Blankaholm: Husvagnsnoviser i småländsk skärgårdsidyll

Förra året gjorde Lisa Morris och Magnus Göransson sitt livs första husvagnsresa tillsammans med nyfödda dottern Marlon. I en hyrd Kabe Briljant från 1982 besöktes bland annat Blankaholm, en stillsam idyll utanför Västervik.

När familjen Göransson Morris svänger av E22an mot Blankaholms gästhamn har det bildats en lång kö bakom dom. Volvon med medföljande retrohusvagn utgör en långsam karavan och otåligt tutar en bilist som närmast verkar tycka att föraren Magnus ska köra snabbare än vad lagen tillåter. Väl av E22:an tar en mindre väg dem till Blankaholm och slutligen till Blankaholms gästhamn där de förbokat en billigare ställplats på en grusplan precis vid hamnen. En vacker liten hamn med flera mindre småbryggor för båtar samt en lång brygga för större båtar och husbåtar.

Pittoreska vyer i Västervik.

Hamnvärden hjälper till

Magnus och Lisa checkar in vid hamncafét som serverar både mat och glass. På caféets uteservering sitter folk och njuter i solen. Personalen är trevlig och hamnvärden följer med och kontrollerar att husvagnen står stadigt parkerad då Magnus och Lisa fortfarande känner sig osäkra på parkering med husvagn. Detta är deras första husvagnssemester. Området är ganska stort och ställplatsen de parkerat på nära hamnen utgör bara en liten del av campingområdet. När man passerat hamncafét så kommer ett stort husbils- och husvagnsområde längs kusten där man även kan hyra stugor. Det ser närmast ut som ett litet villaområde med små gator mellan husbilar och husvagnar och här hittar man också en tennisbana, en anlagd trädgård och ett hus för toaletter, duschar och bastu. I gästhamnen kan man hyra kajak.

Bryggan vid hamnen.

Perfekt dagsutflykt

Gästhamnen erbjuder färskvatten, eluttag, sopsortering, latrintömning. Blankaholm ligger nära Västervik vilket utgör en perfekt dagsutflykt för den som kopplar bort husvagnen och tar bilen in till staden. Västervik utgör den perfekta sommarstaden med dess många uteserveringar och mysiga små gator. I Västervik finns massor av camping- och ställplatser, men som nybörjare kände Magnus och Lisa att det kändes lugnare att ställa sig utanför det på sommaren tät trafikerade områdena.

Populärt att strosa vid hamnen.

Kort om Blankaholm

Blankaholm är ett skärgårdssamhälle i Västerviks kommuns sydligaste del. Blankaholm växte upp kring ”sågen”. Den startades omkring 1890 och blev med tiden en av Sydsveriges större. 1946 drabbades delar av sågen av en omfattande brand, men byggdes upp på nytt. Sågen lades ned 1979 och idag återstår endast en del grunden av byggnaden, i anslutning till marinan. Blankaholm har idag runt 160 invånare och i samhället finns bland annat förskola, butik, gästgiveri, café och camping. Här finns även vackra strövområden och nybyggd boulebana.

Blankaholms Gästhamn ligger i ett idylliskt landskap på gränsen mellan södra Tjust- och Misterhults skärgård. Gästhamnen erbjuder färskvatten, eluttag, sopsortering, latrintömning, duschar, toaletter, glasskafé med mat och alkoholservering, tennisbana, bastu och kajakuthyrning. Uthyrning av stugor och ställplatser. I Blankaholm finns även lanthandel och gästgiveri med bekvämt avstånd från hamnen.

Nytt avsnitt släpps varje tisdag och fredag hela sommaren.

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket