KorvOlle: Välsmakande korvfenomen sprider sig över landet

Det började med en korvvagn i Ystad. Nu finns KorvOlle på åtta orter, senaste etableringen är mitt i campingmeckat Köpingsvik på Öland. – Vi finns i finrummet och fulrummet och är väldigt stolta över den bredden, säger KorvOlle.

Livet är kort – korven är lång. Så lyder KorvOlles tänkvärda devis. Lång är även hans meny som består av 22 grillkorvar med intresseväckande namn som till exempel ”Skorstensrensaren”, ”Lönnmördarens dotter”, ”Olle Långben” och ”När lammen tystnar”. Här finns allt från mild wienerkorv och tysk currywurst till mer utmanande anrättningar som serbisk chilikorv och en 140 gram tung bamse med smak av het habanero. Den sistnämnda med det passande namnet ”Piskan”. Dessa köttiga, smakrika korvar tillverkas ihop med ett fåtal små svenska charkuterister runt om i landet. Tillsammans har de många års erfarenhet av matlagning och service.

Livet är kort – korven är lång. Så lyder KorvOlles tänkvärda devis.

Egen scenograf

Man inser snabbt att detta är en kiosk som tar korv på allvar. Till exempel är lokalerna utsmyckade av en professionell scenograf. Målet är att varje KorvOlle, i skrivande stund åtta till antalet och drivna på franchise-basis, skall ha en helhetskänsla och ett stuk som återkommande gäster känner igen.
– Varje plats skall förmedla en lokal upplevelse som man bara kan få precis här och nu. Tanken är också att man vid en första anblick kan känna igen sig, men när man tar ett steg närmare upptäcker att allt inte är som man först trodde, säger KorvOlle.
Om ett KorvOlle-ställe till exempel föreställer ett bibliotek så skall man först tro att man går in i ett bibliotek. Men vid en närmre titt så handlar alla böcker om korv. Och i stället för tystnads-skyltar så finns där prata-gärna-skyltar, och så vidare.

Konstverk

Etiketterna sätter en stor prägel på KorvOlles produkter och varumärke. De är ett konstverk i sig, vilket är precis på pricken för de är skapade av konstnär Jan-Bertil Andersson. Tatueraren Per Wikander med studion Svart sol i Ystad har bidragit med formgivningen av Dalabatongen, KorvOlles egen version av falukorv. Alla åtta KorvOlle-kiosker har butik och där köpa man med sig hela sortimentet av korv, korvtillbehör och snart även olika nivåer av korvmerchandise. KorvOlle finns nu i Ystad, Malmö, Helsingborg, Hudiksvall, Borlänge, Uppsala, Täby och Köpingsvik på Öland. Det finns även tre rörliga vagnar för korvkalas och en butik utan kiosk.

Etiketterna är ett konstverk i sig, skapande av konstnär Jan-Bertil Andersson.

Låg tröskel

Hos KorvOlle står korven i centrum, men även känslan av acceptans och välkomnad. Tröskeln att känna sig hemma här ska vara låg.
– Korvarna uppskattas på finmiddagen likväl som i korvbrödet på tisdagslunchen. Ett paket väger lika tungt som en vedklyv i 50-årspresent och en tur till kiosken är värd att resa mil för att uppleva, det är något vi får kvitto på dagligen. Vi finns i finrummet och fulrummet och är väldigt stolta över den bredden, avslutar KorvOlle.

Historien om den mytomspunne KorvOlle

Vem är den hemlighetsfulle KorvOlle egentligen? Uppgifterna går isär, men vissa påstår att han är en hårt arbetande, enkel man som föddes på en gård i norrländska skogarna. Med tysk mamma och svensk pappa blev han tidigt skolad i arbetsamhet, hantverk och vikten av god attityd – med engagemang och ett gott hjärta kommer man långt! Genom åren hamnade Olle i olika korvsammanhang, både i Sverige, Amerikat och runt om på Balkan. Helt plötsligt var han även en berest man! Men med lugnet och ödmjukheten i behåll. Efter ett liv av hårt arbete och börjar han sakta men säkert inse sin kunskap och bestämmer sig för att dela med sig av det goda. KorvOlle var född!

Här hittar du korvolle

Ystad Koppargatan 19
Malmö/Matfabriken Isbergs gata 2
Hudiksvall Västra Tullgatan 11
Borlänge Hantverkargatan 2
Uppsala Arkgatan 10
Helsingborg Möllegränden 4A
Öland Köpingevägen 6
Täby kyrkby/Köttfabriken Prästgården 3

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket