Utställning: Fartfylld konst från det glada 20-talet

Fram till den 24 september visas utställningen ”Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet” på Sven-Harrys konstmuseum.

Roterande ångmaskiner, tåghjul som rusade fram på rälsen och dånande fabriker som styrde mot framtiden. Det var 1920-tal, första världskriget var över och frustande maskiner bar på ett löfte om en bättre framtid, vilket satte spår i konsten, modet och kulturen. Utställningen ”Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet” på Sven-Harrys konstmuseum visar hur modernistiska pionjärer kom att bryta ny mark, utmanade etablissemanget och det rådande stilidealet Swedish Grace.

Franciska Clausen ”Komposition med rör”.

Bilar en frihetssymbol

1920-talet var tillika delar en turbulent era, men också en tid med stor framtidstro där maskinen var redskapet för människans frigörelse. Bilen var tidstypisk, inte minst bilkonstruktören Ettore Bugattis skapelser. Bugatti blev en frihetssymbol och bilarna sågs även som verkliga konstverk, vilket kan ses i utställningen med tre unika Bugattibilar. Den franske konstnären Fernand Léger konstaterade: ”Att se ett landskap från en bil i full fart – blir till en abstrakt målning”. Léger tillhörde det tidiga 1900-talets avantgarde och hade stort inflytande på många skandinaviska konstnärer. I Légers skola i Paris flockades unga konstnärer från Skandinavien; Otto G. Carlsund, Franciska Clausen, Erik Olson, Vera Meyerson, Thorvald Hellesen, Waldemar Lorentzon, Bengt O Österblom och fransyskan Florence Henri, några av de konstnärer som visas i utställningen.

Otto G. Carlsunds ”Musikant med Dragspel” från 1926.

Svensk modesuccé

Maskinerna satte inte bara spår i måleri och livsstil. Modet tog inspiration från industrin och overallen blev ett favoritplagg för den medvetna. I utställningen visas färgstarka Camp-Ahla-overaller som var en av de första stora modesuccéerna signerad av ett svenskt konfektionsföretag skapat av modeduon Astri och Erling Richard. Utställningen lyfter fram konstnärerna som moderniserade 1920-talet och berättar om tidsandan, idéerna och livsstilen. Här finns verk som aldrig tidigare visats i Sverige, bland annat Franciska Clausens Skruen samt Komposition med rör. Även Otto G. Carlsunds Musikant med Dragspel, Erik Olsons Kubistiska element och till sist Vera Meyersons Mekaniska komposition. Och även två Bugattibilar, Brescian och Baby Bugatti som var konstverk i sig.

Fernand Léger, Laville, 1919.

Utställningen visas på Sven-Harrys konstmuseum 1 april till 24 september 2023.

Bugatti Type 22 Brescia Modifié.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket