Tema Sälen: Ett besök hos Sälens äldsta fjällcafé

Storfjällsgraven har lockat skidburna gäster ända sedan 1930-talet.

Cirka en mil från vårt hem i Sälen kan man åka en tur på längdskidor till Storfjällsgraven. Vi parkerar vid Appetito, sätter på oss skidorna och åker ner mot spåren. Till en början går det lite trögt, men när vi skrapat bort den snö och is som sitter under skidorna är det bara att åka vidare. Så småningom kommer vi till ett vägskäl där man kan välja att åka vänster till Hemfjällsstugan eller ta höger till Storfjällsgraven. Idag väljer vi spåret till Storfjällsgraven, något som vi inte behöver ångra med tanke på det fantastiska vädret denna dag.

Karg fjällmiljö

Mitt ute i ingenstans i en svacka, en s k grav, mellan Storfjället och Mellanfjället ligger Storfjällsgraven. En unik stillsam plats mitt i den karga fjällmiljön som lockat skidburna gäster ända sedan 30-talet. Här, fyra kilometer från Gammelgården och Högfjällsgården, har vinterentusiaster värmt tårna framför brasan i generationer. Njutit av nygräddade våfflor, varm choklad med vispgrädde, nybryggt kaffe och annat gott för kurrande magar under såväl kylslagna som soldränkta vinterdagar. Det går också att boka en trerätters som är något utöver det vanliga där middagen är lagad över öppen eld.

Kort om Storfjällsgraven

Ligger i Sälen, Storfjället. 4 km från Gammelgården, Högfjällsgården. Skidturen tar ca 40 minuter i lugnt tempo, skotersläden ca 15 minuter. Den första stugan flyttades dit 1935. Raststugan öppnade på 1940-talet och serveringen startade 1951.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket