Fyra pärlor i vackra Roslagen

Text och foto: Helena & Peter Bergström

Roslagen bjuder på skärgårdsmiljöer med charmiga småstäder längs Upplandskusten. Här kan man njuta av lugnet eller, under de mer intensiva sommarmånaderna, uppleva folkliv på krogar och caféer, i fiskbutiker och på båtturer. De vackra miljöerna passar perfekt att uppleva med husbil eller husvagn.

Helena och Peter på Gräsö utanför Öregrund

Helena och Peter på Gräsö utanför Öregrund.

Vaxholm – en skärgårdsidyll

Vaxholm är en skärgårdsidyll där man kan njuta av utsikten över alla fritidsbåtar och färjor, medan man tar en öl eller kaffe på någon av stadens alla restauranger och caféer. Om man vill kan man följa de vindlande små gatorna runt i staden och upptäcka det ena vackra huset efter det andra. Vaxholms kastell ligger på grannön och kan nås med färja. Man kan också göra en utflykt till fastlandet för att upptäcka Bogesundslandet, med sitt vackra 1600-talsslott och naturreservat. Närmast Vaxholm ligger Eriksö camping och närmast naturreservatet finns Askrike camping.

Vaxholms kastell ligger på grannön och kan nås med färja.

Vaxholms kastell ligger på grannön och kan nås med färja.

Norrtälje – Roslagens huvudstad

Norrtälje kallas ibland för Roslagens huvudstad. Här kan man strosa i pittoreska gamla kvarter som fortfarande ser ut som på mormors tid, hänga på något av alla mysiga fik och kanske kolla in årets version av ”Konst i ån”. Det är också mycket intressant att besöka Pythagoras industrimuseum, som berättar om den epok då man tillverkade tändkulemotorer här. Husbilar kan eventuellt hitta parkering vid Borgmästarholmen och dessutom ligger Norrtälje camping nära. Ett annat alternativ är att upptäcka Riddersholms naturreservat med utgångspunkt från Kapellskärs camping.

årets version av ”Konst i ån” i Norrtälje.

Årets version av ”Konst i ån” i Norrtälje.

Grisslehamn – porten mot Ålands hav

Grisslehamn är en charmig liten ort på den norra delen av Väddö. Om det inte varit för Eckerölinjen, som kryssar fram och tillbaka till Åland, hade detta kanske varit en sömnig plats. Nu lever orten verkligen upp under sommarmånaderna. Här finns en mysig liten hamn med restauranger, fiskbutik och ställplats för husbilar. Här hittar man också Grisslehamns marina & camping, med fina camping- och ställplatser utmed vattnet. Vill man lyxa lite extra kan man unna sig spa på vackra Hotell Havsbaden. Det är också mycket intressant att besöka Albert Engströms museum och ateljé, med ett dramatiskt läge längst ut på en klippa vid havet.

Grisslehamns marina & camping, med fina camping- och ställplatser utmed vattnet.

Grisslehamns marina & camping, med fina camping- och ställplatser utmed vattnet.

Öregrund – trästaden vid havet

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och här möts man av slingrande gränder, rödmålade hus och vita staket. Mest framträdande är den mysiga lilla hamnen där krogar och caféer ligger tätt, inhysta i före detta fiskebodar. Mycket påminner om den marina historien: fyrskeppet Västra Banken som ligger ingjutet i betong, kyrkan där små skepp dinglar från taket och hembygdsgården med sjöfartsmuseet.

För husbilar finns två små ställplatser i centrala Öregrund, och tre kilometer bort hittar man den fina Sunnanö camping. Den som vill kan också ta färjan över till den gröna ön Gräsö och stanna en natt på Gräsöbadens camping.

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder.

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder.

*I samarbete med resebloggen FreedomTravel.  

Relaterade artiklar

Nordöstra Skåne – fyra pärlor att upptäcka

Familj med barn och hund testar husbilssemester

Himmelsberga – en oas för stressade nutidsmänniskor

Baldersnäs bjuder på dalsländskt lugn

Fyrtiotvå grader i Châteauneuf-du-Pape

Amelia Adamo slår ett slag för njutningsvandring

© 2021 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket