Bli betagen av Sundsvall från ovan

Text: Beata Hansson Foto: Visit Sundsvall

Ingenstans är utsikten lika betagande som från ovan. På ett hustak till exempel. En vandring utmed taknockarna i det centrala Sundsvall bjuder på vy över hela stan.

Mitt i centrala Sundsvall finns Europas första takvandringsbana. På ett av de högsta husen inleds berättelsen om Sundsvalls historia av hjälmbeklädda, certifierade och klätterutbildade guider. Höjden ovan mark är på respektingivande men inte fasansfulla tjugofem till tjugosju meter. Här tar man sig fram via gångbryggor och alla är väl förankrade i ett säkerhetssystem.

Anna Broman VD på Takvandring AB tydliggör att en takvandring är precis vad det låter som, en vandring på taket.
– Det här är inget klätteräventyr, utan en guidad tur där man i mindre grupper får gå runt med guiden, höra historien och blicka ut över stan lite grann från ovan.
Att just Sundsvall blev lämplig för denna exponering var inte en slump, anser hon.
– Det är en arkitektonisk pärla, tänkt att byggas som en sydeuropeisk huvudstad här uppe i norr. Det här är att titta rakt in i 1890-talet. Från taket ser man hela staden, från var det första Sundsvall låg till det nya Sundsvall som kommer med nybyggnationer, den nya bron och faktiskt hela stan.

Höjden ovan mark är 25-27 meter.

Locka besökare

Hon berättar om idén om att gå på husen i stan föddes i början av millenniet under en diskussion mellan näringslivsidkare och kommunrepresentanter som ville hitta nya sätt att locka besökare till Sundsvall. Men det var inte en självklar segersusning i kommunhuset när idén salufördes, minns Anna Broman.
– Förslaget kom upp under slutet av dagen då syrenivån i rummet var låg och alla ville hem. Men vi var några som ändå nappade på idén.

Hon minns nu alla dessa samtal och funderingar inför detta himmelska pilotprojekt. Många av frågorna kom självfallet att handla om säkerhet.
– Jag tror jag ringde försäkringsbolaget sju gånger för att få svar på frågor kring säkerheten till vår tänkta affärsidé. Till slut svarade kvinnan på andra sidan luren upprört att hon trodde jag skämtade med henne om denna orimliga affärsidé. ”Och jag vill inte vara med i något Hassanprogram”.

– Sundsvall är en arkitektonisk pärla, tänkt att byggas som en sydeuropeisk huvudstad här uppe i norr, säger Anna Broman.

Säkerheten hög

Men efter en omfattande förstudie var det några år senare dags för premiärvandringen. Säkerhetsåtgärder?
– Absolut, säkerheten är a och o hos oss. Även om det inte finns staket så är säkerheten hög, det ska ju ändå kittla lite i magen.
Även utrustningen är av största vikt. Därför finns krav att förhålla sig till både i förhållande till längd och vikt. Samtidigt betonas det att denna vandring är till för i princip alla som kan gå. Den erbjuder så mycket mer än bara adrenalinkickar.
– Det är framförallt en historielektion ur ett annat perspektiv. En kulturell resa över taken som ingen glömmer.

Fakta takvandring i Sundsvall

När? Juni-September. Öppet för förbokade grupper från april till november.
Vem kan? Kriterier för att kunna gå med finns på hemsidan www.takvandring.com
Så här förbereder du dig för att ta del av en takvandring: Kläder efter väder och stabila, stadiga skor utan klack. Bokning och betalning direkt på nätet.

Relaterade artiklar

– Vi är förälskade i husbilslivet!

Carola och Per Andersson: Stjärnor i slott och husbil

På turné med rullande bankkontor

Sommarmat: Tre recept med honung som smaksättare

Tema Honung: Maries bisyssla blev eget företag

Besök en biodlare: Surr-ealistiskt gott med honung

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket