Ängdala camping – en lugn oas på Österlen

Ängdala camping utanför Kivik är en pärla för den som uppskattar naturen, havet och landet. – Det är nästan som en fricamping med service. Plus boule och några kossor, skrattar Ida Bertilsson.

Hon och maken Christian Bertilsson tog över Ängdala camping förra året. Båda kommer från Österlen, men har bott tio år i Malmö. Att återvända hem var ett lyckodrag.
– Vi har verkligen kommit hem i alla bemärkelser. Som ung ville man bara bort, Österlen kändes dött och tråkigt. Nu uppskattar vi den fantastiska miljön på ett helt annat sätt och barnen älskar att bo här.
Hela campingen har renoverats med omsorg. Bland annat har stugorna målats om och fräschats upp invändigt och receptionen har försetts med besöksdisk, kiosk och minilivs.

Campingen ligger utanför Kivik och har ett 80-tal platser.

Naturskönt

Gästerna lockas framför allt av det natursköna landskapet som böljar mellan vita stränder och lummig åkermark.
– Här är lugnt och stillsamt. Min svågers kossor betar intill, ibland tittar ett rådjur fram och i samarbete med Österlens Tölthästar erbjuder vi ridturer med islandshästar, berättar Ida.
Ridturerna går ner till stranden och kan bokas till soluppgång eller solnedgång då området kanske är som allra vackrast.

Aktiviteter

Även om campingen är en stillsam oas så finns en del aktiviteter att ägna sig åt, till exempel boulebana, en fotbollsplan i full storlek, lekplats och inom kort en gammal lekstuga som Idas pappa håller på att renovera.
– Planen är att även skaffa kombinerad lek- och träningsyta med till exempel balans, armgång och andra träningsaktiviteter för vuxna och barn, säger Ida.
Ida är i grunden idrottslärare och hennes passion för rörelse fick henne att arrangera ett Rosa Bandet-lopp på campingen förra hösten. Ett 100-tal deltog och alla intäkter skänktes till Cancerfonden.
– Det var jätteroligt, jag brinner för sånt. Vi hoppas att det blir ännu fler deltagare nästa år.

Rosa Bandet-loppet lockade ett 100-tal deltagare.

Dragspelsstämma

Många deltagare var det också när en dragspelsstämma intog campingen i våras. Och för en gångs skull var det inte lugnt och tyst på Ängdala.
– Det var fullt ös! Campingen var helt fullbelagd och det satt dragspelare och jammade i vartenda förtält. Stämman var här en vecka med stor uppvisning på lördagen.
Familjen Bertilsson ser nu med spänning fram emot sin andra sommar på Ängdala.
– Bokningsläget ser bra ut, vi har fler gäster och många har kommit tidigare i år. Det fina vädret har säkert spelat in, avslutar Ida.

Bra drag när dragspelsstämman kom på besök.

Fakta Ängdala Camping

Läge: utanför Kivik
Ägare: Ida och Christian Bertilsson
Öppet: påsk till november
Campingplatser: ca 80 st, de flesta med el
Stugor: 8 st
Rum: 8 st, 2-4 bäddar
Service: tre servicehus, kiosk, minilivs, grillplatser
Aktiviteter: Boule, fotbollsplan, ridturer, lekplats

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket