Rostiga tanten på Öland: Konst i alla väder

Intresserad av design och söker det där lilla extra? Då är Rostiga Tanten på Öland något för dig. Här finns originella ting som klarar alla väderlekar och årstider. – Redan som barn blev jag förälskad i metall och rost, säger Christina Prütz.

Rostiga Tanten själv, Christina Prütz, är kanske mest nöjd med den rustika gungan, som inte bara passar alla åldrar – den är även vacker att titta på. Att hon är betagen av materialet till sina hantverk går inte att ta miste på.
– Redan som barn blev jag förälskad i metall och rost. Jag förstod aldrig varför min pappa målade över och rostskyddade alla järnsaker. När jag blev äldre och började läsa språkvetenskap på universitetet satt jag ofta på föreläsningarna och formgav möbler och inredningsdetaljer i smyg i mitt anteckningsblock när lärarna blev för tråkiga.

Jobbar tillsammans

Hon ritade mycket och visste hur hon ville att det skulle se ut på riktigt, men tyvärr kunde hon inte svetsa, berättar hon idag. När hon träffade sin blivande man Norbert Warhus visade hon honom sina ritningar. Lyckligtvis kunde han med dessa som grund förverkliga hennes idéer. Idag har trettio år passerat och tillverkningen fortskrider. Tillsammans skapar de järndesign för inomhus i blank och utomhus i rost.
– Jag gillar metallen eftersom det är ett naturligt material som är bestående och kan bearbetas på olika sätt. Även om jag använder alltid samma ursprungsmaterial så gör bearbetningen skillnaden.

Utställning på NK

Hon berättar att de även jobbat med specialbeställningar till köpare och också till grosskunder. Hennes stoltaste ögonblick som rostkonstnär var nog ändå en stor utställning på NK i Stockholm som gav plats för ett hundratal av hennes rostiga uppfinningar.
– Men det allra roligaste med mitt yrke är min frihet, att jag kan tillverka precis vad jag vill och tycker om. Eftersom vi är så flexibla kan vi göra enstaka modeller efter unika beställningar och behöver aldrig känna pressen med dyra felinvesteringar. Hela produktionen sker hemma vilket är mycket värt för min kreativitet.

Christina Prütz visar upp en av sina trädgårdsutsmyckningar ”Kontrasten” – ett rostigt klot med rostfri kula inuti.

Tro på sig själv

Christina Prütz är alltså utbildad till något helt annat, men hennes intresse för material och formgivning har lärt henne mycket under åren. Framför allt vikten av att våga tro och satsa på sig själv om man brinner för något. Självfallet spelar hennes partner en stor roll i det hela, han som lyckats ta hennes konst vidare från ide till färdig produkt.
– Inspiration hämtar jag från allt runt kring mig och därifrån drar jag kraften, energi och idéer.

Efter 30 år i branschen med flera hundra besökare per dag under högsäsong, har paret inför denna säsong trappat ner lite grann. De har sålt gården i Gällby som under tretton år var livets medelpunkt för dem båda, både privat och affärsmässigt.
– Mina produkter samt ullgarner, ullprodukter, keramik och glas säljs framöver på två ställen, i Byxelkrok där vi redan haft försäljning i fem år och i Dyestad.
Nu ser paret fram mot en period för Rostiga Tanten med en ny bostad som inte medger plats för arbete, där de nu kan njuta lediga stunder utan att ha jobbet omkring sig hela tiden.

 

Fakta Rostiga tanten

Konstverken finns till försäljning i två butiker:
– Sjöbod i Byxelkroks hamn, öppet 1/7-13/8 alla dagar kl. 12-18.
– Butiken på Hemligheten, Dyestadsvägen 34 i byn Dyestad på mellersta Öland, har öppet:
Öland Spirar 12-14/5 kl 11-16
Kristi himmelsfärd 18-21/5 kl 11-16
Rostiga Tantens Trädgårdsdagar 3-6/6 kl 11-16
Sommar 1/7-14/8 kl 11-16
Skördefest 28/9-1/10 kl 11-16

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket