bernadottebibloteket på Kungliga Slottet. Foto: Lena Granefelt.

Programmet i urval

Programmet för Capitol of Gastronomy uppdateras kontinuerligt på hemsidan, men lite av det som händer inom en snar framtid är följande:

Det dukade bordet – med Hanna Hellquist
Journalisten Hanna Hellquist är besatt av att duka vackert och att skapa bord. Att samlas kring en måltid och bjuda in till ett dukat bord, har genom mänsklighetens historia haft en central roll. Nu breder middagsbordets många aspekter ut sig längs meterlånga dukningar i Millesgårdens konsthall och väcker tankar om livet i stort och smått.

Hanna Hellquist.

11 februari-28 maj
millesgarden.se

Visning i Spritmuseums Ölutställning
Visningen börjar med en öl i Spritmuseums bar och fortsätter sedan in i Öl-utställningen.
Följ med på en resa som tar avstamp i vikingatidens öl till dagens ölscen med ca 500 bryggerier i Sverige. I Spritmuseums utställning om öl kan du alla dagar få en crash course i öltillverkning och smaksättning.

Spritmuseum och ölutställning.

11 mars-29 april
spritmuseum.se

Vild växtvandring med Lisen Sundgren
En vild växtvandring för dig som älskar att utforska nya smaker och ingredienser till det naturliga köket och modern gastronomi. Den vilda naturen bjuder på ett brett spektrum av smaker, växter som vi oftast förbiser eller till och med nedlåtande kallar “ogräs”. Kom med på en vandring där Lisen presenterar några av säsongens vanligaste, godaste och nyttigaste växter, som får smaklökarna att häpna och kreativiteten att dansa. Vandringen avslutas med en vild fika.

Tisdag 9 maj kl 16.00-18.00.
lifebylisen.com

Smaka Good Food Week
I 30 år har Smaka på Stockholm bjudit upp i Kungsträdgården under helgen kring Sveriges nationadag. En riktig folkfest som nu utvecklats till Smaka Good Food Week.

1 juni-6 juni
smakagoodfoodfestival.se

Craft Cider Festival
Craft Cider Festival lördagen 2 juli på Hornuddens Trädgård. Tillsammans med utställare från Norden och lokala mataktörer laddar vi för ett unikt och särdeles underbart festivalfirande vid Mälarens strand. Här finns möjlighet att åka båt eller buss från Strängnäs och Stockholm.

Lördag 2 juli
hornudden.net/nordic-craft-cider-festival-pa-hornudden

Stockholm Beer & Whiskey Festival
Den internationella dryckesmässan Stockholm Beer & Whisky Festival är sedan starten 1992 en av världens största i sitt slag. För 31:a året i rad samlar man här expertis och bjuder på kunskap om öl och whisky men också cider, rom, gin, vin och champagne. Under Stockholms gastronomiska huvudstadsår 2023 satsar man på extra spännande kombinationer av mat och dryck.

Stockholm Beer & Whiskey Festival.

31 augusti-2 september
stockholmbeer.se

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket