Tio sommartips i Åre – vinterorten som blomstrar året runt

Gröna dalar, gnistrande blått vatten och höga soldränkta berg. Kanske inte det man främst förknippar med Åre, men det är precis vad som väntar om man tar sig hit på sommaren. För Åre är mer än en vinterort, här finns mängder av spännande saker att upptäcka under den varma årstiden.

Åre är en av Sveriges mest kända turistorter. De flesta förknippar Åre med vintersemester, men det finns minst lika många aktiviteter under sommaren, om inte fler. Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall tillbringade några härliga dagar i Åre förra sommaren och ger här tio tips på roliga, trevliga och intressant saker att hitta på i och omkring Åre.

Åreskutans topp Skål!

Åreskutan

Ta liften upp till toppen och njut av en magisk utsikt! Gondolen tar dig från Åre centrum hela vägen upp till basen vid Åreskutan. Stanna här eller ta vandringsleden upp till toppstugan. Väl där uppe är utsikten över Åre fantastisk. Passa på att köpa en våffla i stugan och håll utkik efter renarna som vandrar omkring längs med berget. Liftsystemet är öppet hela sommaren och tar en till olika delar av vandringslederna.

Vandringsleder

Visst är det häftigt att åka ända upp till toppstugan. Fast Åre är så mycket mer! Här finns vandringsleder längs fjällen utan att du behöver åka lift, men också kortare turer med lift som tar dig till utstakade leder längs med skog och fjäll. Vandringssystemet är lätt att följa och med hjälp av bra skyltar och kartor kan du i förväg bestämma hur lång, svår eller lätt tur du vill ge dig ut på.

Mountainbike nedför Åreskutan.

Mountainbike

För den hugade cyklisten finns mängder av cykeltrails med rejäl downhillåkning. Men också lättare banor för den inte lika erfarne cyklisten eller banor specifikt för barnen. Ett perfekt sätt att tillbringa några dagar i skog och berg. Vid Björnen utvecklas just nu Åre Bikepark till ett komplett stigcykelområde med broar, spänger och bra dränering. Allt för att lederna ska passa både stor och liten samtidigt som miljön skonas.

Vattenaktiviteter

Hyr en kajak, kanot eller sup och njut av att glida fram på Åresjön och längs med Indalsälven. För den med lite mer erfarenhet finns här många trevliga ställen att ta sig fram via för en dag på sjön. Den som är oerfaren men nyfiken, kan boka in sig på en dagstur där en guide berättar hur och var man kan ta sig fram. Om du hellre mest ligger på stranden och vill ta ett dopp finns det härliga stränder vid sjön, men också små sjöar längs med vandringslederna som manar till sköna fjällbad.

Till häst uppe på kalfjället.

Turridning

Åres natur är som gjord för turridning. Boka in en dag eller halvdag till häst och njut av att rida längs med slingrande vägar, på kalfjället och i skogen. I Ottsjö hittar du Åre Ridcenter med sina vackra och snälla islandshästar. Här hämtar man hästarna i hagen för att sedan rida upp tillsammans till kalfjället. Ett stopp vid fjällkåtan för en god fika vid lägerelden känns härligt efter några timmar på hästryggen.

Ristafallet. Campingen ligger vackert precis intill.

Ristafallen

Ta en tur i Ronja rövardotters värld och besök Glupafallet. Eller som det egentligen heter, Ristafallet. Ett av Sveriges vackraste vattenfall – 50 meter brett och med 14 meters fallhöjd. Naturreservatet har en unik natur samtidigt som det är lättillgängligt vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål för alla. Här kan du bo precis vid vattnet och kanske förnimmer du vildvittrornas skrän när du står och tittar på det dånande fallet. Vid parkeringen finns ett trevligt café med hembakta kakor och smarriga smörgåsar.

Åre Glashytta

När du tröttnat på alla utomhusaktiviteter finns det förutom bra shopping inne i Åre by även en hel del annat att njuta av. Tio minuter från Åre i Duved hittar du Åre Glashytta i det gamla stationshuset. Här har det blåsts glas sedan 2005. Flera av deras glas har blivit samlarobjekt och förgyller många bord på fina restauranger. Ta en titt när glasen blir till och köp med hem något av de vackra föremålen.

Chokladfabriken.

Chokladfabriken

Handgjorda praliner, tryfflar, bräck och kolor. När du går in genom dörren till Åre Chokladfabrik slås du av den söta underbara doften av choklad. Här hittar du deras klassiska strut fylld med praliner i olika smaker. Eller varför inte köpa med hem en påse chokladpluppar till varm choklad eller en god nybakad chokladkaka. Här hittar du även det lilla caféet med ett utvalt sortiment av godsaker du kan avnjuta med utsikt över Indalsälven.

Undersåkers charkuterifabrik

När du väl är i Åre ska du inte missa en tur in till denna underbara charkuterifabrik. Här jobbar man helt transparent med charkuteriproduktion. Råvarorna kommer från närliggande producenter som gris från Trångsviken, vilt från Fäviken och nötkött från jämtländska mjölkbönder. Passa på och köp med vällagade korvar, riktigt bacon och kanske om du har tur, deras sagolika blodpudding.

Huså Bröd

Ta en tur till andra sidan Åreskutan och gårdsbageriet Huså Bröd. Här bakas det knäckebröd och frökex med traditionella spannmål som korn och råg. I det lilla bageriet sprider sig dofterna av nybakat bröd dagarna i ända. Passa på att ta en promenad längs med de vackra ängarna och njut av att köpa med dig nybakat bröd hem.

Ristafallet och campingen precis intill.

Här bor du

– Åre Camping med husvagnsplatser och plats för husbilar, full service.
– Ristafallens camping med plats för både husvagnar och husbilar, full service.
– Det finns även fler mindre campingar i området. Alla tar dock inte emot husbilar så ring för säkerhets skull i förväg. Vid Åre gamla kyrka kan man parkera sin husbil om man vill stå centralt. Vid Björnen hittar du övernattningsparkering för husbil. Se skyltar för gällande regler.

Vid Björnen hittar du övernattningsparkering för husbil. Se skyltar för gällande regler.

Fakta Åre

Invånare tätort: cirka 1 400
Invånare kommun: cirka 12 100
Läge: Stockholm 620 km, Östersund 100 km och Trondheim 140 km
Åreskutans topp: 1 420 m.ö.h
Liftar: 42 på vintern, 5 på sommaren
Max fallhöjd: 890 m
Längsta nedfart: 6,5 km
Vandringsleder: 40 st, totalt ca 346 km
Downhilleder: 34 leder, totalt ca 40 km
XC-cykelleder: 10 leder, totalt ca 87 km
Turspår: 24 turspår, totalt ca 283 km

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2023 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket